Kaczka z pieprzem i grzybami

Idealna na obiad!
/ 14.08.2013 03:36
DRUKUJ PRZEPIS
Kaczka z pieprzem i grzybami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 600 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag grzybów, np. prawdziwków, podgrzybków
  • cebula
  • 4 łyżki masła
  • rozmaryn
  • 2 kacze piersi 
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz czarny i czerwony
Przygotowanie:
  1. Grzyby oczyść, opłucz. Większe pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na 2 łyżkach masła lekko zrumień cebulę. Dodaj grzyby, przesmaż, oprósz solą i pieprzem, podlej odrobiną wody, duś na małym ogniu, aż odparuje płyn. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, posyp rozmarynem.
  2. Kacze piersi opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem, zrumień na łyżce masła. Wyłóż na grzyby.
  3. Całość skrop winem, posyp wiórkami pozostałego masła, przykryj. Piecz ok. 15 min w 190 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA