Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 50 dag makaronu np. kokardki, świederki
- szklanka śmietany 36 proc.
- 10 dag sera rokpol
- 50 dag kurek
- n3 ząbki czosnku
- mała cebula
- 1/2 szklanki bulionu grzybowego
- pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
- Kurki dokładnie oczyścić, opłukać i odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć obraną i posiekaną drobno cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kiedy cebula będzie miękka, dodać kurki. Dusić, aż będą miękkie, podlewając od czasu do czasu bulionem grzybowym.
- Pod koniec gotowania dodać śmietanę i pokruszony ser. Doprawić.
- Makaron ugotować al dente, odcedzić, pozostawiając w nim kilka łyżek wody. Dodać do sosu, wymieszać.
- Udekorować cząstkami pomidorków i ew. listkami bazylii. Oprószyć grubo mielonym pieprzem.