Sok z czarnej porzeczki na 3 pyszne sposoby: wykorzystaj nadmiar porzeczek i przygotuj pyszne soki w kilka chwil

sok z czarnej porzeczki fot. Adobe Stock, 5ph
Sok z czarnej porzeczki to prawdziwa bomba witaminowa, która nie tylko doskonale smakuje, ale także wspiera zdrowie. Bogaty w witaminę C, antyoksydanty i inne cenne składniki sok z czarnej porzeczki wzmacnia odporność, poprawia kondycję skóry i dodaje energii na co dzień. Zobacz, jak go przygotować w domu.
Małgorzata Machnicka / 08.07.2024 13:43
sok z czarnej porzeczki fot. Adobe Stock, 5ph

Sok z czarnej porzeczki, poza tym, że doceniany jest za słodko-cierpki smak, jest również niezwykle zdrowy. Polecany jest przede wszystkim osobom z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu we krwi. 

Spis treści:

  1. Przepis na sok z czarnej porzeczki 
  2. Przepis na sok z czarnej porzeczki z sokownika
  3. Przepis na sok z czarnej porzeczki bez cukru
  4. Właściwości soku z czarnej porzeczki

Przepis na sok z czarnej porzeczki 

Klasyczny sok porzeczkowy idealnie sprawdzi się zarówno jako orzeźwiający napój, jak i dodatek do deserów czy koktajli. Możesz go także zapasteryzować i jesienią wykorzystaj do herbaty. Do soku z czarnych porzeczek na 4 kg owoców wystarczy dosypać pół kilograma cukru. Jeśli wolisz słodsze soki, możesz tę ilość podwoić. 

Składniki:

  • 4 kilogramy czarnej porzeczki,
  • 2 l wody,
  • 500 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce porzeczki oczyść z gałązek, umyj pod bieżącą wodą i przełóż do garnka.
  2. Owoce zalej wodą i podgrzewaj w garnku tak długo, aż zaczną pękać i puszczać sok. Nie wolno ich zagotować! 
  3. Sok przecedź przez gazę do drugiego naczynia. Daj mu czas, niech sam spłynie w swoim tempie.
  4. Gdy cały sok z porzeczek ścieknie do garnka, dosyp cukier i podgrzej całość na małym ogniu. Gotuj przez około godzinę.
  5. Sok z czarnej porzeczki przelej do wyparzonych butelek lub słoików, zakręć i pasteryzuj około 15 minut. 

sok z czarnej porzeczki bez cukru przepis

fot. Sok z czarnej porzeczki: przepis/Adobe Stock, aleksashka_89

Sok z czarnej porzeczki z sokownika (słodki)

Sok z czarnej porzeczki z sokownika to szybki sposób na przygotowanie soku z całych owoców. Tak przygotowany idealnie smakuje w połączeniu z gazowaną wodą i kostkami lodu. Sok z sokownika można słodzić na 2 sposoby: albo wsypując cukier do owoców jeszcze w sokowniku, albo słodząc już upuszczony sok. 

Składniki:

  • 4 kilogramy czarnej porzeczki,
  • 2 l wody,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Do dolnego garnka sokownika wlej wodę.
  2. Porzeczki pozbaw gałązek i umyj. Owoce przełóż do górnego naczynia sokownika i zasyp cukrem. Całość wymieszaj i włącz gaz. 
  3. Po 30 minutach gotowania za pomocą rurki, do osobnego garnka zacznij upuszczać sok stale mieszając.
  4. Gdy w garnku będą już same skórki z owoców, wyłącz gaz.
  5. Sok z czarnych porzeczek zagotuj i jeszcze gorący przelej do wyparzonych butelek lub słoików.
  6. Pasteryzuj około 15 minut.

sok z czarnej porzeczki z sokownika

fot. Sok z czarnej porzeczki z sokownika/Adobe Stock, Victoria Kondysenko

Sok z czarnej porzeczki bez cukru

Sok porzeczkowy bez dodatku cukru to idealny dla osób dbających o zdrową dietę albo chcących zgubić zbędne kilogramy. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do orzeźwiających drinków na lato, a także jako solidny chlust do zimowej herbaty.

Składniki:

  • 4 kilogramy czarnej porzeczki,
  • 1,5 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce porzeczki oczyść z gałązek, umyj pod bieżącą wodą i przełóż do garnka.
  2. Owoce zalej wodą i podgrzewaj w garnku tak długo, aż puszczą sok. Pamiętaj, by ich nie zagotować. 
  3. Zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż sok wystygnie.
  4. Sok z czarnych porzeczek przefiltruj przez sitko lub gazę.
  5. Przelej sok z czarnej porzeczki do wyparzonych słoików lub butelek i zakręć.
  6. Pasteryzuj przez 15 minut i odstaw do wystygnięcia. 

jak zrobić sok z czarnej porzeczki

fot. Sok z czarnej porzeczki bez cukru/Adobe Stock, Nataliia Yudina

Właściwości soku z czarnej porzeczki

Czarna porzeczka to prawdziwy skarb natury o wszechstronnym działaniu, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, czarna porzeczka wspiera trawienie i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi.

Znajdziesz w niej również witaminy z grupy B, które są kluczowe dla zdrowia skóry, włosów i układu nerwowego, oraz minerały takie jak żelazo, wapń i magnez.

Bogata w witaminę C czarna porzeczka wspomaga układ odpornościowy, pomagając w walce z przeziębieniami i sezonowymi infekcjami. Ponadto, zawiera antyoksydanty, takie jak antocyjany i polifenole, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i zmniejszają ryzyko chorób serca.  Zapobiega też stresowi oksydacyjnemu.

Sok z czarnej porzeczki jest szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem i na diecie obniżającej poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Skutecznie pomaga w zwalczaniu i zapobieganiu infekcji intymnych.

W przypadku biegunki wystarczy wypić lekko rozwodniony sok z porzeczek, aby naturalnie przywrócić odpowiednią pracę jelit. Nie jest natomiast polecany w przypadku nadkwasoty i zespołu jelita drażliwego.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.07.2020.

Zobacz też więcej przepisów na domowe soki:

Ekstrakt z czarnej porzeczki – czy to nowy hit na odchudzanie? Sprawdzamy, jakie właściwości mają suplementy z czarnej porzeczki
Ekstrakt z czarnej porzeczki – czy to nowy hit na odchudzanie? Sprawdzamy, jakie właściwości mają suplementy z czarnej porzeczki
Ekstrakt z czarnej porzeczki (Ribes nigrum L., Grossulariceae) może mieć postać syropu, kapsułek lub proszku. Zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, które mają udowodnione działanie prozdrowotne. Są to m.in. przeciwutleniacze, witaminy, kwas GLA. Analizując ich właściwości można dojść do wniosku, że suplementacja ekstraktem z czarnej porzeczki może być całkiem niezłym pomysłem, choć jak dotąd jego skuteczności nikt pod tym kątem nie badał.
Olej z czarnej porzeczki: cenny eliksir, który wyprasuje zmarszczki i zahamuje wypadanie włosów
Olej z czarnej porzeczki: cenny eliksir, który wyprasuje zmarszczki i zahamuje wypadanie włosów
Olej z nasion czarnej porzeczki zawiera przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe i polifenole, które utrzymują skórę sprężystą, błyszczącą i nawilżoną, a także dbają o kondycję i zdrowie włosów. Odkryj wszystkie powody, dla których olej z czarnej porzeczki powinien znaleźć się na twojej liście zakupów.
Co jest zdrowsze: czarna porzeczka, czerwona, a może biała? Starcie sezonowych owoców
Co jest zdrowsze: czarna porzeczka, czerwona, a może biała? Starcie sezonowych owoców
Najzdrowsze porzeczki to porzeczki czarne. Mają najwięcej antocyjanów, wygrywają też pod względem zawartości witaminy C i wszystkich minerałów. Czerwone porzeczki mają za to więcej błonnika, a porzeczki białe deklasują potencjałem antyoksydacyjnym. Mimo wszystko czarne porzeczki są najzdrowsze. To po nie sięgaj najczęściej.
Co zrobić z czarnej porzeczki? Zbiór sprawdzonych przepisów
Co zrobić z czarnej porzeczki? Zbiór sprawdzonych przepisów
Nie wiesz, co zrobić z czarnej porzeczki? Ten niewielki owoc ma ogromny potencjał. Słodko-kwaśny smak idealnie sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów, zarówno na ciepło, jak i zimno. Porzeczki możesz wykorzystać także do zrobienia jesienno-zimowych przetworów i zachować smak lata na dłużej.
Ciasta z czarną porzeczką. 3 pyszne przepisy na placek, sernik na zimno i ciasto z kruszonką
Ciasta z czarną porzeczką. 3 pyszne przepisy na placek, sernik na zimno i ciasto z kruszonką
Ciasta z czarną porzeczką to hit sezonu letniego. Charakterystyczny, lekko cierpki posmak porzeczki, świetnie odnajduje się w większości deserów. W sezonie zimowym możesz wykorzystać mrożone czarne porzeczki, a w przypadku placka lub wersji z kruszonką, użyć nawet dżemu z czarnej porzeczki.
Przetwory z czarnej porzeczki - zachowaj na zimę smak tych pysznych owoców
Przetwory z czarnej porzeczki - zachowaj na zimę smak tych pysznych owoców
Przetwory z czarnej porzeczki to idealny sposób na to, aby cieszyć się doskonałym, słodko-kwaśnym smakiem tych leśnych owoców także jesienią i zimą, kiedy już dawno jest po sezonie. Z czarnej porzeczki przygotujesz gęsty sok pełen zdrowia, ale także intensywny w smaku dżem oraz... napoje wyskokowe!
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Domowe wino z czarnej porzeczki możesz przygotować w klasyczny sposób - z cukrem, wodą i drożdżami winiarskimi albo wykorzystać przepis bez drożdży, za to z dodatkiem rodzynek.
Porzeczkowiec to idealne ciasto nie tylko na wiosnę. Przełóż je kremem i kwaśnym dżemem
Porzeczkowiec to idealne ciasto nie tylko na wiosnę. Przełóż je kremem i kwaśnym dżemem
Porzeczkowiec to nic innego jak wilgotny kakaowy biszkopt przełożony waniliowym kremem oraz kwaśnym dżemem porzeczkowym. Sprawdzi się na każdym rodzinnym spotkaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA