Kurczak to bez wątpienia najpopularniejsze mięso na naszych stołach. Równie wielką popularnością cieszą się pieczarki. Połączenie tych składników musi więc przynosić doskonałe efekty. Dowodem nasze przepisy na kurczaka faszerowanego pieczarkami i zapiekanego z tymi grzybami pod warstwą ciasta francuskiego. Ten pierwszy przepis koniecznie dołącz do naszej kolekcji przepisów na faszerowanego kurczaka.
Pierś kurczaka faszerowana pieczarkami
Składniki na 4 porcje:
- podwójna pierś kurczaka 35 dag pieczarek
- 15 dag białego sera pleśniowego, np. brie
- cebula
- przyprawa do kurczaka
- olej
- łyżka masła
- papryka słodka i ostra
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
Przygotowanie:
-
Pieczarki umyj i pokrój. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj pieczarki. Smaż mieszając, aż odparuje płyn. Dodaj pieprz i ostrą paprykę. Ostudź.
-
Pierś umyj, osusz i przekrój na pół. W każdej natnij kieszonkę. Każdą natrzyj przyprawą do kurczaka. Ser zetrzyj na grubej tarce. Do nałóż pieczarki i ser.
-
Kieszonki zepnij wykałaczkami lub zaszyj nicią kuchenną, tak aby farsz nie wypłynął podczas smażenia.
-
Bazylię wymieszaj z oregano, ostrą i słodką papryką. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki co najmniej na pół godziny.
-
Na patelni rozgrzej olej i masło. Włóż piersi. Usmaż na średnim ogniu na złoty kolor. Następnie przełóż je do formy żaroodpornej, wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C. Pokrój w plastry.
Mięso możesz podać np. z warzywami ugotowanymi na parze.
Kurczak zapiekany z pieczarkami pod ciastem francuskim
Składniki:
- 3 piersi kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 20 dag pieczarek
- por
- łyżka oleju
- 2 łyżki estragonu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki cydru
- 30 dag kremowej zupy z pieczarek
- 30 dag ciasta francuskiego
- jajko
- łyżka sezamu
Przygotowanie:
-
Por i pieczarki pokrój na cienkie plasterki. Piersi kurczaka pokrój w kostkę.
-
Rozgrzej olej na patelni, dodaj kurczaka, por i pieczarki, mocno dopraw przyprawą do kurczaka i estragonem.
-
Odrobinę cydru utrzyj na gładką masę z mąką kukurydzianą, dodaj do kurczaka z resztą cydru i zupą pieczarkową. Wymieszaj i zagotuj.
-
Włóż masę do formy do zapiekania i przykryj płatem ciasta francuskiego. Na brzegach mocno dociśnij ciasto, w środku zrób mały otwór.
-
Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
-
Piecz 25–30 minut w temperaturze 200 st. C na złoty kolor.
Czytaj też:
Spaghetti z pieczarkami i kurczakiem
Kurczak z pieczarkami z grilla