Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 100 ml jogurtu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, kolendry, chili i garam masala,
- 50 ml soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos:
- 1 cebula,
- 2 puszki pomidorów bez skórki,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- świeża kolendra.
Przygotowanie:
Kurczak tikka masala wielu z nas kojarzy się wyłącznie z kuchnią indyjską. Mimo że danie można spotkać w niemal każdym menu indyjskiej restauracji, to wymyślone zostało przez Brytyjczyków.
Jego pierwowzorem był kurczak w maślanym sosie. Wersja tikka masala została wzbogacona pomidorami, śmietanką i mnóstwem orientalnych przypraw.
- Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem.
- Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i włóż do niej kurczaka. Odstaw na minimum godzinę.
- Wyjmij kurczaka z marynaty i usmaż na patelni zwykłej lub grillowej.
- W garnku roztop masło klarowane. Dodaj cebulę pokrojoną w grube piórka, po minucie czosnek, a po kolejnej wszystkie przyprawy. Smaż całość przez 2 minuty.
- Dodaj pomidory, cukier, ocet winny i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
- Dodaj obsmażone kawałki kurczaka i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- Zdejmij z ognia i dodaj śmietankę kremówkę.
- Tikka masala podawaj razem z kolendrą i ze świeżym pieczywem lub ryżem basmati.
Więcej pomysłów na pyszny obiad:
Polędwiczki w sosie grzybowym
Przepis na pieczonego pstrąga łososiowego
Przepis na zapiekankę z makaronem