Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg świeżych jagód,
- 3/4 szklanki cukru,
- szklanka wody.
Przygotowanie:
- Jagody dokładnie przebierz, umyj, oczyść z ogonków, listków i wszelkich zanieczyszczeń. Zobacz, jak prawidłowo myć jagody.
- Przesyp owoce do słoiczków (w każdym powinna być podobna ilość), a następnie zasyp cukrem - wsypu po łyżce do każdego słoika, aż zużyjesz cały cukier.
- Następnie bardzo delikatnie obracaj słoikiem, aby cukier połączył się z owocami. Uważaj, aby nie pękły.
- Do każdego słoika wlewaj stopniowo wodę, a następnie szczelnie zakręć i zapasteryzuj.
- Pasteryzacja: na dnie dużego, szerokiego garnka ułóż czystą ściereczkę, a następnie wlej odrobinę wody. Do środka włóż dobrze zakręcone słoiki z jagodami w syropie (dnem do góry), a wodę doprowadź do wrzenia.
- Gotuj słoiki z jagodami w syropie ok. 15 minut. Następnie odstaw je na suchą, czystą ścierkę i pozostaw do wystudzenia (ciągle dnem do góry). Jeśli masz tylko małe garnki, pasteryzuj słoiki z jagodami w syropie pojedynczo.
Czytaj także:
Pomysły na desery z jagodami
Proste ciasta z jagodami
Jagoda kamczacka, czyli owoc młodości.