Dżem z czarnych porzeczek i wiśni - przepis składniki i przygotowanie

Pomysł na nietypowe przetwory!
Weronika Kwaśniak / 22.07.2015 23:30
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z czarnych porzeczek i wiśni - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg wiśni
  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 4 łyżki cukru
  • 80 dag miodu
Przygotowanie:

Zobacz przepis na dżem z czarnych porzeczek i wiśni!

  1. Porzeczki umyj i odszypułkuj.
  2. Wiśnie umyj i wydryluj, aby nie miały pestek.
  3. Porzeczki gotuj przez tyle czasu, aby się rozgotowały. Następnie przecedź je przez sitko.
  4. Wymieszaj masę porzeczkową z miodem.
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty.
  6. Wiśnie podgotuj we wrzącej wodzie. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
  7. Odcedź wiśnie i dodaj je do porzeczek.
  8. Obie masy bardzo dokładnie wymieszaj.
  9. Przełóż dżem do słoików i pasteryzuj przez 15-20 minut.

Zobacz inne pomysły na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA