Konfitura z czarnej porzeczki fot. Adobe Stock

Konfitura z czarnej porzeczki - przepis babci

Czarna porzeczka to bomba witaminowa i eliksir młodości w jednym. Słodka konfitura z czarnej porzeczki to zdrowy przysmak: nie musisz dodawać dużo cukru. Tradycyjnie najważniejsze jest leżakowanie konfitury.
Weronika Kwaśniak / 17.06.2020 15:38
Konfitura z czarnej porzeczki fot. Adobe Stock

Konfitura z czarnej porzeczki jest pracochłonna, ale warta poświęconego czasu. Jeśli chcesz przygotować konfiturę z czarnej porzeczki bez cukru, zastąp go ksylitolem. 

Konfitura z czarnej porzeczki - przepis 

Z podanych proporcji powinnaś uzyskać ok. 5 słoików o pojemności 250 ml. (każdy słoik po 0,25 l). Pamiętaj o dokładnym wyparzeniu słoików i oczyszczeniu owoców z liści i łodyżek. 

Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek, dużych, dojrzałych, ale twardych,
  • 1 kg cukru,
  • 2 szklanki wody.

Sposób wykonania konfitury z czarnej porzeczki:

  1. Z cukru i wody ugotuj syrop.
  2. Owoce umyj, usuń szypułki, suche resztki kwiatowe możesz pozostawić, wrzuć porzeczki do wrzącego syropu, następnie odstaw, aby przestygły.
  3. Aby konfitura z czarnej porzeczki się udała, konieczne jest trzykrotne doprowadzenie jej do wrzenia w odstępach 3 godzin. Podczas wrzenia zdejmuj pianę, która się wytwarza podczas tego procesu.
  4. Nie przedłużaj gotowania, bo wtedy porzeczki tracą sok, stają się twarde i niesmaczne.
  5. Przygotowane konfitury z czarnej porzeczki przełóż do wyjałowionych słoików, zamknij je i przechowuj w chłodnym miejscu.

Przetestuj także przepisy na:em z czarnej porzeczkiSok z czarnej porzeczkiDomowe wino z czarnej porzeczki

Czarna porzeczka - właściwości

Warto wiedzieć, że jeśli masz w domu liście czarnej porzeczki, możesz je wykorzystać do naparu na niedokrwistość lub jako okład na bolące miejsca i rany. To też jeden ze sposobów ukojenia swędzących miejsc po ugryzieniu osy czy komara. 

Pyszna konfitura z czarnych porzeczek dostarczy organizmowi flawonoidów, które pomagają usuwać toksyny z organizmu, opóźniają proces starzenia się skóry i zapobiegają miażdżycy. Uszczelniają naczynia krwionośne, dzięki czemu żylaki oraz pajączki ci nie straszne. Warto spożywać konfiturę z czarnej porzeczki cały rok, a od czasu do czasu można pokusić się kieliszek nalewki z czarnej porzeczki

Treść artykułu na podstawie przepisu z magazynu „Przyjaciółka”. Pierwotnie opublikowany 15.07.2009.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/30.06.2018 10:15
Jak doprowadzisz konfiturę do wrzenia to NICI z witamin. Znikają we wrzątku!!!!!
/03.01.2017 15:29
Zdecydowanie moją ulubioną konfiturą jest pomarańczowa z Eterno :)