Wino z rabarbaru: przepis na orzeźwiający napój alkoholowy

Jak zrobić wino z rabarbaru? To czasochłonny proces, ale efekt zaskoczy wszystkich. Wino rabarbarowe jest orzeźwiające i soczyste. Możesz przygotować je z mniejszą ilością cukru lub na słodko, aby pasowało do wieczorów ze znajomymi czy rodziną. Przygotuj więc butlę do wina, rabarbar i działaj.
/ 12.05.2022 09:11
DRUKUJ PRZEPIS
Wino z rabarbaru: przepis na orzeźwiający napój alkoholowy fot. Adobe Stock, Engel73
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 10 kg rabarbaru,
  • ok. 6 kg cukru (w zależności od preferencji),
  • 5 l wody,
  • 15 g kredy (węglanu wapnia),
  • 7-8 g pożywki dla drożdży (fosforanu amonowego),
  • 25 g kwasku cytrynowego,
  • matka drożdżowa.

Składniki na matkę drożdżową:

  • drożdże winiarskie,
  • woda (ok. 220-250 ml),
  • 3 łyżeczki cukru.

Składniki na syrop cukrowy:

  • szklanka cukru,
  • szklanka wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
  1. Przed robieniem wina z rabarbaru, przygotuj matkę drożdżową. W tym celu weź czystą butelkę o pojemności 0.3 l i napełnij ją przegotowaną, lekko ostudzoną wodą do 3/4 objętości. Następnie wsyp cukier i wymieszaj.
  2. Kiedy woda nie będzie za gorąca, dodaj dawkę drożdży winiarskich i wymieszaj. Butelkę zatkaj watą i ostaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Kiedy mieszanka zacznie burzliwie fermentować, jest gotowa do użycia.
  3. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałki. Każdy z nich powinien mieć ok. 2 cm.
  4. Zalej wodą (5 l) wymieszaną z kredą, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut od wrzenia. Następnie odstaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Do wystudzonego wywaru na wino z rabarbaru, dodaj jeszcze 2-3 litry wody i przechowuj 2-3 dni. Ważne, aby mieszać całość kilka razy dziennie.
  6. Po tym czasie odciśnij moszcz (gotowy, skoncentrowany sok) dodaj syrop cukrowy, kwas cytrynowy, pożywkę dla drożdży oraz gotową matkę drożdżową. Syrop cukrowy, w zależności od tego, jak mocne wino z rabarbaru chcesz zrobić, możesz dodać do soku naraz albo w dwóch-trzech partiach.
  7. Całość przelej do butli i odstaw na 8-20 dni. W tym czasie regularnie potrząsaj butelką - to czas burzliwej fermentacji. Po zakończeniu tego etapu możesz dodać jeszcze trochę cukru i odstawić na kolejne 4 tygodnie.
  8. W końcowym etapie fermentacji piana na powierzchni wina z rabarbaru stopniowo znika, a na dnie butli wytwarza się osad. Wino jest gotowe.

Zobacz więcej przepisów na domowe wina:
Wino z winogron
Wino z agrestu
Wino z głogu
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA