Kurczak faszerowany pieczarkami i inne pomysły na kurczaka i pieczarki

kurczak faszerowany pieczarkami fot. Adobe Stock
Kurczak i pieczarki to duet idealny. Sprawdź nasze przepisy.
Robert Grotkowski / 15.01.2019 15:52
kurczak faszerowany pieczarkami fot. Adobe Stock

Kurczak to bez wątpienia najpopularniejsze mięso na naszych stołach. Równie wielką popularnością cieszą się pieczarki. Połączenie tych składników musi więc przynosić doskonałe efekty. Dowodem nasze przepisy na kurczaka faszerowanego pieczarkami i zapiekanego z tymi grzybami pod warstwą ciasta francuskiego. Ten pierwszy przepis koniecznie dołącz do naszej kolekcji przepisów na faszerowanego kurczaka.

 

Pierś kurczaka faszerowana pieczarkami

Składniki na 4 porcje:

  • podwójna pierś kurczaka
35 dag pieczarek
  • 15 dag białego sera pleśniowego, np. brie
  • cebula
  • przyprawa do kurczaka
  • olej
  • łyżka masła
  • papryka słodka i ostra
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyj i pokrój. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj pieczarki. Smaż mieszając, aż odparuje płyn. Dodaj pieprz i ostrą paprykę. Ostudź.

  2. Pierś umyj, osusz i przekrój na pół. W każdej natnij kieszonkę. Każdą natrzyj przyprawą do kurczaka. Ser zetrzyj na grubej tarce. Do nałóż pieczarki i ser.

  3. Kieszonki zepnij wykałaczkami lub zaszyj nicią kuchenną, tak aby farsz nie wypłynął podczas smażenia.

  4. Bazylię wymieszaj z oregano, ostrą i słodką papryką. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki co najmniej na pół godziny.

  5. Na patelni rozgrzej olej i masło. Włóż piersi. Usmaż na średnim ogniu na złoty kolor. Następnie przełóż je do formy żaroodpornej, wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C. Pokrój w plastry.

Mięso możesz podać np. z warzywami ugotowanymi na parze.

Kurczak zapiekany z pieczarkami pod ciastem francuskim

Kurczak z pieczarkami pod ciastem francuskim

Składniki:

  • 3 piersi kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • por
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki estragonu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cydru
  • 30 dag kremowej zupy z pieczarek
  • 30 dag ciasta francuskiego
  • jajko
  • łyżka sezamu

Przygotowanie:

  1. Por i pieczarki pokrój na cienkie plasterki. Piersi kurczaka pokrój w kostkę.

  2. Rozgrzej olej na patelni, dodaj kurczaka, por i pieczarki, mocno dopraw przyprawą do kurczaka i estragonem.

  3. Odrobinę cydru utrzyj na gładką masę z mąką kukurydzianą, dodaj do kurczaka z resztą cydru i zupą pieczarkową. Wymieszaj i zagotuj.

  4. Włóż masę do formy do zapiekania i przykryj płatem ciasta francuskiego. Na brzegach mocno dociśnij ciasto, w środku zrób mały otwór.

  5. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.

  6. Piecz 25–30 minut w temperaturze 200 st. C na złoty kolor.

Czytaj też:

Kurczak w sosie pieczarkowym

Spaghetti z pieczarkami i kurczakiem

Kurczak z pieczarkami z grilla

Redakcja poleca

REKLAMA