Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju ma wyważoną słodycz i jest idealnie wilgotne. Możesz je przygotować z budyniowym kremem albo pianką - budyń dobrze utrzyma się na powierzchni ciasta i, razem z odrobiną cukru waniliowego, podkreśli smak rabarbaru.
Spis treści:
- Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju
- Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju z bezą
- Przepis na piankę budyniową do ciasta
Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju
Składniki na ciasto:
- 400 g rabarbaru,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 szklanki mleka,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w kawałki.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sól oraz oba rodzaje cukru.
- Dodaj jajka i zacznij miksować całość, stopniowo wlewając olej.
- Masę przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- W połowie szklanki mleka rozmieszaj oba opakowania budyniu. Resztę mleka zagotuj. Gdy będzie gorące, dodaj wymieszane proszki budyniowe energicznie mieszając, aż powstanie gęsty krem.
- Na wierzch ciasta wyłóż kawałki rabarbaru i zalej budyniową masą.
- Wstaw do piekarnika na 45 minut.
fot. Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju/Adobe Stock, Lemonlord
Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju z bezą
Składniki:
- 400 g rabarbaru,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 1,5 szklanki mleka,
- 3 całe jajka,
- 3 białka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- 1 opakowanie cukier waniliowy,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C.
- Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Oba budynie wymieszaj w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotuj. Gdy będzie gorące wlej rozmieszane budynie i energicznie mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
- W misce ubij białka na sztywną masę razem z cukrem waniliowym. W kolejnej misce połącz mąkę pszenną, jajka, cukier i proszek do pieczenia.
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
- Po tym czasie wyłóż na ciasto budyń, kawałki rabarbaru oraz bezę z białek.
- Piecz przez kolejne 30 minut.
fot. Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju z bezą/Adobe Stock, DEMI VAA SUNILA
Jak zrobić piankę budyniową?
Pianka budyniowa to lżejsza alternatywa dla gęstego budyniu. Jest przyrządzana na bazie białek ubitych na sztywną i lśniącą masę. Do masy dodawany jest proszek budyniowy (waniliowy lub śmietankowy) oraz cukier.
Składniki:
- 3 białka,
- 2 opakowania budyniu,
- 50 g cukru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywno, dodając szczyptę soli.
- Następnie stopniowo dodawaj cukier.
- Pod koniec mieszania partiami wsypuj opakowania proszku budyniowego tak, aby nie powstały grudki.
- Tak przygotowaną masę ułóż na warstwie ciasta lub owoców i wstaw do piekarnika na 40 minut.
Więcej przepisów na rabarbar: