Zupa owocowa z wiśniami
Składniki:
- 400 g wiśni
- Kompot jabłkowy lub malinowy
- Jogurt grecki
- Penne lub farfalle
- Laska wanilii
- Laska cynamonu
- Łyżka miodu
Jak zrobić zupę owocową z wiśniami?
1 krok: Wiśnie dokładnie wydryluj. Umieść w garnku i zalej kompotem z jabłek lub malin.
2 krok: Duś przez 20 minut na wolnym ogniu. Dodaj laskę cynamonu i wanilię.
3 krok: Przełóż na talerz i wymieszaj z jogurtem greckim i miodem. Dodaj ugotowany makaron.
4 krok: Do dekoracji wystarczy posypać prażonymi płatkami migdałów. Zupę owocową z wiśniami podaj na zimno lub ciepło.
Jak zagęścić zupę owocową?
Istnieje kilka sposobów, aby zupa byłą gęstsza, Oto niektóre z nich:
- śmietana kremówka - wystarczy wymieszać ją z kompotem owocowym lub duszonymi owocami
- jogurt grecki - najlepiej sprawdzi się w zupach z owocami jagodowymi: truskawkami, jagodami, borówkami czy malinami
- kisiel owocowy - możemy wybrać każdy smak, ale najbardziej rekomendowany jest cytrynowy, neutralny, a zarazem cierpkość cytryny podbija słodycz owoców
- mąka ziemniaczana - do szklanki wlewamy nieco kompotu lub duszonych owoców i delikatnie mieszamy łyżeczką z mąką, a następnie wlewamy do całości
Zupa owocowa ze śliwkami
Składniki:
- 400 g śliwek bez pestek
- Laska cynamonu
- Kompot jabłkowy lub brzoskwiniowy
- Laska wanilii
- Penne lub farfalle
- Śmietanka 30%
Jak zrobić zupę śliwkową?
1 krok: Śliwki przepołów i pozbądź się pestek. Podsmaż przez parę minut na patelni i przełóż do garnka. Zalej kompotem jabłkowym.
2 krok: Dodaj wanilię, cynamon i duś przez 20 minut na wolnym ogniu.
3 krok: Zalej całość śmietanką 30% i wymieszaj dokładnie.
4 krok: Podaj z ugotowanym makaronem na zimno lub ciepło.
Zupa owocowa z jagodami
Składniki:
- 300 g jagód lub borówki amerykańskiej
- Opakowanie jogurtu greckiego
- Pół opakowania śmietanki kremówki
- Kompot wiśniowy lub malinowy
- Penne lub farfalle
- Szczypta kardamonu
- Szczypta cynamonu
- Szczypta cukru
Jak zrobić zupę owocową z jagodami?
1 krok: Jagody lub borówki dokładnie obmyj. Duś w garnku razem ze śmietanką.
2 krok: Wlej stopniowo kompot malinowy lub wiśniowy. Dopraw cynamonem, kardamonem i cukrem.
3 krok: Na koniec połącz z jogurtem greckim i dodaj ugotowany makaron.
4 krok: Podaj z listkami mięty na zimno z podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Zobacz też:
Jak skutecznie schłodzić swój organizm latem? Oto 7 produktów! Gorąco? Nie masz apetytu? 27 pomysłów na chłodnik!