Reklama

Filet z kurczaka możesz przygotować na wiele ciekawych sposobów. Mięso z piersi świetnie smakuje duszone, smażone, pieczone oraz grillowane. Wykorzystaj je do pysznych dań obiadowych, sałatek i imprezowych przekąsek. Oto kilka pomysłów na inny, nietypowy obiad z filetem z kurczaka w roli głównej.

Reklama

Spis treści:

  1. Filet z kurczaka w sosie pomidorowym
  2. Filet z kurczaka ze szpinakiem i serem
  3. Peperonata z kurczakiem

Filet z kurczaka na obiad inaczej: kurczak w sosie pomidorowym

Mięso z kurczaka bardzo lubi towarzystwo pomidorów. Jeśli szukasz pomysłu na obiad, wykorzystaj piersi i przygotuj aromatyczny sos, który idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu i kaszy. Tak przygotowany filet w sosie pomidorowym będzie także dobrze smakował samodzielnie.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • duża cebula,
  • 100 ml bulionu,
  • łyżeczka przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • po łyżeczce bazylii i oregano,
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj, osusz i dokładnie natrzyj papryką, solą oraz pieprzem. Odstaw na kilka minut, a w tym czasie mocno rozgrzej olej na patelni i pokrój cebulę w kostkę.
  2. Mięso połóż na rozgrzanej patelni i smaż kilka minut z każdej strony. Musi się dobrze zrumienić z wierzchu.
  3. Dodaj cebulę i smaż jeszcze przez chwilę, a następnie dodaj pomidory z puszki, bulion oraz przecier.
  4. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 15 minut.
  5. Pod koniec dopraw do smaku, przełóż na talerz i udekoruj wedle uznania.
fot. Filet z kurczaka na obiad inaczej - w sosie pomidorowym /Adobe Stock, voltan

Filet z kurczaka ze szpinakiem i serem

Pyszny filet z kurczaka możesz przygotować także pod warzywną pierzynką. Dobrze sprawdzi się do tego szpinak oraz starty drobno ser - żółty lub mozzarella. Z tych samych składników możesz także zrobić pyszny makaron ze szpinakiem i kurczakiem.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • ok. 400 g szpinaku baby lub kilka brykietów mrożonego,
  • 100 g żółtego sera lub tartej mozzarelli,
  • kilka plasterków pomidorów
  • 50 ml śmietanki 30% (w temp. pokojowej),
  • sól i pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Podsmaż na oleju, aż zrumieni się z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Na tej samej patelni rozmroź i podsmaż szpinak, a kiedy będzie już miękki lub lekko "zwiędnie" (w przypadku świeżego szpinaku), dodaj śmietankę oraz starty ser.
  3. Mieszaj przez ok. minutę, aż ser dobrze się rozpuści.
  4. Na kurczaku ułóż plasterki pomidorów, a następnie masę szpinakową. Wstaw całość do piekarnika (180 stopni) na ok. 15 minut.
fot. Filet z kurczaka na obiad inaczej - ze szpinakiem i serem/Adobe Stock, okkijan2010

Filet z kurczaka na obiad inaczej: peperonata

Peperonata to danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Duża ilość papryki spotyka się tu ze smażonym, pieczonym lub grillowanym kurczakiem. Całość smakuje niezwykle rześko, dzięki czemu danie - mimo że na ciepło - idealnie sprawdzi się jako obiad na upały.

Składniki:

  • 3 papryki - żółta, zielona, czerwona,
  • podwójna pierś z kurczaka,
  • sok z dużej cytryny,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój na dłuższe kawałki i ugrilluj lub podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się mocno zrumieni, zdejmij z ognia.
  2. Paprykę umyj, osusz i pokrój w paski, a cebulę w piórka. Warzywa podsmaż na oleju. Po kilku minutach dodaj posiekany czosnek.
  3. Podlej niewielką ilością wody (ok. 50 ml), dodaj przyprawy i smaż kilka minut na małym ogniu.
  4. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego razem z całą wodą, dodaj sok z cytryny, a na wierzchu ułóż kawałki kurczaka.
  5. Piecz w 180 stopniach ok. 12-15 minut.
fot. Filet z kurczaka na obiad inaczej - peperonata/Adobe Stock, myviewpoint
Reklama

Zobacz też inne pomysły na dania z kurczaka:

Reklama
Reklama
Reklama