Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 25 dag mięsa z piersi lub ud z kurczaka
- cukinia
- puszka pomidorów krojonych
- bazylia
- sól
- 200 g śmietany 18 proc.
- 5 dag startej mozzarelli
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, zalej wodą, gotuj 15 minut, odcedź.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w plastry. Na oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pokrojone na kawałki mięso. Smaż razem 3 minuty, dodaj cukinię, smaż jeszcze 5 minut. Wlej pomidory wraz z zalewą. Przypraw solą i bazylią, duś ok. 5 minut.
- Naczynie do zapiekania natłuść olejem. Dno wyłóż warstwą ziemniaków. Przykryj warstwą mięsa z warzywami, a potem pozostałymi ziemniakami.
- Wierzch posmaruj śmietaną, posyp serem. Zapiekaj ok. 15 minut w piekarniku o temperaturze 190 st. C.
Co zrobić, aby była smaczniejsza?
- Do tej potrawy możesz też wykorzystać mięso mielone. Wtedy mięso podduszone z warzywami stworzy niemal jednolity sos.
- Mięso kurczaka da się bez problemu zastąpić mięsem indyczym, a nawet delikatną polędwiczką wieprzową.
- Cukinię w tej zapiekance możesz całkowicie lub częściowo zastąpić bakłażanem. Bakłażan lepiej jednak podpiec na grillu, niż dusić z pomidorami. Dzięki temu zyska też ciekawszy wygląd i smak.
- W sezonie zamiast pomidorów z puszki lepiej użyć świeżych pomidorów. Przed dodaniem do mięsa trzeba je tylko umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
- Zamiast smarować śmietaną zapiekankę, można zalać sosem beszamelowym
W wersji ze szpinakiem
Składniki:
- kilogram ziemniaków
- opakowanie sera feta
- opakowanie sera mozzarella
- pierś z kurczaka
- świeże liście szpinaku lub siekany mrożony
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 250 g małych pieczarek
- małe opakowanie śmietany kremówki
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski, lekko posól i odsącz z nadmiaru wody oraz skrobi.
- Fetę pokrój w kostkę i zetrzyj mozzarellę. Liście szpinaku przemyj pod wodą i odsącz dokładnie w suszarce do sałaty. W wersji ze szpinakiem mrożonym - wyjmij wcześniej z zamrażarki i poczekaj, aż będzie miękki.
- Duś szpinak, pokrojone pieczarki i plastry piersi z kurczaka pod przykryciem z solą i pieprzem ze śmietaną kremówką. Dodaj fetę.
- Wyłóż porcję ziemniaków, zalej masą szpinakową. posyp mozzarellą i przygotuj warstwami do wykończenia składników. Polej oliwą z oliwek.
- Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 25 minut.
Zobacz też:
Jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki? Sprawdź nasze przepisy! Poznaj przepis na pożywną zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą!