Oponki z serem - tradycyjny i sprawdzony przepis

Oponki z serem są niezwykle lekkie i puszyste. Do ich wykonania potrzebujesz półtłustego twarogu, mąki i jajek.
Małgorzata Machnicka / 12.02.2020 22:57
DRUKUJ PRZEPIS
Oponki z serem - tradycyjny i sprawdzony przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 proszku do pieczenia.
Przygotowanie:

Oponki z serem to nie tylko doskonały deser na Tłusty Czwartek i karnawał. Razem z pączkami serowymi, dla większości z nas to cudowny powrót do smaków dzieciństwa. Warto więc podawać je o wiele częściej niż raz do roku.

  1. W misce utrzyj żółtka z cukrem na delikatną masę.
  2. Dodaj mielony twaróg, śmietanę oraz mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
  3. W garnku rozgrzej litr oleju.
  4. Na oprószoną mąką stolnicę wyjmij ciasto i podziel na kilka części. Jeden kawałek rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrój z niego oponki przy pomocy wykrawaczek albo dwóch naczyń o różnych średnicach. 
  5. Serię oponek kładź na dobrze rozgrzany olej.
  6. Po minucie oponki powinny zwiększyć swoją objętość i być już rumiane od spodu. Przewróć je na drugą stronę i znów smaż około minuty.
  7. Oponki ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Więcej przepisów na pączki:
Pyszny przepis na pączki pieczone
Pączki z serka homogenizowanego - prosty przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)