Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju - 2 najłatwiejsze i szybkie przepisy

Ciasto z rabarbarem z budyniem na oleju fot. Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju przygotujesz w 15 minut. Takie ciasto powinno spędzić w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 50 minut.
Małgorzata Machnicka / 13.05.2021 10:15
Ciasto z rabarbarem z budyniem na oleju fot. Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju ma wyważoną słodycz i jest idealnie wilgotneMożesz je przygotować z budyniowym kremem albo pianką - budyń dobrze utrzyma się na powierzchni ciasta i, razem z odrobiną cukru waniliowego, podkreśli smak rabarbaru.

Spis treści:

  1. Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju
  2. Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju z bezą
  3. Przepis na piankę budyniową do ciasta

Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju

Składniki na ciasto:

  • 400 g rabarbaru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 szklanki mleka,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  2. Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w kawałki.
  3. Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sól oraz oba rodzaje cukru.
  4. Dodaj jajka i zacznij miksować całość, stopniowo wlewając olej.
  5. Masę przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. W połowie szklanki mleka rozmieszaj oba opakowania budyniu. Resztę mleka zagotuj. Gdy będzie gorące, dodaj wymieszane proszki budyniowe energicznie mieszając, aż powstanie gęsty krem. 
  7. Na wierzch ciasta wyłóż kawałki rabarbaru i zalej budyniową masą. 
  8. Wstaw do piekarnika na 45 minut. 

przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju
fot. Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju/Adobe Stock, Lemonlord

Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju z bezą

Składniki:

  • 400 g rabarbaru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3 całe jajka,
  • 3 białka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukier waniliowy,
  • szczypta soli.

Sposób przy​gotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C.
  2. Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w kostkę.  
  3. Oba budynie wymieszaj w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotuj. Gdy będzie gorące wlej rozmieszane budynie i energicznie mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
  4. W misce ubij białka na sztywną masę razem z cukrem waniliowym. W kolejnej misce połącz mąkę pszenną, jajka, cukier i proszek do pieczenia.
  5. Przełóż ciasto do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
  6. Po tym czasie wyłóż na ciasto budyń, kawałki rabarbaru oraz bezę z białek.
  7. Piecz przez kolejne 30 minut.

przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju z bezą
fot. Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju z bezą/Adobe Stock, DEMI VAA SUNILA

Jak zrobić piankę budyniową?

Pianka budyniowa to lżejsza alternatywa dla gęstego budyniu. Jest przyrządzana na bazie białek ubitych na sztywną i lśniącą masę. Do masy dodawany jest proszek budyniowy (waniliowy lub śmietankowy) oraz cukier. 

Składniki:

  • 3 białka,
  • 2 opakowania budyniu,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywno, dodając szczyptę soli.
  2. Następnie stopniowo dodawaj cukier.
  3. Pod koniec mieszania partiami wsypuj opakowania proszku budyniowego tak, aby nie powstały grudki.
  4. Tak przygotowaną masę ułóż na warstwie ciasta lub owoców i wstaw do piekarnika na 40 minut.

Więcej przepisów na rabarbar:

Wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe z mrożonego rabarbaru: prosty, babciny przepis, który zawsze się udaje
Wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe z mrożonego rabarbaru: prosty, babciny przepis, który zawsze się udaje
Chcesz zrobić wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe z mrożonego rabarbaru? Ten przepis jest bardzo prosty. Możesz do niego wykorzystać świeży i mrożony rabarbar. Zobacz ten przepis, przydatne wskazówki i sprawdź, jak przygotować ciasto rabarbarowe tak, aby owoce nie opadały na dno.
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.
Zobacz, jak zrobić ciasto z rabarbarem z fit kruszonką! Pyszna!
Zobacz, jak zrobić ciasto z rabarbarem z fit kruszonką! Pyszna!
Rabarbar jest najczęściej dodawanym warzywem do wypieków na słodko. Sprawdź, jak zrobić typowe ciasto ucierane lub biszkoptowe z kruszonką!
RABARBAR: tarta z rabarbarem, rabarbar z kruszonką i inne
RABARBAR: tarta z rabarbarem, rabarbar z kruszonką i inne
Rabarbar to doskonałe letnie warzywo, które ciekawie komponuje się w deserach i napojach – sprawdź nasze przepisy!
Ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem - przepis na placek maślany
Ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem - przepis na placek maślany
Ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem to smakowity hit sezonu wiosennego. Spróbuj!
CIASTO Z RABARBAREM: ciasto z rabarbarem i truskawkami
CIASTO Z RABARBAREM: ciasto z rabarbarem i truskawkami
Ciasto z rabarbarem to kwaśno-słodki wypiek, który doskonale smakuje w połączeniu z owocami. Sprawdź nasze przepisy!
Tarta z rabarbarem - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z rabarbarem - przepis składniki i przygotowanie
Warto przypomnieć sobie smak dzieciństwa!

Redakcja poleca

REKLAMA