Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 10 kg rabarbaru,
- ok. 6 kg cukru (w zależności od preferencji),
- 5 l wody,
- 15 g kredy (węglanu wapnia),
- 7-8 g pożywki dla drożdży (fosforanu amonowego),
- 25 g kwasku cytrynowego,
- matka drożdżowa.
Składniki na matkę drożdżową:
- drożdże winiarskie,
- woda (ok. 220-250 ml),
- 3 łyżeczki cukru.
Składniki na syrop cukrowy:
- szklanka cukru,
- szklanka wody,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Przed robieniem wina z rabarbaru, przygotuj matkę drożdżową. W tym celu weź czystą butelkę o pojemności 0.3 l i napełnij ją przegotowaną, lekko ostudzoną wodą do 3/4 objętości. Następnie wsyp cukier i wymieszaj.
- Kiedy woda nie będzie za gorąca, dodaj dawkę drożdży winiarskich i wymieszaj. Butelkę zatkaj watą i ostaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Kiedy mieszanka zacznie burzliwie fermentować, jest gotowa do użycia.
- Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałki. Każdy z nich powinien mieć ok. 2 cm.
- Zalej wodą (5 l) wymieszaną z kredą, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut od wrzenia. Następnie odstaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Do wystudzonego wywaru na wino z rabarbaru, dodaj jeszcze 2-3 litry wody i przechowuj 2-3 dni. Ważne, aby mieszać całość kilka razy dziennie.
- Po tym czasie odciśnij moszcz (gotowy, skoncentrowany sok) dodaj syrop cukrowy, kwas cytrynowy, pożywkę dla drożdży oraz gotową matkę drożdżową. Syrop cukrowy, w zależności od tego, jak mocne wino z rabarbaru chcesz zrobić, możesz dodać do soku naraz albo w dwóch-trzech partiach.
- Całość przelej do butli i odstaw na 8-20 dni. W tym czasie regularnie potrząsaj butelką - to czas burzliwej fermentacji. Po zakończeniu tego etapu możesz dodać jeszcze trochę cukru i odstawić na kolejne 4 tygodnie.
- W końcowym etapie fermentacji piana na powierzchni wina z rabarbaru stopniowo znika, a na dnie butli wytwarza się osad. Wino jest gotowe.
Zobacz więcej przepisów na domowe wina:
Wino z winogron
Wino z agrestu
Wino z głogu