Przetwory z jagód idealnie nadają się na jesienne i zimowe wieczory. Wykorzystaj dojrzałe, letnie owoce do zrobienia wyjątkowych domowych konfitur, dżemów i soków, które przez cały rok będą ci przypominać lato.
Oprócz soku, z którego możesz zrobić pyszny kompot, przetworów z jagód warto użyć do ciast i deserów. Placek z jagodami, jagodowe naleśniki czy słodkie jagody w cukrze to desery, które umilą wszystkie szare i chłodne dni.
Spis treści:
- Przepis na dżem jagodowy
- Przepis na sok jagodowy
- Przepis na konfiturę jagodową
- Przepis na jagody bez cukru
Przetwory z jagód: przepis na dżem jagodowy
Dżem jagodowy to klasyk, który sprawdzi się zarówno na kanapce, jak i jako dodatek do naleśników czy deserów. Przygotowanie go jest niezwykle proste. Wystarczy kilka składników – jagody, cukier i sok z cytryny, aby zamknąć w słoikach słodki smak lata. Dżem ma gładką, aksamitną konsystencję, a jagody zachowują swój intensywny aromat, który ożywi każde danie.
Składniki:
- 2,5 kg jagód,
- 80 dag cukru,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Jagody umyj, przełóż do dużego garnka i wymieszaj z cukrem.
- Przykryj ściereczką i odstaw na całą noc w chłodne miejsce.
- Gdy owoce puszczą sok całość pogrzej, doprowadź do wrzenia, dodaj sok z cytryny i na niewielkim ogniu gotuj, aż dżem zgęstnieje. Będzie to ok. 15-20 minut.
- Często mieszaj, aby dżem nie przywarł do rondelka.
- Gorący dżem jagodowy przełóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręć. Odstaw do góry dnem aż całkowicie wystygną.
fot. Przetwory z jagód: dżem jagodowy/Adobe Stock, Alusha
Przetwory z jagód: przepis na sok jagodowy
Sok jagodowy to prawdziwy eliksir zdrowia. Bogaty w witaminy i minerały, idealny na zimowe chłody i dla wzmocnienia odporności. Aby go przygotować, wystarczą świeże jagody, cukier i odrobina wody. Sok można pić na ciepło, zimno, a także używać jako dodatek do rozgrzewającej zimowej herbaty. Możesz też rozcieńczyć sok wodą i pić jako orzeźwiający napój. To świetny sposób na dostarczenie organizmowi dawki witamin, kiedy sezon na świeże owoce już minie.
Składniki:
- 2 kg jagód,
- 100 g cukru,
- opcjonalnie odrobina wody.
Sposób przygotowania:
- Jagody umyj i przełóż do dużego słoja.
- Owoce zasyp cukrem (opcjonalnie dodaj niewielką ilość wody), nakryj ściereczką i odstaw w ciemne miejsce.
- Po 3-4 dniach przelej sok wraz z owocami do czystych słoiczków.
- Dokładnie zakręć i pasteryzuj około 15 minut.
- Sok z jagód możesz rozcieńczyć i podawać jako kompot.
fot. Przetwory z jagód: przepis na sok jagodowy/Adobe Stock, Melica
Przetwory z jagód: przepis na konfiturę jagodową
Konfitura jagodowa jest bardziej gęsta i pełna owoców niż klasyczny dżem. Idealna dla tych, którzy lubią wyczuwalne kawałki jagód w przetworach. Przygotowanie konfitury wymaga nieco więcej czasu, ponieważ owoce gotuje się powoli, aby odparować nadmiar wody i uzyskać intensywny smak. Doskonała do wypieków, naleśników czy jako dodatek do deski serów - konfitura jagodowa to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki:
- 2 kg jagód
- 4 łyżki wody,
- 500 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Jagody umyj, osusz i przełóż do garnka. Dodaj wodę i całość podgrzej na niewielkim ogniu. Gdy owoce zaczną puszczać sok, zmniejsz jeszcze ogień i dodaj cały cukier.
- Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 90 minut pamiętając, by co jakiś czas zamieszać.
- Konfiturę z jagód przełóż do wyparzonych słoików, dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem, aż wystygną.
fot. Przetwory z jagód: przepis na konfiturę jagodową/Adobe Stock, Marco Mayer
Przetwory z jagód: przepis na jagody bez cukru
Jagody bez cukru to idealna propozycja dla osób dbających o linię lub unikających cukru w diecie. Zamiast cukru możesz użyć soku z cytryny i naturalnych środków konserwujących, aby utrwalić smak i świeżość jagód. Możesz także wykorzystać same jagody, bez żadnych dodatków.
Taki przetwór można wykorzystać jako zdrowy dodatek do jogurtu, owsianki czy sałatek. Zachowuje wszystkie wartości odżywcze świeżych jagód i jest świetnym rozwiązaniem dla osób szukających niskokalorycznych alternatyw.
Składniki:
- 2 kg jagód.
Sposób przygotowania:
- Jagody umyj i osusz na ręczniku papierowym.
- Wyparzone słoiczki o pojemności 0,5 l wypełnij ciasno owocami. Szczelniej zamknij i wstaw do garnka. Zalej słoiki zimną wodą do wysokości 3/4 słoików i podgrzej.
- Kiedy woda zacznie się robić gorąca, podgrzewaj na średnim ogniu około 20 minut.
- Po tym czasie słoiki wyjmij, dokręć pokrywki.
- Jagody przechowuj w ciemnym i suchym miejscu. Przetwory z jagód przydadzą się przez cały rok do wypieków.
fot. Przetwory z jagód: przepis na jagody bez cukru/Adobe Stock, shabbydecor
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.07.2020.
Zobacz też więcej przepisów na jagody: