Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 500 g czarnych porzeczek,
- 6 łyżek cukru,
- 2 l wody.
Przygotowanie:
Kompot z czarnej porzeczki możesz zaserwować od razu, albo zapasteryzować w słoikach, aby zachować jego smak na zimowe miesiące. To sprawdzony pomysł na przetwory z czarnej porzeczki.
- Umyte porzeczki obierz z szypułek.
- W garnku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj owoce.
- Gotuj kompot z czarnej porzeczki, aż owoce staną się miękkie. Gdy zmiękną, zdejmij garnek z ognia i odstaw, aby napój nabrał prawdziwie esencjonalnego smaku.
- Po kilku godzinach przecedź kompot z czarnej porzeczki. Przed podaniem możesz schłodzić go w lodówce.
Zobacz więcej przepisów z czarną porzeczką:
Ciasta z czarną porzeczką
Wino z czarnej porzeczki