Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem? Też wersji ze szpinakiem!

zapiekanka ziemniaczana fot. Adobe Stock
Szukasz niebanalnego pomysłu na obiad z tradycyjnych składników? Przygotuj zapiekankę!
Renata Materlińska / 20.05.2019 12:22
zapiekanka ziemniaczana fot. Adobe Stock

Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 25 dag mięsa z  piersi lub ud z kurczaka
  • cukinia
  • puszka pomidorów krojonych
  • bazylia
  • sól
  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 5 dag startej mozzarelli

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, zalej wodą, gotuj 15 minut, odcedź.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w plastry. Na oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pokrojone na kawałki mięso. Smaż razem 3 minuty, dodaj cukinię, smaż jeszcze 5 minut. Wlej pomidory wraz z zalewą. Przypraw solą i bazylią, duś ok. 5 minut.
  3. Naczynie do zapiekania natłuść olejem. Dno wyłóż warstwą ziemniaków. Przykryj warstwą mięsa z warzywami, a potem pozostałymi ziemniakami.
  4. Wierzch posmaruj śmietaną, posyp serem. Zapiekaj ok. 15 minut w piekarniku o temperaturze 190 st. C.

Co zrobić, aby była smaczniejsza?

  • Do tej potrawy możesz też wykorzystać mięso mielone. Wtedy mięso podduszone z warzywami stworzy niemal jednolity sos.
  • Mięso kurczaka da się bez problemu zastąpić mięsem indyczym, a nawet delikatną polędwiczką wieprzową.
  • Cukinię w tej zapiekance możesz całkowicie lub częściowo zastąpić bakłażanem. Bakłażan lepiej jednak podpiec na grillu, niż dusić z pomidorami. Dzięki temu zyska też ciekawszy wygląd i smak.
  • W sezonie zamiast pomidorów z puszki lepiej użyć świeżych pomidorów. Przed dodaniem do mięsa trzeba je tylko umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
  • Zamiast smarować śmietaną zapiekankę, można zalać sosem beszamelowym

W wersji ze szpinakiem

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • opakowanie sera feta
  • opakowanie sera mozzarella
  • pierś z kurczaka
  • świeże liście szpinaku lub siekany mrożony
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 250 g małych pieczarek
  • małe opakowanie śmietany kremówki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski, lekko posól i odsącz z nadmiaru wody oraz skrobi.
  2. Fetę pokrój w kostkę i zetrzyj mozzarellę. Liście szpinaku przemyj pod wodą i odsącz dokładnie w suszarce do sałaty. W wersji ze szpinakiem mrożonym - wyjmij wcześniej z zamrażarki i poczekaj, aż będzie miękki.
  3. Duś szpinak, pokrojone pieczarki i plastry piersi z kurczaka pod przykryciem z solą i pieprzem ze śmietaną kremówką. Dodaj fetę.
  4. Wyłóż porcję ziemniaków, zalej masą szpinakową. posyp mozzarellą i przygotuj warstwami do wykończenia składników. Polej oliwą z oliwek.
  5. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Zobacz też:
Jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki? Sprawdź nasze przepisy! Poznaj przepis na pożywną zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą!

 

Redakcja poleca

REKLAMA