Krucha tarta z rabarbarem - przepis

Tarta rabarbarowa fot. Adobe Stock
Idealne połączenie słodkiego ciasta i kwaskowego rabarbaru
/ 05.07.2018 14:20
Tarta rabarbarowa fot. Adobe Stock

Przygotowanie 30 min * pieczenie 30 min * 1 porcja – ok. 330 kcal

Składniki na 10 porcji:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła 
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko jaja ugotowanego na twardo
  • 1–2 łyżki śmietany
  • 5–6 łodyg rabarbaru
  • 3 łyżki grubego cukru do posypania
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Schłodzone masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, szczyptę soli, jajko, śmietanę i pokruszone żółtko. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię spożywczą, włóż na 2 godziny do lodówki.
  2. Łodygi rabarbaru dokładnie umyj, odetnij obeschnięte końce. Jeśli mają grubszą skórkę, zdejmij ją. Łodygi pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, wyłóż nim dno prostokątnej formy, uformuj niski brzeg, ponakłuwaj widelcem. Na cieście ułóż kawałki rabarbaru, całość posyp cukrem.
  4. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 st. C i piecz ok. 30 minut. Przed podaniem tartę pokrój na prostokąty.

Pyszne ciasta i desery - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA