Ziemniaki pieczone z sosem czosnkowym i warzywami - prosty przepis na pyszną przekąskę

Ziemniaki pieczone fot. Adobe Stock
Pieczone ziemniaki nadziewane papryką, pieczarkami i cebulą zachwycą twoich gości. Podawaj je posypane serem i natką pietruszki.
/ 25.03.2020 11:32
Ziemniaki pieczone fot. Adobe Stock

Pieczone ziemniaki mogą być dodatkiem do dań mięsnych, rybnych lub wegetariańskich albo stanowić samodzielną potrawę. Te z naszego przepisu, nadziewane warzywnym farszem, doskonale sprawdzą się na sobotni obiad.

Przygotowanie warzyw, czyli pokrojenie ich i podsmażenie na oleju roślinym zajmie ci około 15 minut. Potem wystarczy już tylko nadziać ziemniaki farszem i wstawić do piekarnika na około 60 minut. Podawaj je z dowolnym sosem na bazie jogurtu, np. czosnkowym lub sosem koperkowym.

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków,
  • 3 kolorowe papryki,
  • 1 cebula,
  • 6-7 pieczarek,
  • 10 dag startego sera (żółtego lub mozzarella),
  • kilka cienkich plasterków boczku lub szynki parmeńskiej,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • pół pęczka posiekanej natki,
  • 2 łyżki oliwy.

Sos:

  • szklanka jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka posiekanej dymki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Pieczone ziemniaki krok po kroku:

  1. Ziemniaki umyj, łyżką wydrąż miąższ i drobno posiekaj.
  2. Warzywa i grzyby oczyść i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oleju roślinnym z miąższem z ziemniaków, dopraw solą, pieprzem i papryką. 
  3. Napełnij farszem ziemniaki i piecz przez 40 minut (190 st.).
  4. Wyjmij pieczone ziemniaki z piekarnika i posyp serem. Obok nich, na blaszce, połóż plastry boczku, aby je zrumienić. Piecz kolejne 10 minut.
  5. Podawaj pieczone ziemniaki z sosem jogurtowym, posypane płatkami boczku i oprószone natką pietruszki.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.09.2010

Więcej przepisów na pyszne ziemniaki:

Jak zrobić ziemniaki z kiełbasą?
Jak zrobić ziemniaki z kiełbasą?
W sam raz na obiad lub na ciepłą kolację
Młode ziemniaki na zimno i na ciepło - prosty przepis
Młode ziemniaki na zimno i na ciepło - prosty przepis
Z dwoma rodzajami sosów do wyboru!

Redakcja poleca

REKLAMA