Pyszne placuszki z rabarbarem przygotujesz w kilkanaście minut z tego, co akurat znajdziesz w lodówce. Ta idealnie słodka, a jednocześnie zdrowa przekąska świetnie będzie pasować do kawy, herbaty czy letnich drinków. Sezon na rabarbar w pełni, dlatego wykorzystaj maksymalnie jego potencjał!
Spis treści:
Przepis na jogurtowe placki z rabarbarem
Jogurtowe placuszki to idealny pomysł na szybką przekąskę, kiedy chcesz przygotować coś pysznego, a jednocześnie niewymagającego. To także genialny pomysł na zdrowe śniadanie dla dziecka czy lunch do pracy.
Składniki:
- 250 ml jogurtu greckiego,
- jajko,
- 100 g mąki pszennej,
- ok. 90 g rabarbaru (jedna gałązka),
- łyżka oleju + do smażenia,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- opcjonalnie: łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyj, osusz, a następnie obierz i pokrój na drobne kawałki.
- Do miski wlej jogurt, wbij jajko, dodaj olej i wymieszaj trzepaczką.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej do masy w dwóch partiach. Wymieszaj do połączenia składników.
- Następnie dodaj pokrojony rabarbar i opcjonalnie miód.
- Tak przygotowane ciasto wykładaj partiami na mocno rozgrzaną patelnię (suchą lub z niewielką ilością oleju, jak przy naleśnikach).
- Smaż po kilka minut z każdej strony.
- Udekoruj wedle uznania.
fot. Placki z rabarbarem na jogurcie/Adobe Stock, zigzagmtart
Racuchy z rabarbarem na maślance
Na pewno znasz przepis na racuchy z jabłkami - jest najpopularniejszy i pamiętamy go z babcinej kuchni. Jednak idealnie sprawdzi się także zamiana jabłek na rabarbar - tak przygotowany deser będzie mniej słodki, zdrowy i idealny na śniadanie czy podwieczorek. Te pyszne gałązki możesz także dodać do racuszków z serem.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 125 ml mleka,
- łodyżka rabarbaru (ok. 100-120 g),
- 2 jajka M,
- łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata),
- szczypta soli,
- opcjonalnie łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyj, osusz, obierz i pokrój na drobne kawałki.
- Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstaw na chwilę.
- W tym czasie do miski wlej mleko i wrzuć żółtka. Zmiksuj lub wymieszaj, a następnie dodaj przesianą mąkę w dwóch partiach.
- Dodaj rabarbar, proszek do pieczenia oraz miód, jeśli używasz. Wymieszaj.
- Na koniec bardzo ostrożnie dodaj pianę z białek i wymieszaj szpatułką.
- Smaż placuszki na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Udekoruj wedle uznania.
fot. Racuchy z rabarbarem/Adobe Stock, A_Lein
FIT placki z rabarbarem
Fit placki sprawdzą się nie tylko dla osób dbających o linię, ale także sportowców oraz osób, które z powodów zdrowotnych muszą wykluczyć np. produkty pszenne. Takie placuszki będą doskonałym pomysłem na śniadanie czy szybki lunch.
Składniki:
- ok. 150 g rabarbaru (jedna dłuższa łodyżka),
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 2 jajka M,
- łyżka erytrytolu lub innego słodzika,
- 20 ml mleka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyj, osusz i obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Żółtka oddziel od białek i przełóż do miski. Dodaj mleko, erytrytol oraz mąkę. Wymieszaj trzepaczką.
- W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli, a następnie gęstą pianę przełóż ostrożnie do pozostałej masy.
- Dodaj rabarbar i proszek do pieczenia, jeszcze raz wymieszaj, a następnie przekładaj porcje masy na patelnię z niewielką ilością mocno rozgrzanego oleju lub masła klarowanego.
fot. Placki z rabarbarem fit/Adobe Stock, A_Lein
Zobacz też inne pomysły na rabarbar: