Chruściki - przepis na tradycyjny polski deser

Chruściki to jeden z najpopularniejszych deserów na Tłusty Czwartek. Ich przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 90 minut.
Małgorzata Machnicka / 02.01.2020 14:13
DRUKUJ PRZEPIS
Chruściki - przepis na tradycyjny polski deser fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 litr oleju do smażenia,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki masła
  • 1 całe jajko,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 5 łyżek śmietany 18%,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka spirytusu. 
Przygotowanie:

Chruściki, inaczej zwane chrustem to tradycyjne, tłustoczwartkowe ciasteczka. Są chrupiące, lekkie i wyglądem przypominają powyginane wstążki.

  1. Przesiej mąkę, dodaj do niej sól, proszek do pieczenia oraz pokrojone w drobne kostki masło.
  2. Całość zagnieć i odstaw na kilka minut.
  3. Wymieszaj jajko z żółtkami i cukrem pudrem i ubij pianę. Następnie dodaj do wyrobionego ciasta razem ze śmietaną i spirytusem. Zagnieć i odstaw pod przykryciem na pół godziny.
  4. Ciasto rozwałkowuj i złóż na pół. Ponownie rozwałkuj i złóż. Czynność powtórz 4-5 razy. W ten sposób uelastyczniasz ciasto.
  5. Po ostatnim rozwałkowaniu potnij ciasto na paski o szerokości około 4 cm i 10 cm długości. Każdy prostokąt natnij po środku wzdłuż i przełóż przez powstałą dziurkę jeden koniec paska. 
  6. Rozgrzej olej do 180 stopni i smaż faworki partiami po minucie z każdej strony. 
  7. Podawaj posypane cukrem pudrem. 

Więcej przepisów na desery:
Pączki serowe w wersji mini
Churros, czyli hiszpański przysmak
Pączki pieczone
Pączki z serka homogenizowanego
Oponki z serem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)