Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 8 średnich pomidorów
- 35 dag malutkich kurek
- szklanka ugotowanego ryżu
- cebula
- marchew
- jajko
- 1/2 szklanki śmietany 36 proc.
- 2 czubate łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- natka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kurki oczyścić, podgotować 3 minuty, osączyć. Obraną cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać warzywa, kurki, smażyć 5 minut, doprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć do miski, dodać ugotowany ryż, wymieszać z jajkiem.
- Pomidory umyć, osuszyć. Z każdego odciąć wierzch, środki wydrążyć, pozostawiając warstwę miąższu.
- Napełnić farszem, ustawić w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Śmietanę wymieszać z serem, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, polać pomidory.
- Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 25 minut w temp. 190 st. C. Przed podaniem posypać natką.