Pieczone ziemniaki mogą być dodatkiem do dań mięsnych, rybnych lub wegetariańskich albo stanowić samodzielną potrawę. Te z naszego przepisu, nadziewane warzywnym farszem, doskonale sprawdzą się na sobotni obiad.
Przygotowanie warzyw, czyli pokrojenie ich i podsmażenie na oleju roślinym zajmie ci około 15 minut. Potem wystarczy już tylko nadziać ziemniaki farszem i wstawić do piekarnika na około 60 minut. Podawaj je z dowolnym sosem na bazie jogurtu, np. czosnkowym lub sosem koperkowym.
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków,
- 3 kolorowe papryki,
- 1 cebula,
- 6-7 pieczarek,
- 10 dag startego sera (żółtego lub mozzarella),
- kilka cienkich plasterków boczku lub szynki parmeńskiej,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- pół pęczka posiekanej natki,
- 2 łyżki oliwy.
Sos:
- szklanka jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka posiekanej dymki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Pieczone ziemniaki krok po kroku:
- Ziemniaki umyj, łyżką wydrąż miąższ i drobno posiekaj.
- Warzywa i grzyby oczyść i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oleju roślinnym z miąższem z ziemniaków, dopraw solą, pieprzem i papryką.
- Napełnij farszem ziemniaki i piecz przez 40 minut (190 st.).
- Wyjmij pieczone ziemniaki z piekarnika i posyp serem. Obok nich, na blaszce, połóż plastry boczku, aby je zrumienić. Piecz kolejne 10 minut.
- Podawaj pieczone ziemniaki z sosem jogurtowym, posypane płatkami boczku i oprószone natką pietruszki.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.09.2010
Więcej przepisów na pyszne ziemniaki: