Kompot z czarnej porzeczki - sprawdzony staropolski przepis do domowej spiżarni

Kompot z czarnej porzeczki ułatwia przemianę materii, jest więc świetnym napojem dla tych, którzy się odchudzają. Czarna porzeczka wspomaga pracę wątroby i nerek. Wspiera też układ odpornościowy, więc kompot z czarnej porzeczki warto pić w sezonie jesienno-zimowym, gdy na każdym kroku czyhają na nas infekcje.
Weronika Kwaśniak / 04.07.2022 09:40
DRUKUJ PRZEPIS
Kompot z czarnej porzeczki - sprawdzony staropolski przepis do domowej spiżarni fot. Adobe Stock, sph
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g czarnych porzeczek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 l wody.

 

Przygotowanie:

Kompot z czarnej porzeczki możesz zaserwować od razu, albo zapasteryzować w słoikach, aby zachować jego smak na zimowe miesiące. To sprawdzony pomysł na przetwory z czarnej porzeczki.

  1. Umyte porzeczki obierz z szypułek.
  2. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj owoce.
  3. Gotuj kompot z czarnej porzeczki, aż owoce staną się miękkie. Gdy zmiękną, zdejmij garnek z ognia i odstaw, aby napój nabrał prawdziwie esencjonalnego smaku.
  4. Po kilku godzinach przecedź kompot z czarnej porzeczki. Przed podaniem możesz schłodzić go w lodówce.

Zobacz więcej przepisów z czarną porzeczką:
Ciasta z czarną porzeczką
Wino z czarnej porzeczki

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA