Reklama

Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju ma wyważoną słodycz i jest idealnie wilgotne. Możesz je przygotować z budyniowym kremem albo pianką - budyń dobrze utrzyma się na powierzchni ciasta i, razem z odrobiną cukru waniliowego, podkreśli smak rabarbaru.

Reklama

Spis treści:

  1. Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju
  2. Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju z bezą
  3. Przepis na piankę budyniową do ciasta

Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju

Składniki na ciasto:

  • 400 g rabarbaru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 szklanki mleka,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  2. Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w kawałki.
  3. Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sól oraz oba rodzaje cukru.
  4. Dodaj jajka i zacznij miksować całość, stopniowo wlewając olej.
  5. Masę przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. W połowie szklanki mleka rozmieszaj oba opakowania budyniu. Resztę mleka zagotuj. Gdy będzie gorące, dodaj wymieszane proszki budyniowe energicznie mieszając, aż powstanie gęsty krem.
  7. Na wierzch ciasta wyłóż kawałki rabarbaru i zalej budyniową masą.
  8. Wstaw do piekarnika na 45 minut.
fot. Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju/Adobe Stock, Lemonlord

Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju z bezą

Składniki:

  • 400 g rabarbaru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3 całe jajka,
  • 3 białka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukier waniliowy,
  • szczypta soli.

Sposób przy​gotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C.
  2. Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  3. Oba budynie wymieszaj w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotuj. Gdy będzie gorące wlej rozmieszane budynie i energicznie mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
  4. W misce ubij białka na sztywną masę razem z cukrem waniliowym. W kolejnej misce połącz mąkę pszenną, jajka, cukier i proszek do pieczenia.
  5. Przełóż ciasto do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
  6. Po tym czasie wyłóż na ciasto budyń, kawałki rabarbaru oraz bezę z białek.
  7. Piecz przez kolejne 30 minut.
fot. Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju z bezą/Adobe Stock, DEMI VAA SUNILA

Jak zrobić piankę budyniową?

Pianka budyniowa to lżejsza alternatywa dla gęstego budyniu. Jest przyrządzana na bazie białek ubitych na sztywną i lśniącą masę. Do masy dodawany jest proszek budyniowy (waniliowy lub śmietankowy) oraz cukier.

Składniki:

  • 3 białka,
  • 2 opakowania budyniu,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywno, dodając szczyptę soli.
  2. Następnie stopniowo dodawaj cukier.
  3. Pod koniec mieszania partiami wsypuj opakowania proszku budyniowego tak, aby nie powstały grudki.
  4. Tak przygotowaną masę ułóż na warstwie ciasta lub owoców i wstaw do piekarnika na 40 minut.
Reklama

Więcej przepisów na rabarbar:

Reklama
Reklama
Reklama