Bułeczki drożdżowe z cynamonem. Zobacz przepis na slodką przekąskę

Bułeczki drożdżowe z cynamonem i lukrem to pyszny sposób na szybkie drugie śniadanie lub dodatek do kawy.
Urszula Wilczkowska / 06.12.2019 13:18
DRUKUJ PRZEPIS
Bułeczki drożdżowe z cynamonem. Zobacz przepis na slodką przekąskę fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant),
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 70 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli.

Na nadzienie:

  • 20 g cynamonu,
  • 70 g masła,
  • łyżka ekstraktu waniliowego,
  • pół szklanki cukru.

Lukier:

  • sok z połówki cytryny,
  • 1 szklanka cukru pudru.
Przygotowanie:

Bułeczki drożdżowe mogą mieć wiele twarzy. Latem królują wersje z truskawkami i rabarbarem. Wczesną jesienią za to z dodatkiem jabłek lub gruszek. Na przełomie jesieni i zimy, gdy dni są już naprawdę krótkie, a pogoda zachęca jedynie do zostania pod kocem, polecamy szczególnie bułeczki drożdżowe z cynamonem.

W naszym przepisie drożdżówki polane są lukrem na bazie cukru pudru i soku z cytryny, ale jeśli masz ochotę, możesz zrobić do nich lukier królewski. Górę możesz też posypać suszoną skórką pomarańczy. Jak zrobić bułeczki drożdżowe z cynamonem?

  1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  2. Mąkę przesiej przez sito do miski. Dodaj cukier i sól i wymieszaj.
  3. Na środku zrób wgłębienie i wlej do niego mleko z drożdżami. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  4. Dodaj jajka i zacznij wyrabiać. Po 5 minutach dodaj jeszcze masło (koniecznie miękkie, więc wyjmij je wcześniej z lodówki) i wyrabiaj przez kolejnych 10 minut. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, by ciasto mogło wyrosnąć.
  5. Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 30x30 cm. Oba placki posmaruj masłem, a następnie posyp cynamonem dokładnie wymieszanym z drobnym cukrem i ekstraktem waniliowym.
  6. Ciasto zwiń w roladki i pokrój w plastry o grubości ok. 3 cm każdy. Ułóż bułeczki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw na kolejnych 45 minut, by mogły wyrosnąć.
  7. Piecz bułeczki drożdżowe przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia i przygotuj lukier.
  8. Sok z cytryny wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem. Jeśli lukier jest za rzadki – dodaj więcej cukru pudru. Jeśli jest zaś za gęsty – więcej soku z cytryny. Polej lukrem bułeczki i jeśli chcesz, udekoruj je skórką pomarańczy lub startą skórką z cytryny. Smacznego!

Więcej przepisów na słodkości:
Mnóstwo inspiracji na pyszne serniki
Pierniki na kilka sposobów

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA