Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 1 litr oleju do smażenia,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki masła
- 1 całe jajko,
- 5 żółtek,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 5 łyżek śmietany 18%,
- szczypta soli,
- 1 łyżka spirytusu.
Przygotowanie:
Chruściki, inaczej zwane chrustem to tradycyjne, tłustoczwartkowe ciasteczka. Są chrupiące, lekkie i wyglądem przypominają powyginane wstążki.
- Przesiej mąkę, dodaj do niej sól, proszek do pieczenia oraz pokrojone w drobne kostki masło.
- Całość zagnieć i odstaw na kilka minut.
- Wymieszaj jajko z żółtkami i cukrem pudrem i ubij pianę. Następnie dodaj do wyrobionego ciasta razem ze śmietaną i spirytusem. Zagnieć i odstaw pod przykryciem na pół godziny.
- Ciasto rozwałkowuj i złóż na pół. Ponownie rozwałkuj i złóż. Czynność powtórz 4-5 razy. W ten sposób uelastyczniasz ciasto.
- Po ostatnim rozwałkowaniu potnij ciasto na paski o szerokości około 4 cm i 10 cm długości. Każdy prostokąt natnij po środku wzdłuż i przełóż przez powstałą dziurkę jeden koniec paska.
- Rozgrzej olej do 180 stopni i smaż faworki partiami po minucie z każdej strony.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.
Więcej przepisów na desery:
Pączki serowe w wersji mini
Churros, czyli hiszpański przysmak
Pączki pieczone
Pączki z serka homogenizowanego
Oponki z serem