Czarna porzeczka - przepisy na ciasta, desery i przetwory

Czarna porzeczka - przepisy fot. Adobe Stock
Czarna porzeczka jest na 4. miejscu w rankingu owoców, które mają najwięcej witaminy C, dlatego nalewka z czarnej porzeczki (smordinówka), konfitura czy dżem porzeczkowy, a nawet sok czy galaretka z czarnej porzeczki, powinny znaleźć się w jadłospisie.
Edyta Liebert / 18.06.2020 14:49
Czarna porzeczka - przepisy fot. Adobe Stock

Co można zrobić z czarnej porzeczki? Ten owoc nadaje się na przetwory, słodkie i wytrawne nalewki i wina porzeczkowe, a także jako dodatek do deserów. 

Czarna porzeczka - właściwości

Czarna porzeczka ma liczne właściwości zdrowotne, zawiera nawet 400 mg witaminy C w 100 g owoców. Niestety witamina C jest niestabilna, więc najlepiej spożywać czarną porzeczkę zaraz po zerwaniu z krzewu i umyciu - świeża i surowa jest najzdrowsza. 

  • Sok z czarnej porzeczki wspomaga leczenie problemów żołądkowych i migreny.
  • Zawarte w niej flawonoidy opóźniają procesy starzenia, pomagają pozbywać się toksyn z organizmu.
  • Kwasy fenolowe w czarnej porzeczce działają przeciwzakrzepowo i przeciwzawałowo.
  • Napar z liści czarnej porzeczki reguluje pracę nerek.
  • Liście z czarnej porzeczki w formie okładów usuwają obrzęki i zasinienia.
  • Nalewka z czarnej porzeczki wspomaga odporność.

Ciasto z czarną porzeczką

Czarna porzeczka nie jest wizualnie tak atrakcyjna, jak jej kuzynka, czerwona porzeczka. Na zasadzie kontrastu kolorystycznego warto zanurzać ją w budyniowej masie lub komponować z bitą śmietaną i mascarpone. Ciasto z czarną porzeczką będzie pyszne, jeśli kruchy spód będzie lekko słodki.

Składniki:

  • 500 g czarnych porzeczek,
  • 100 g czerwonych porzeczek,
  • 5 łyżek konfitury wiśniowej,
  • 3 łyżki nalewki np. malinowej (bezalkoholowo: sok z cytryny),
  • 250 g mąki tortowej,
  • 150 g masła schłodzonego,
  • sól,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajo,
  • 500 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%,
  • 5 łyżek cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki oczyść i umyj, wysusz ręcznikiem papierowym. Konfiturę wymieszaj z likierem lub sokiem z cytryny i dodaj do porzeczek - wymieszaj i wstaw do lodówki.
  2. Przygotuj formę na tartę (ok. 25 cm) i posmaruj ją masłem. Nastaw piekarnik na 190°C.
  3. Do miski przesiej mąkę, pokrojone w kostkę masło, sól i cukier. Następnie rozcieraj palcami komponenty lub użyj miksera. Dodaj jajo. Zmiksuj, uformuj kulę i przełóż do lodówki na 1h.
  4. Ciasto przełóż na formę, dociśnij, piecz ok. 25 minut. Następnie wyjmij i ostudź.
  5. Ubij śmietanę (zapoznaj się z poradnikiem, jak perfekcyjnie ubić śmietanę), potem dodawaj łyżkami mascarpone i cukier. Wszystko miksuj, do momentu powstania kremu na ciasto z czarną porzeczką.
  6. Krem wyłóż na ostudzone ciasto, przed podaniem umieść na nim porzeczki. Możesz posypać cukrem pudrem. Ciasto porzeczkowe gotowe - sprawdź też przepis na biszkoptowe ciasto porzeczkowe.

Tarta porzeczkowafot. Adobe Stock

Galaretka z czarnej porzeczki

Smakuje dzieciom i dorosłym, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowa - galaretka z czarnej porzeczki to babciny przysmak i smak dzieciństwa, niczym powidła śliwkowe czy duszone jabłka. Taka galaretka porzeczkowa jest słodko-kwaśna, najlepiej smakuje na ciepłym pieczywie. Potrzebujesz owoców, cukru i wody. Nie dodawaj żelatyny - czarna porzeczka zawiera naturalną pektynę. Takie przetwory z czarnej porzeczki są remedium na dolegliwości żołądkowe, a także przeziębienie. 

Składniki:

  • 2 kg czarnej porzeczki,
  • 200 ml wody,
  • 1,5 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki oczyść, umyj, włóż do garnka. Dolej wodę i doprowadź całość do wrzenia.
  2. Porzeczki na galaretkę gotuj kilka minut (nie jak w przypadku konfitury porzeczkowej). Zwróć uwagę, że porzeczki powinny pęknąć i uwolnić soki. Możesz użyć praski do ziemniaków w tym celu.
  3. Porzeczki przełóż na sitko, by odcedzić sok od pestek.
  4. Do soku z porzeczek wsyp cukier, gotuj kilka minut do momentu, aż ten się rozpuści. Pamiętaj, by zebrać powstałą podczas gotowania pianę. 
  5. Gorącą galaretkę z czarnej porzeczki przelej do wyparzonych wcześniej słoików, zakręć, obróć do góry dnem. Galaretka zastygnie sama.

Galaretka porzeczkowafot. Adobe Stock

Treść artykułu na podstawie tekstu Karoliny Wysockiej. Pierwotnie opublikowany 29.07.2013.

Przetestuj także przepisy na:em z czarnej porzeczkiSok z czarnej porzeczkiDomowe wino z czarnej porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA