Nalewka z rabarbaru ma delikatnie kwaskowy smak, przez który przebija się nutka słodyczy. Do przygotowania klasycznej rabarbarówki potrzebujesz: kilograma owoców, 500 ml spirytusu, 300 ml przegotowanej wody i 200 g cukru.
Nalewka potrzebuje około 3 miesięcy leżakowania, aby nabrała pełni smaku - im dłużej będzie „odpoczywać", tym silniej wyczuwalny będzie smak rabarbaru.
Przepis na nalewkę rabarbarową możesz delikatnie modyfikować - dodać do niej truskawki, miód albo laskę wanilii. Rabarbarówka nie tylko nadaje się do spożywania samodzielnie ale to również świetna baza do drinków, np. tych z prosecco.
Spis treści:
Przepis na nalewkę z rabarbaru na spirytusie
Składniki:
- 1 kg rabarbaru,
- 500 ml spirytusu 95%,
- 300 ml przegotowanej wody,
- 200 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyj, pokrój w kostkę i przełóż do dużego słoja.
- Dodaj cukier i zalej całość mieszanką spirytusu i wody. Odstaw na 30 dni w ciemne miejsce. Warto co 1-2 dni potrząsać słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił.
- Po tym czasie oddziel owoce od nalewu. Pamiętaj, by wycisnąć z cząstek rabarbaru dokładnie cały sok.
- Płyn przelej do butelek i pozostaw na 3 miesiące do leżakowania.
Zamów niezbędne składniki już teraz! Dostępny w Carrefour kod rabatowy obniży cenę dostawy, a Ty będziesz się cieszyć domową, pyszną nalewką.
Przepis na nalewkę z rabarbaru i truskawek
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 800 g rabarbaru,
- 700 ml spirytusu 95%,
- 500 ml przegotowanej wody,
- 300 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar pokój na mniejsze kawałki. Truskawki przekrój na pół. Owoce przełóż do słoja.
- Dodaj cukier i odstaw na 24 godziny, aż owoce puszczą sok.
- Dodaj mieszankę spirytusu i wody. Odstaw na 2 miesiące, a po tym czasie przelej nalewkę przez sitko wyłożone gazą. Odciśnij dokładnie wszystkie soki.
- Płyn przelej do mniejszych butelek.
- Nalewkę z rabarbaru i truskawek odstaw w chłodne, ciemne miejsce na około 3 miesiące.
fot. Nalewka z rabarbaru/Adobe Stock, saschanti
Przepis na nalewkę z rabarbaru z miodem
Składniki:
- 1 kg rabarbaru,
- 1 szklanka miodu,
- 1 l wódki.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do słoja.
- Dodaj miód i potrząśnij porządnie słojem, aby mógł dotrzeć do wszystkich kawałków rabarbaru. Odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce.
- Dodaj wódkę, zakręć słój i odstaw na 6-8 tygodni.
- Po tym czasie przefiltruj nalewkę z rabarbaru przez sitko i odstaw na 3 miesiące, aby nabrała pełni smaku.
Więcej przepisów na nalewki: