Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg jagody kamczackiej,
- 500 g cukru,
- 500 ml wody.
Przygotowanie:
Sok z jagody kamczackiej ma specyficzny posmak - lekko cierpki, a jednocześnie słodkawy. Nie rekomendujemy jednak zwiększania ilości cukru - ta podana w przepisie jest w zupełności wystarczająca, aby stworzyć pyszny sok z jagody kamczackiej.
- Owoce umyj, pozbaw szypułek, osusz.
- Do garnka wlej wodę, zagotuj.
- Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej owoce.
- Wsyp cukier, wymieszaj.
- Gotuj sok z jagody kamczackiej przez 20-25 minut na wolnym ogniu.
- Po upływie wyznaczonego czasu, odcedź sok przez sitko.
- Przelej sok z jagody kamczackiej do wyparzonych wcześniej słoików. Mocno zakręć i pasteryzuj przez 15 minut.
Zobacz więcej przepisów na pyszne soki:
Sok z jeżyn
Sok z ziemniaka
Sok z pokrzywy