Składniki:
- 40 dag grzybów
- listek laurowy
- 3–4 ziarna ziela angielskiego
- marchewka
- pół pietruszki
- kawałek selera
- cebula
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 100 ml śmietany
- koperek lub natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Grzyby oczyść, opłucz, większe pokrój na kawałki, zalej 2 l zimnej wody. Zagotuj, zdejmij pianę. Dodaj przyprawy, gotuj ok. 15 min.
- Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, pokrój w plasterki lub kostkę, dodaj do zupy.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na maśle, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze ok. 15 min.
- Zupę zapraw mąką rozmieszaną ze śmietaną, zagotuj. Dopraw do smaku. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem lub natką.