Filet z kurczaka możesz przygotować na wiele ciekawych sposobów. Mięso z piersi świetnie smakuje duszone, smażone, pieczone oraz grillowane. Wykorzystaj je do pysznych dań obiadowych, sałatek i imprezowych przekąsek. Oto kilka pomysłów na inny, nietypowy obiad z filetem z kurczaka w roli głównej.
Spis treści:
Filet z kurczaka na obiad inaczej: kurczak w sosie pomidorowym
Mięso z kurczaka bardzo lubi towarzystwo pomidorów. Jeśli szukasz pomysłu na obiad, wykorzystaj piersi i przygotuj aromatyczny sos, który idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu i kaszy. Tak przygotowany filet w sosie pomidorowym będzie także dobrze smakował samodzielnie.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- puszka krojonych pomidorów,
- duża cebula,
- 100 ml bulionu,
- łyżeczka przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz,
- po łyżeczce bazylii i oregano,
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj, osusz i dokładnie natrzyj papryką, solą oraz pieprzem. Odstaw na kilka minut, a w tym czasie mocno rozgrzej olej na patelni i pokrój cebulę w kostkę.
- Mięso połóż na rozgrzanej patelni i smaż kilka minut z każdej strony. Musi się dobrze zrumienić z wierzchu.
- Dodaj cebulę i smaż jeszcze przez chwilę, a następnie dodaj pomidory z puszki, bulion oraz przecier.
- Przykryj i duś na małym ogniu ok. 15 minut.
- Pod koniec dopraw do smaku, przełóż na talerz i udekoruj wedle uznania.
fot. Filet z kurczaka na obiad inaczej - w sosie pomidorowym /Adobe Stock, voltan
Filet z kurczaka ze szpinakiem i serem
Pyszny filet z kurczaka możesz przygotować także pod warzywną pierzynką. Dobrze sprawdzi się do tego szpinak oraz starty drobno ser - żółty lub mozzarella. Z tych samych składników możesz także zrobić pyszny makaron ze szpinakiem i kurczakiem.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- ok. 400 g szpinaku baby lub kilka brykietów mrożonego,
- 100 g żółtego sera lub tartej mozzarelli,
- kilka plasterków pomidorów
- 50 ml śmietanki 30% (w temp. pokojowej),
- sól i pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Podsmaż na oleju, aż zrumieni się z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni rozmroź i podsmaż szpinak, a kiedy będzie już miękki lub lekko "zwiędnie" (w przypadku świeżego szpinaku), dodaj śmietankę oraz starty ser.
- Mieszaj przez ok. minutę, aż ser dobrze się rozpuści.
- Na kurczaku ułóż plasterki pomidorów, a następnie masę szpinakową. Wstaw całość do piekarnika (180 stopni) na ok. 15 minut.
fot. Filet z kurczaka na obiad inaczej - ze szpinakiem i serem/Adobe Stock, okkijan2010
Filet z kurczaka na obiad inaczej: peperonata
Peperonata to danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Duża ilość papryki spotyka się tu ze smażonym, pieczonym lub grillowanym kurczakiem. Całość smakuje niezwykle rześko, dzięki czemu danie - mimo że na ciepło - idealnie sprawdzi się jako obiad na upały.
Składniki:
- 3 papryki - żółta, zielona, czerwona,
- podwójna pierś z kurczaka,
- sok z dużej cytryny,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj, osusz, pokrój na dłuższe kawałki i ugrilluj lub podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się mocno zrumieni, zdejmij z ognia.
- Paprykę umyj, osusz i pokrój w paski, a cebulę w piórka. Warzywa podsmaż na oleju. Po kilku minutach dodaj posiekany czosnek.
- Podlej niewielką ilością wody (ok. 50 ml), dodaj przyprawy i smaż kilka minut na małym ogniu.
- Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego razem z całą wodą, dodaj sok z cytryny, a na wierzchu ułóż kawałki kurczaka.
- Piecz w 180 stopniach ok. 12-15 minut.
fot. Filet z kurczaka na obiad inaczej - peperonata/Adobe Stock, myviewpoint
Zobacz też inne pomysły na dania z kurczaka: