Przetwory z jagód fot. Adobe Stock

Przetwory z jagód - 8 przepisów na pyszne dżemy, konfitury i soki

Przetwory z jagód przydadzą się do kompotu, placka z jagodami i naleśników przez okrągły rok. Do ich przygotowania wybieraj tylko jędrne, mocno fioletowe owoce.
Małgorzata Machnicka / 15.07.2020 06:05
Przetwory z jagód fot. Adobe Stock

Przetwory z jagód idealnie nadają się na jesienne i zimowe wieczory. Wykorzystaj dojrzałe, letnie owoce do zrobienia wyjątkowych domowych konfitur, dżemów i soków, które przez cały rok będą ci przypominać lato.

Oprócz soku, z którego możesz zrobić pyszny kompot, przetworów z jagód warto użyć do ciast i deserów. Placek z jagodami, jagodowe naleśniki czy słodkie jagody w cukrze to desery, które umilą wszystkie szare i chłodne dni.

Spis treści:

  1. ​Przepis na dżem jagodowy
  2. Przepis na sok jagodowy
  3. Przepis na konfiturę jagodową
  4. Przepis na jagody bez cukru

Przepis na dżem jagodowy

Składniki:

  • 2,5 kg jagód,
  • 80 dag cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jagody umyj, przełóż do dużego garnka i wymieszaj z cukrem.
  2. Przykryj ściereczką i odstaw na całą noc w chłodne miejsce.
  3. Gdy owoce puszczą sok całość pogrzej, doprowadź do wrzenia i na niewielkim ogniu gotuj, aż dżem zgęstnieje.
  4. Gorący dżem jagodowy przełóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręć. Odstaw do góry dnem aż całkowicie wystygną.

przepis na dżem z jagód
fot. Adobe Stock

Przepis na sok jagodowy

Składniki:

  • 2 kg jagód,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jagody umyj i przełóż do dużego słoja.  
  2. Owoce zasyp cukrem, nakryj ściereczką i odstaw w ciemne miejsce.
  3. Po 3-4 dniach przelej sok wraz z owocami do czystych słoiczków.
  4. Dokładnie zakręć i pasteryzuj około 15 minut.
  5. Sok z jagód możesz rozcieńczyć i podawać jako kompot.

przepis na sok z jagód
fot. Adobe Stock

Przepis na konfiturę jagodową

Składniki:

  • 2 kg jagód
  • 4 łyżki wody,
  • 500 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jagody umyj i przełóż do garnka. Dodaj wodę i całość podgrzej na niewielkim ogniu. Gdy owoce zaczną puszczać sok, zmniejsz jeszcze ogień i dodaj cały cukier.
  2. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 90 minut pamiętając, by co jakiś czas zamieszać. 
  3. Konfiturę z jagód przełóż do wyparzonych słoików, dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem, aż wystygną.

przepis na konfiturę z jagód
fot. Adobe Stock

Przepis na jagody bez cukru

Składniki:

  • 2 kg jagód.

Przygotowanie:

  1. Jagody umyj i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Wyparzone słoiczki o pojemności 0,5 l wypełnij ciasno owocami. Szczelniej zamknij i wstaw do garnka. Zalej słoiki zimną wodą do wysokości 3/4 słoików i podgrzej.
  3. Kiedy woda zacznie się robić gorąca, podgrzewaj na średnim ogniu około 20 minut.
  4. Po tym czasie słoiki wyjmij, dokręć pokrywki.
  5. Jagody w słoikach bez cukru przechowuj w ciemnym i suchym miejscu. Przetwory z jagód przydadzą się przez cały rok do wypieków.

Więcej przepisów na pyszne jagody:

Dżem z jagód - przepis na aromatyczny dżem jagodowy
Dżem z jagód - przepis na aromatyczny dżem jagodowy
Do dżemu z jagód wybieraj najbardziej dojrzałe owoce. Cukru powinno być o połowę mniej, niż jagód, ale ilość możesz dostosować do własnych upodobań smakowych.
Jagody w słoiczkach - przepis
Jagody w słoiczkach - przepis
Jagody można zrobić na dwa proste sposoby
Jagody w cukrze - przepis
Jagody w cukrze - przepis
Możesz nimi nadziewać naleśniki, pierogi i drożdżówki