Sok z jagody kamczackiej - sprawdzony przepis babci Irenki

Sok z jagody kamczackiej to skarbnica cennych składników - antyoksydantów, witaminy C, wapnia, fosforu i potasu. Jeśli uprawiasz na działce jagodę kamczacką, koniecznie przygotuj z niej pyszny sok, aby do woli cieszyć się smakiem i właściwościami tej ciekawej rośliny.
Weronika Kwaśniak / 07.06.2022 04:09
DRUKUJ PRZEPIS
Sok z jagody kamczackiej - sprawdzony przepis babci Irenki fot. Adobe Stock, aleksashka_89
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg jagody kamczackiej,
  • 500 g cukru,
  • 500 ml wody.
Przygotowanie:

Sok z jagody kamczackiej ma specyficzny posmak - lekko cierpki, a jednocześnie słodkawy. Nie rekomendujemy jednak zwiększania ilości cukru - ta podana w przepisie jest w zupełności wystarczająca, aby stworzyć pyszny sok z jagody kamczackiej.

  1. Owoce umyj, pozbaw szypułek, osusz.
  2. Do garnka wlej wodę, zagotuj.
  3. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej owoce.
  4. Wsyp cukier, wymieszaj.
  5. Gotuj sok z jagody kamczackiej przez 20-25 minut na wolnym ogniu.
  6. Po upływie wyznaczonego czasu, odcedź sok przez sitko.
  7. Przelej sok z jagody kamczackiej do wyparzonych wcześniej słoików. Mocno zakręć i pasteryzuj przez 15 minut.

Zobacz więcej przepisów na pyszne soki:
Sok z jeżyn
Sok z ziemniaka
Sok z pokrzywy

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA