Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki wody,
- 1/2 szklanki mleka,
- kawałek pora,
- 250 g pieczarek,
- 200 g sera żółtego,
- 4 spore udka z kurczaka,
- olej do smażenia + 3 łyżki oleju do ciasta,
- zioła prowansalskie,
- słodka papryka,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta do panierowania.
Przygotowanie:
Krokiety z pieczarkami, serem i kurczakiem nie są może przepisem na szybki obiad - najpierw musisz usmażyć naleśniki, później przygotować farsz, a na końcu jeszcze raz wszystko panierować i podsmażyć.
Jedno jest pewne - warto poświęcić trochę czasu i przygotować to danie, bo smakuje absolutnie wszystkim! Podane przez nas proporcje pozwalają przygotować 6 sporych krokietów.
- Z mąki, 1 jajka, wody, 3 łyżek oleju i mleka przygotuj ciasto na naleśniki. Możesz po prostu zmiksować wszystkie składniki mikserem, dodając także pieprz i sól.
- Usmaż 6 naleśników.
- Udka kurczaka dopraw ziołami prowansalskimi, papryką, solą i pieprzem. Gotuj do miękkości, mięso pokrój na małe kawałki, pozbywając się skóry i kości.
- Pieczarki oczyść, obierz i drobno posiekaj. Pora obierz i pokrój.
- Pieczarki smaż razem z porem, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Połącz z przygotowanym mięsem z kurczaka.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Naleśniki obkładaj farszem z pieczarek i kurczaka, dodatkowo zasypuj go startym serem.
- Jajko roztrzep w miseczce.
- Naleśniki zwijaj w krokiety, panieruj w jajku i bułce tartej.
- Krokiety z pieczarkami, serem i kurczakiem smaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Zobacz więcej przepisów na krokiety:
Krokiety z kapustą i pieczarkami - przepis
Krokiety z kapustą i grzybami - przepis
Krokiety z łososiem i szpinakiem - przepis
Krokiety z mięsem - przepis