Składniki:
- 30 dag grzybów, np. prawdziwków, podgrzybków
- cebula
- 4 łyżki masła
- rozmaryn
- 2 kacze piersi
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz czarny i czerwony
Przygotowanie:
- Grzyby oczyść, opłucz. Większe pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na 2 łyżkach masła lekko zrumień cebulę. Dodaj grzyby, przesmaż, oprósz solą i pieprzem, podlej odrobiną wody, duś na małym ogniu, aż odparuje płyn. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, posyp rozmarynem.
- Kacze piersi opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem, zrumień na łyżce masła. Wyłóż na grzyby.
- Całość skrop winem, posyp wiórkami pozostałego masła, przykryj. Piecz ok. 15 min w 190 st. C.