Dania z grzybami, przetwory - przepisy

Dania z grzybami - 15 prostych przepisów fot. Fotolia
Poznaj sekretny potencjał grzybów!
/ 20.08.2013 04:47
Dania z grzybami - 15 prostych przepisów fot. Fotolia
Grzyby to jeden z niewielu rarytasów, którego nie musimy kupować. Wystarczy, że w odpowiednim czasie (sierpień, wrzesień, październik) wybierzemy się na spacer do lasu. Jest duża szansa, że znajdziemy tam kilka aromatycznych okazów, które później możemy dodać do przygotowywanych potraw.

Nawet kilka maślaków czy podgrzybków wystarczy, aby usmażona z ich dodatkiem jajecznica czy duszone mięso miały głęboki smak i aromat. A jeśli uda nam się zebrać większą ich liczbę, warto część wykorzystać na zrobienie przetworów. Dzięki nim zimą i wiosną będziemy mogli wzbogacić dania dodatkiem suszonych grzybów, a przekąski urozmaicić np. marynowanymi borowikami.

Zachęcamy również do przygotowania mniej znanych specjałów do spiżarni, które mają różnorodne zastosowanie, np. grzybów kiszonych czy w maśle. Pamiętajcie, że zebrane grzyby nie powinny długo leżeć – zajmijcie się więc nimi zaraz po powrocie z grzybobrania.

Jak zbieramy grzyby?

  • Pora dnia - grzyby najlepiej zbierać rano, w słoneczny suchy dzień.
  • Zbierajmy tylko te grzyby, co do których nie mamy wątpliwości, że są jadalne. Owocniki powinny być dobrze rozwinięte, młode, nierobaczywe.
  • Grzyby wstępnie oczyszczmy i wkładamy do wiklinowego, przewiewnego kosza lub łubianki. Przerabiamy zaraz po powrocie do domu.
Makaron z sosem grzybowym - sprawdzony przepis
Makaron z sosem grzybowym - sprawdzony przepis
Makaron z sosem grzybowym możesz przyrządzić właściwie z dowolnych grzybów leśnych - świetnie sprawdzą się podgrzybki, prawdziwki, kurki, a nawet maślaki.
Dania z grzybami - 6 prostych przepisów
Dania z grzybami - 6 prostych przepisów
Sprawdź, jak możesz wykorzystać potencjał drzemiący w grzybach!
Wyborna tarta z grzybami - krok po kroku
Wyborna tarta z grzybami - krok po kroku
Na zimno lub na ciepło!
Grzyby pasteryzowane
Grzyby pasteryzowane
Zachowaj ten jesienny smak!
Grzyby duszone w maśle
Grzyby duszone w maśle
Nieco inny sposób na zachowanie wspaniałego smaku grzybów
Grzyby marynowane z rozmarynem
Grzyby marynowane z rozmarynem
Na zimowe spotkania z przyjaciółmi!
Gulasz z grzybami i mięsem wieprzowym
Gulasz z grzybami i mięsem wieprzowym
Dodaj borowiki, prawdziwki lub inne owoce lasu!
Ziemniaki faszerowane grzybami
Ziemniaki faszerowane grzybami
Przekąska na każdą okazję!
Pieczony łosoś z grzybami
Pieczony łosoś z grzybami
Najlepszy z borowikami!
Kaczka z pieprzem i grzybami
Kaczka z pieprzem i grzybami
Idealna na obiad!
Grzybowa zupa zabielana
Grzybowa zupa zabielana
Super pomysł na jesienną zupę!
Sałatka z makaronem, kurkami i rokpolem
Sałatka z makaronem, kurkami i rokpolem
Sprawdź, jak smakuje ta pyszna sałatka makaronowa!
Zupa grzybowa z serem pleśniowym
Zupa grzybowa z serem pleśniowym
Niezwykle aromatyczna!
Pomidory faszerowane kurkami
Pomidory faszerowane kurkami
Wegetariańska przekąska z grzybami!

Redakcja poleca

REKLAMA