Jeśli organizujesz imprezę sylwestrową u siebie w domu albo obiecałaś, że przygotujesz coś pysznego na spotkanie w domu znajomych, przygotuj nie tylko słone, ale i słodkie przekąski. Sprawdzą się przede wszystkim niewielkie tarteletki, muffinki oraz bułeczki, które można szybko chwycić podczas rozmów czy zabawy. Poznaj nasze pomysły na szybkie desery na sylwestra.
Spis treści:
- Bułeczki cynamonowe
- Muffinki czekoladowe
- Deser na sylwestra w pucharku
- Chlebek cytrynowy
- Tarteletki z kremem orzechowym
Desery na sylwestra: cinnamon rolls
Skandynawskie bułeczki z cynamonem to idealna przekąska na imprezę. Są miękkie, puszyste, a oblane lukrem smakują wyśmienicie.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych,
- 250 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka,
- 150 g miękkiego masła,
- 500 g mąki pszennej,
- jajko + 2 żółtka,
- 3/4 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- cynamon,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).
Składniki na lukier:
- szklanka cukru pudru,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Drożdże wkrusz (lub wsyp, jeśli używasz suszonych) do ciepłego mleka i delikatnie zamieszaj. Odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.
- Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj 50 g cukru oraz sól. Wymieszaj i zrób niewielkie wgłębienie w środku.
- Wlej do niego rozczyn drożdżowy, wymieszaj. Dodaj jajko razem z żółtkami, połowę masła i zagnieć miękkie ciasto. Pozostaw je w misce przykrytej ściereczką na ok. 1.5 godziny - niech wyrośnie.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto i podziel na dwa długie prostokąty. Każdy z nich posmaruj miękkim masłem i posyp mieszanką cynamonu oraz cukru. Opcjonalnie możesz dodać także ekstrakt waniliowy.
- Tak przygotowane ciasto zwiń w rulon i podziel na grube plastry. Ułóż je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i przykryj ściereczką. Pozostaw jeszcze na ok. 45 minut, a następnie wstaw do piekarnika (180 stopni) na 20-25 minut.
- Po upieczeniu wystudź i polej lukrem (aby go przygotować, wymieszaj cukier puder z sokiem cytrynowym).
fot. Desery na sylwestra: bułeczki cynamonowe/Adobe Stock, Brent Hofacker
Desery na sylwestra: muffinki czekoladowe
Muffinki to świetny pomysł na deser na sylwestra. Sprawdzają się idealnie w zasadzie na każdej imprezie. Pyszne, intensywne w smaku i udekorowane wedle uznania - to prawdziwy przepis na udaną zabawę.
Składniki:
- 150 g rozpuszczonego masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 2 jajka,
- 150 g czekolady (najlepiej pół na pół mlecznej i gorzkiej),
- 30 g kakao,
- 180 g cukru,
- łyżka cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w kąpieli wodnej i ostudź. Czekoladę pokrój w drobne kawałki, a wszystkie suche składniki przesiej do miski i wymieszaj.
- W osobnej misce zmiksuj jajka z mlekiem, aby powstała puszysta, rzadka masa. Dodaj ją do suchych składników i delikatnie wymieszaj. Dodaj ostudzone masło oraz kawałki czekolady. Całość lekko przemieszaj, aby składniki się połączyły.
- Ciasto będzie lekko grudkowate. Wyłóż je do papilotek lub silikonowych form na muffinki i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 25 minut.
- Udekoruj wedle uznania albo pozostaw bez ozdabiania.
fot. Desery na sylwestra: muffinki czekoladowe/Adobe Stock, zadorozhna
Deser na sylwestra w pucharku
Desery w pucharkach i szklankach to kolejne dobre rozwiązanie na sylwestrową imprezę. Są szybkie w przygotowaniu, lekkie i aromatyczne. Możesz dodać do nich owoce, kawałki czekolady albo bakalie. W każdej wersji deser ten będzie wyglądał i smakował doskonale.
Składniki:
- granola (po 2 łyżki na pucharek),
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 200 g mrożonych malin lub dowolnych owoców,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
- Na dno każdego pucharka wyłóż warstwę granoli. Jogurt dokładnie wymieszaj z miodem.
- 3/4 malin zmiksuj na w miarę gładką masę.
- Na warstwę granoli wyłóż część jogurtu, następnie warstwę musu malinowego, ponownie jogurt, a na wierzchu całe maliny (świeże lub rozmrożone).
- Możesz użyć także jabłek, gruszek albo bananów, jeśli chcesz, aby owoce nie były rozmrożone.
fot. Deser na sylwestra w pucharku/Adobe Stock, annapustynnikova
Desery na sylwestra: chlebek cytrynowy
Możesz także przygotować coś większego na sylwestra. Idealnie sprawdzi się chlebek cytrynowy, który można podzielić na kawałki i zjeść z dżemem, masłem orzechowym albo musem owocowym.
Składniki:
- 160 g mąki pszennej,
- 120 g drobnego cukru,
- 120 g masła,
- 3 jajka,
- sok wyciśnięty z dużej cytryny,
- skórka z cytryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. Jajka utrzyj z cukrem na bardzo puszystą masę.
- Dodaj sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuj.
- Do osobnej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, sodę i dobrze wymieszaj. Następnie przełóż całość do miski z masą jajeczną.
- Dodaj wystudzone masło i całość lekko zmiksuj. Dodaj skórkę z cytryny, wymieszaj i przelej masę do keksówki.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka). Gotowy chlebek polej lukrem albo roztopioną czekoladą.
fot. Desery na sylwestra: chlebek cytrynowy/Adobe Stock, Nata Bene
Deser na sylwestra: tarteletki z kremem orzechowym
Mini tarty to świetna przekąska podczas zabawy sylwestrowej. Dodatek kremu orzechowego sprawia, że idealnie pasują zarówno do kawy, jak i imprezowych napojów wyskokowych. Możesz także przygotować ciastka z kremem orzechowym.
Składniki na tarteletki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- łyżka zimnej wody,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- 300 ml mleka.
Składniki na krem orzechowy:
- 2 szklanki orzechów włoskich (łuskanych),
- 250 ml mleka,
- 200 g miękkiego masła,
- 100 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj zimne masło, wodę oraz żółtka.
- Z pozostałych białek możesz przygotować pyszne beziki z watą cukrową.
- Składniki posiekaj, a następnie szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie przygotuj krem budyniowy. Odlej pół szklanki mleka i rozpuść w niej proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj.
- Kiedy zacznie wrzeć, dodaj rozpuszczony proszek, zmniejsz ogień i energicznie mieszaj, aż powstanie budyń. Odstaw do wystudzenia.
- Wychłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do foremek na muffinki. Nakłuj dna widelcem albo obciąż specjalnymi kulkami ceramicznymi.
- Tak przygotowane tarteletki włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 20 minut, aż będą rumiane.
- Wystudź je, a następnie wypełnij kremem budyniowym. Wyrównaj powierzchnię i wstaw tarteletki do lodówki.
- Przygotuj krem orzechowy. Orzechy zmiel w malakserze i zaje gorącym mlekiem na ok. pół godziny.
- Masło utrzyj z cukrem, a następnie dodaj wystudzone, napęczniałe orzechy z mlekiem. Dokładnie zmiksuj całość na gładki, aksamitny krem.
- Przełóż go do rękawa cukierniczego lub woreczka z wyciętym rogiem, a następnie udekoruj tarteletki. Całość wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
fot. Desery na sylwestra/Adobe Stock, shaiith
Zobacz także inne pomysły na pyszne desery imprezowe: