Kurczak tikka masala - przepis na danie z kuchni indyjskiej

Kurczak tikka masala to jednogarnkowe danie na bazie sosu pomidorowego i orientalnych przypraw. Pochodzi z kuchni angielskiej, opartej na tradycyjnej kuchni indyjskiej i pakistańskiej.
/ 31.03.2020 14:41
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak tikka masala - przepis na danie z kuchni indyjskiej fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 100 ml jogurtu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, kolendry, chili i garam masala,
  • 50 ml soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos:

  • 1 cebula,
  • 2 puszki pomidorów bez skórki,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżeczka startego imbiru, 
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • świeża kolendra.
Przygotowanie:

Kurczak tikka masala wielu z nas kojarzy się wyłącznie z kuchnią indyjską. Mimo że danie można spotkać w niemal każdym menu indyjskiej restauracji, to wymyślone zostało przez Brytyjczyków.

Jego pierwowzorem był kurczak w maślanym sosie. Wersja tikka masala została wzbogacona pomidorami, śmietanką i mnóstwem orientalnych przypraw.

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i włóż do niej kurczaka. Odstaw na minimum godzinę
  3. Wyjmij kurczaka z marynaty i usmaż na patelni zwykłej lub grillowej.
  4. W garnku roztop masło klarowane. Dodaj cebulę pokrojoną w grube piórka, po minucie czosnek, a po kolejnej wszystkie przyprawy. Smaż całość przez 2 minuty. 
  5. Dodaj pomidory, cukier, ocet winny i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. 
  6. Dodaj obsmażone kawałki kurczaka i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  7. Zdejmij z ognia i dodaj śmietankę kremówkę.
  8. Tikka masala podawaj razem z kolendrą i ze świeżym pieczywem lub ryżem basmati

Więcej pomysłów na pyszny obiad:
Polędwiczki w sosie grzybowym
Przepis na pieczonego pstrąga łososiowego
Przepis na zapiekankę z makaronem

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA