Sok z czarnej porzeczki, poza tym, że doceniany jest za słodko-cierpki smak, jest również niezwykle zdrowy. Polecany jest przede wszystkim osobom z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu we krwi.
Spis treści:
- Przepis na sok z czarnej porzeczki
- Przepis na sok z czarnej porzeczki z sokownika
- Przepis na sok z czarnej porzeczki bez cukru
- Właściwości soku z czarnej porzeczki
Przepis na sok z czarnej porzeczki
Klasyczny sok porzeczkowy idealnie sprawdzi się zarówno jako orzeźwiający napój, jak i dodatek do deserów czy koktajli. Możesz go także zapasteryzować i jesienią wykorzystaj do herbaty. Do soku z czarnych porzeczek na 4 kg owoców wystarczy dosypać pół kilograma cukru. Jeśli wolisz słodsze soki, możesz tę ilość podwoić.
Składniki:
- 4 kilogramy czarnej porzeczki,
- 2 l wody,
- 500 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Owoce porzeczki oczyść z gałązek, umyj pod bieżącą wodą i przełóż do garnka.
- Owoce zalej wodą i podgrzewaj w garnku tak długo, aż zaczną pękać i puszczać sok. Nie wolno ich zagotować!
- Sok przecedź przez gazę do drugiego naczynia. Daj mu czas, niech sam spłynie w swoim tempie.
- Gdy cały sok z porzeczek ścieknie do garnka, dosyp cukier i podgrzej całość na małym ogniu. Gotuj przez około godzinę.
- Sok z czarnej porzeczki przelej do wyparzonych butelek lub słoików, zakręć i pasteryzuj około 15 minut.
fot. Sok z czarnej porzeczki: przepis/Adobe Stock, aleksashka_89
Sok z czarnej porzeczki z sokownika (słodki)
Sok z czarnej porzeczki z sokownika to szybki sposób na przygotowanie soku z całych owoców. Tak przygotowany idealnie smakuje w połączeniu z gazowaną wodą i kostkami lodu. Sok z sokownika można słodzić na 2 sposoby: albo wsypując cukier do owoców jeszcze w sokowniku, albo słodząc już upuszczony sok.
Składniki:
- 4 kilogramy czarnej porzeczki,
- 2 l wody,
- 1 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Do dolnego garnka sokownika wlej wodę.
- Porzeczki pozbaw gałązek i umyj. Owoce przełóż do górnego naczynia sokownika i zasyp cukrem. Całość wymieszaj i włącz gaz.
- Po 30 minutach gotowania za pomocą rurki, do osobnego garnka zacznij upuszczać sok stale mieszając.
- Gdy w garnku będą już same skórki z owoców, wyłącz gaz.
- Sok z czarnych porzeczek zagotuj i jeszcze gorący przelej do wyparzonych butelek lub słoików.
- Pasteryzuj około 15 minut.
fot. Sok z czarnej porzeczki z sokownika/Adobe Stock, Victoria Kondysenko
Sok z czarnej porzeczki bez cukru
Sok porzeczkowy bez dodatku cukru to idealny dla osób dbających o zdrową dietę albo chcących zgubić zbędne kilogramy. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do orzeźwiających drinków na lato, a także jako solidny chlust do zimowej herbaty.
Składniki:
- 4 kilogramy czarnej porzeczki,
- 1,5 l wody.
Sposób przygotowania:
- Owoce porzeczki oczyść z gałązek, umyj pod bieżącą wodą i przełóż do garnka.
- Owoce zalej wodą i podgrzewaj w garnku tak długo, aż puszczą sok. Pamiętaj, by ich nie zagotować.
- Zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż sok wystygnie.
- Sok z czarnych porzeczek przefiltruj przez sitko lub gazę.
- Przelej sok z czarnej porzeczki do wyparzonych słoików lub butelek i zakręć.
- Pasteryzuj przez 15 minut i odstaw do wystygnięcia.
fot. Sok z czarnej porzeczki bez cukru/Adobe Stock, Nataliia Yudina
Właściwości soku z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka to prawdziwy skarb natury o wszechstronnym działaniu, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, czarna porzeczka wspiera trawienie i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi.
Znajdziesz w niej również witaminy z grupy B, które są kluczowe dla zdrowia skóry, włosów i układu nerwowego, oraz minerały takie jak żelazo, wapń i magnez.
Bogata w witaminę C czarna porzeczka wspomaga układ odpornościowy, pomagając w walce z przeziębieniami i sezonowymi infekcjami. Ponadto, zawiera antyoksydanty, takie jak antocyjany i polifenole, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i zmniejszają ryzyko chorób serca. Zapobiega też stresowi oksydacyjnemu.
Sok z czarnej porzeczki jest szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem i na diecie obniżającej poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Skutecznie pomaga w zwalczaniu i zapobieganiu infekcji intymnych.
W przypadku biegunki wystarczy wypić lekko rozwodniony sok z porzeczek, aby naturalnie przywrócić odpowiednią pracę jelit. Nie jest natomiast polecany w przypadku nadkwasoty i zespołu jelita drażliwego.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.07.2020.
Zobacz też więcej przepisów na domowe soki: