Jak zrobić zupę owocową z wiśni, śliwek lub jagód?

zupa jagodowa fot. Adobe Stock
Standardowy obiad w upały to dla ciebie zmora? Spróbuj lekkiej i delikatnej zupy z owoców! Wykorzystaj ulubione owoce!
Sylwia Kazimierczuk / 10.08.2018 16:45
zupa jagodowa fot. Adobe Stock

Zupa owocowa z wiśniami

Składniki:

  • 400 g wiśni
  • Kompot jabłkowy lub malinowy
  • Jogurt grecki
  • Penne lub farfalle
  • Laska wanilii
  • Laska cynamonu
  • Łyżka miodu

Jak zrobić zupę owocową z wiśniami?

1 krok: Wiśnie dokładnie wydryluj. Umieść w garnku i zalej kompotem z jabłek lub malin.

2 krok: Duś przez 20 minut na wolnym ogniu. Dodaj laskę cynamonu i wanilię.

3 krok: Przełóż na talerz i wymieszaj z jogurtem greckim i miodem. Dodaj ugotowany makaron.

4 krok: Do dekoracji wystarczy posypać prażonymi płatkami migdałów. Zupę owocową z wiśniami podaj na zimno lub ciepło.

Jak zagęścić zupę owocową?

Istnieje kilka sposobów, aby zupa byłą gęstsza, Oto niektóre z nich:

  • śmietana kremówka - wystarczy wymieszać ją z kompotem owocowym lub duszonymi owocami
  • jogurt grecki - najlepiej sprawdzi się w zupach z owocami jagodowymi: truskawkami, jagodami, borówkami czy malinami
  • kisiel owocowy - możemy wybrać każdy smak, ale najbardziej rekomendowany jest cytrynowy, neutralny, a zarazem cierpkość cytryny podbija słodycz owoców
  • mąka ziemniaczana - do szklanki wlewamy nieco kompotu lub duszonych owoców i delikatnie mieszamy łyżeczką z mąką, a następnie wlewamy do całości

Zupa owocowa ze śliwkami

Składniki:

  • 400 g śliwek bez pestek
  • Laska cynamonu
  • Kompot jabłkowy lub brzoskwiniowy
  • Laska wanilii
  • Penne lub farfalle
  • Śmietanka 30%

Jak zrobić zupę śliwkową?

1 krok: Śliwki przepołów i pozbądź się pestek. Podsmaż przez parę minut na patelni i przełóż do garnka. Zalej kompotem jabłkowym.

2 krok: Dodaj wanilię, cynamon i duś przez 20 minut na wolnym ogniu.

3 krok: Zalej całość śmietanką 30% i wymieszaj dokładnie.

4 krok: Podaj z ugotowanym makaronem na zimno lub ciepło.

Zupa owocowa z jagodami

Składniki:

  • 300 g jagód lub borówki amerykańskiej
  • Opakowanie jogurtu greckiego
  • Pół opakowania śmietanki kremówki
  • Kompot wiśniowy lub malinowy
  • Penne lub farfalle
  • Szczypta kardamonu
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta cukru

Jak zrobić zupę owocową z jagodami?

1 krok: Jagody lub borówki dokładnie obmyj. Duś w garnku razem ze śmietanką.

2 krok: Wlej stopniowo kompot malinowy lub wiśniowy. Dopraw cynamonem, kardamonem i cukrem.

3 krok: Na koniec połącz z jogurtem greckim i dodaj ugotowany makaron.

4 krok: Podaj z listkami mięty na zimno z podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Zobacz też:
Jak skutecznie schłodzić swój organizm latem? Oto 7 produktów! Gorąco? Nie masz apetytu? 27 pomysłów na chłodnik!
 

Redakcja poleca

REKLAMA