Bezy fot. Adobe Stock

Bezy z cukrową watą - przepis

Jeśli do ubijanych białek dodasz kilka kropelek soku wiśniowego, beziki będą miały różowy kolor!
/ 18.07.2018 21:25
Bezy fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 40 min

Składniki na około 20 sztuk:

- 3 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka zmielonych migdałów
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- opakowanie gotowej waty cukrowej

Do dekoracji:

- kolorowa posypka

Sposób wykonania:

1. Białka ubij na sztywno (piana będzie sztywniejsza, jeśli w czasie ubijania dodasz szczyptę soli). Cały czas ubijając, dodawaj  cukier. Miksuj 3 minuty (piana stanie się bardziej puszysta, jeśli będziesz ubijać ją na małych obrotach albo ręcznie). Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny oraz mielone migdały.

2. Dużą płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masę bezową przełóż do szprycy cukierniczej albo wykonanego z pergaminu stożka. Wyciskaj kółka o średnicy 3–4 cm. Zostawiaj między nimi miejsce, żeby podczas pieczenia się nie posklejały. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz około 5 minut. 

3. Zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz beziki jeszcze około 1,5 godziny. Ostudź pozostawione w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

4. Ostudzone beziki rozłóż na tacy. Obłóż ułożoną fantazyjnie watą cukrową i posyp kolorową posypką.

Smakowite desery - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)