Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino

wino z czarnej porzeczki fot. Adobe Stock
Domowe wino z czarnej porzeczki możesz przygotować w klasyczny sposób - z cukrem, wodą i drożdżami winiarskimi albo wykorzystać przepis bez drożdży, za to z dodatkiem rodzynek.
Małgorzata Machnicka / 16.07.2020 12:26
wino z czarnej porzeczki fot. Adobe Stock

Podstawowy przepis na wino z czarnej porzeczki opiera się na 5 kilogramach owoców, cukrze, wodzie i drożdżach winiarskich.

Spis treści:

  1. Przepis na wino z czarnej porzeczki półwytrawne
  2. Przepis na wino z czarnej porzeczki bez drożdży
  3. Przepis na wino z czarnej porzeczki i wiśni
  4. Odpowiednie proporcje

Wino z czarnej porzeczki półwytrawne

Składniki:

  • 5 kg czarnej porzeczki,
  • 7 l wody,
  • 23 kg cukru,
  • drożdże winiarskie.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania matki drożdżowej. Wlej do buteleczki 200 ml wody o temperaturze 20 stopni Celsjusza i dosyp do niej jedną dawkę drożdży. Zostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej.
  2. Owoce czarnej porzeczki oczyść z szypułek, umyj, przełóż do naczynia, rozgnieć za pomocą tłuczka i zalej gorącą wodą tak, aby przykryła całe owoce. 
  3. Po kilku godzinach odsącz moszcz.
  4. Wyciśniętą miazgę ponownie zalej gorącą wodą i odciśnij po kilku godzinach.
  5. Moszcz zasyp cukrem, dodaj matkę drożdżową i odstaw na około 3 tygodnie. Pamiętaj, żeby co jakiś czas potrząsać butlą.
  6. Po tym czasie przefiltruj wino z czarnej porzeczki i zlej do butelek. Pozostaw przynajmniej na pół roku do leżakowania.

Wino z czarnej porzeczki bez drożdży

Składniki:

  • 5 kg czarnej porzeczki,
  • 5 l wody,
  • 2 kg cukru,
  • 1 kg rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce czarnej porzeczki oczyść z szypułek, umyj, przełóż do dużego naczynia i rozgnieć za pomocą tłuczka.
  2. Moszcz z porzeczek połącz z rodzynkami i zasyp cukrem. Pozostaw na 24 godziny w suchym, chłodnym miejscu.
  3. Do moszczu wlej wodę i pozostaw na około 8 dni do fermentacji.
  4. Wino z czarnej porzeczki bez drożdży przecedź i zlej do butelek. Pozostaw przynajmniej na 3 miesiące do leżakowania.

wino z czarnej porzeczki bez drożdży
fot. Adobe Stock

Wino z czarnej porzeczki i wiśni

Składniki:

  • 4 kg czarnej porzeczki,
  • 3 kg wiśni,
  • 8 l wody
  • 2 kg cukru,
  • drożdże winiarskie.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania matki drożdżowej. Wlej do buteleczki 200 ml wody o temperaturze 20 stopni Celsjusza i dosyp do niej jedną dawkę drożdży. Zostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej.
  2. Wiśnie wydryluj, a czarną porzeczkę oczyść z szypułek. Owoce umyj, przełóż do naczynia i rozgnieć za pomocą tłuczka. Całość zalej gorącą wodą tak, aby przykryła owoce.
  3. Po 4-5 godzinach odsącz moszcz.
  4. Moszcz zasyp cukrem, połącz z matką drożdżową i odstaw na około 2-3 tygodnie. 
  5. Po tym czasie przefiltruj wino z czarnej porzeczki i wiśni i przelej do butelek. Pozostaw przynajmniej na 3 miesiące do leżakowania.

Odpowiednie proporcje do wina z czarnej porzeczki

W zależności jak mocny trunek planujemy przygotować, proporcje odpowiednio się zmieniają:

  • Do 12 % - 4 kilo owoców na 5 litrów wody
  • Do 20% -  6 kilo owoców na 5 litrów wody

Wino z czarnych porzeczek najczęściej jest winem jednoowocowym. Doskonale nadaje się do mieszania z innymi owocami i winami, w przypadku poprawienia walorów kolorystycznych i smakowych trunku. Taki proces nazywa się kupażowaniem. W przypadku produkcji wina na większa skalę, miesza się te młodsze ze starszymi oraz z różnych beczek.

domowe wino z czarnej porzeczki
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na domowe alkohole:

Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady na doskonałe domowe wino wiśniowe
Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady na doskonałe domowe wino wiśniowe
Wino z wiśni z naszymi przepisami krok po kroku jest bardzo proste w przygotowaniu. Wiśniowe wino domowej roboty zawsze warto mieć w spiżarni. Do jego przygotowania potrzebujesz około 10 kg owoców, 3 kilogramy cukru i 3 litry wody. Przyda się też gąsior, rurka fermentacyjna i butelki na wino wiśniowe.
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Nalewka z czeremchy, czyli czeremchówka, ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany, a jednocześnie orzeźwiający aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu. Właściwości czeremchy sprawiają, że gotowa nalewka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa.
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 3-4 miesiącach od przygotowania. Warto ją doprawić cynamonem i kardamonem, które zapewnią niepowtarzalny aromat.
Nalewka z gruszek - przepis na gruszkówkę na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek - przepis na gruszkówkę na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka z pigwowca - sprawdzony przepis na pyszną domową nalewkę
Nalewka z pigwowca - sprawdzony przepis na pyszną domową nalewkę
Do przygotowania nalewki z pigwowca potrzebujesz kilograma owoców, 400 gramów cukru, laski cynamonu i litr alkoholu - wódki 40% lub spirytusu 70%.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Nalewka z mięty - sprawdzony przepis na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzony przepis na spirytusie
Nalewka z mięty jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Od zalania liści mięty spirytusem, jest gotowa do spożycia po około 4 tygodniach.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Nalewka z aronii - przepis składniki i przygotowanie
Nalewka z aronii - przepis składniki i przygotowanie
Z charakterystyczną, cierpką nutą!
Nalewka z owoców leśnych - przepis składniki i przygotowanie
Nalewka z owoców leśnych - przepis składniki i przygotowanie
Wybierz ulubione owoce - jagody, maliny, jeżyny, borówki lub poziomki!
Pigwowa nalewka - przepis składniki i przygotowanie
Pigwowa nalewka - przepis składniki i przygotowanie
Ta pigwowa nalewka nie może się nie udać - wypróbuj nasz przepis!

Redakcja poleca

REKLAMA