Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- po pół szklanki mąki ziemniaczanej, pszennej i cukru
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
Krem:
- szklanka bitej śmietany
- 50 dag twarogu niemielonego
- po szklance cukru i porzeczek
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, wymieszać mąkę ziemniaczaną z pszenną i cukrem, migdałami i proszkiem do pieczenia.
- Do białek stopniowo dodać po żółtku, na końcu mąkę, wymieszać, można użyć kilku kropli zapachu migdałowego, ale nie jest to konieczne.
- Niedużą tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, wstawić do pieca rozgrzanego do 170 st. C, piec 40 min, ostudzić, nie wyjmować z tortownicy.
- Twaróg rozgnieść widelcem, połączyć z ubitą na sztywno śmietaną i wiórkami kokosowymi, dodać opłukane, oberwane z gałązek i dokładnie osuszone porzeczki i cukier, delikatnie wymieszać, wyłożyć na schłodzone ciasto.
- Przed podaniem można skropić ciasto sokiem porzeczkowym wymieszanym z alkoholem.