Przetwory z jagód idealnie nadają się na jesienne i zimowe wieczory. Wykorzystaj dojrzałe, letnie owoce do zrobienia wyjątkowych domowych konfitur, dżemów i soków, które przez cały rok będą ci przypominać lato.
Oprócz soku, z którego możesz zrobić pyszny kompot, przetworów z jagód warto użyć do ciast i deserów. Placek z jagodami, jagodowe naleśniki czy słodkie jagody w cukrze to desery, które umilą wszystkie szare i chłodne dni.
Spis treści:
- Przepis na dżem jagodowy
- Przepis na sok jagodowy
- Przepis na konfiturę jagodową
- Przepis na jagody bez cukru
Przepis na dżem jagodowy
Składniki:
- 2,5 kg jagód,
- 80 dag cukru.
Sposób przygotowania:
- Jagody umyj, przełóż do dużego garnka i wymieszaj z cukrem.
- Przykryj ściereczką i odstaw na całą noc w chłodne miejsce.
- Gdy owoce puszczą sok całość pogrzej, doprowadź do wrzenia i na niewielkim ogniu gotuj, aż dżem zgęstnieje.
- Gorący dżem jagodowy przełóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręć. Odstaw do góry dnem aż całkowicie wystygną.
fot. Adobe Stock
Przepis na sok jagodowy
Składniki:
- 2 kg jagód,
- 100 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Jagody umyj i przełóż do dużego słoja.
- Owoce zasyp cukrem, nakryj ściereczką i odstaw w ciemne miejsce.
- Po 3-4 dniach przelej sok wraz z owocami do czystych słoiczków.
- Dokładnie zakręć i pasteryzuj około 15 minut.
- Sok z jagód możesz rozcieńczyć i podawać jako kompot.
fot. Adobe Stock
Przepis na konfiturę jagodową
Składniki:
- 2 kg jagód
- 4 łyżki wody,
- 500 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Jagody umyj i przełóż do garnka. Dodaj wodę i całość podgrzej na niewielkim ogniu. Gdy owoce zaczną puszczać sok, zmniejsz jeszcze ogień i dodaj cały cukier.
- Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 90 minut pamiętając, by co jakiś czas zamieszać.
- Konfiturę z jagód przełóż do wyparzonych słoików, dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem, aż wystygną.
fot. Adobe Stock
Przepis na jagody bez cukru
Składniki:
- 2 kg jagód.
Przygotowanie:
- Jagody umyj i osusz na ręczniku papierowym.
- Wyparzone słoiczki o pojemności 0,5 l wypełnij ciasno owocami. Szczelniej zamknij i wstaw do garnka. Zalej słoiki zimną wodą do wysokości 3/4 słoików i podgrzej.
- Kiedy woda zacznie się robić gorąca, podgrzewaj na średnim ogniu około 20 minut.
- Po tym czasie słoiki wyjmij, dokręć pokrywki.
- Jagody w słoikach bez cukru przechowuj w ciemnym i suchym miejscu. Przetwory z jagód przydadzą się przez cały rok do wypieków.
Więcej przepisów na pyszne jagody: