Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 50 dag makaronu np. kokardki, świederki
  • szklanka śmietany 36 proc.
  • 10 dag sera rokpol
  • 50 dag kurek
  • n3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 1/2 szklanki bulionu grzybowego
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz, oliwa
Reklama
Przygotowanie:
  1. Kurki dokładnie oczyścić, opłukać i odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć obraną i posiekaną drobno cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Kiedy cebula będzie miękka, dodać kurki. Dusić, aż będą miękkie, podlewając od czasu do czasu bulionem grzybowym.
  3. Pod koniec gotowania dodać śmietanę i pokruszony ser. Doprawić.
  4. Makaron ugotować al dente, odcedzić, pozostawiając w nim kilka łyżek wody. Dodać do sosu, wymieszać.
  5. Udekorować cząstkami pomidorków i ew. listkami bazylii. Oprószyć grubo mielonym pieprzem.
Reklama
Reklama
Reklama