Podstawowy przepis na wino z czarnej porzeczki opiera się na 5 kilogramach owoców, cukrze, wodzie i drożdżach winiarskich.
Spis treści:
- Przepis na wino z czarnej porzeczki półwytrawne
- Przepis na wino z czarnej porzeczki bez drożdży
- Przepis na wino z czarnej porzeczki i wiśni
- Odpowiednie proporcje
Wino z czarnej porzeczki półwytrawne
Składniki:
- 5 kg czarnej porzeczki,
- 7 l wody,
- 23 kg cukru,
- drożdże winiarskie.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania matki drożdżowej. Wlej do buteleczki 200 ml wody o temperaturze 20 stopni Celsjusza i dosyp do niej jedną dawkę drożdży. Zostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej.
- Owoce czarnej porzeczki oczyść z szypułek, umyj, przełóż do naczynia, rozgnieć za pomocą tłuczka i zalej gorącą wodą tak, aby przykryła całe owoce.
- Po kilku godzinach odsącz moszcz.
- Wyciśniętą miazgę ponownie zalej gorącą wodą i odciśnij po kilku godzinach.
- Moszcz zasyp cukrem, dodaj matkę drożdżową i odstaw na około 3 tygodnie. Pamiętaj, żeby co jakiś czas potrząsać butlą.
- Po tym czasie przefiltruj wino z czarnej porzeczki i zlej do butelek. Pozostaw przynajmniej na pół roku do leżakowania.
Wino z czarnej porzeczki bez drożdży
Składniki:
- 5 kg czarnej porzeczki,
- 5 l wody,
- 2 kg cukru,
- 1 kg rodzynek.
Sposób przygotowania:
- Owoce czarnej porzeczki oczyść z szypułek, umyj, przełóż do dużego naczynia i rozgnieć za pomocą tłuczka.
- Moszcz z porzeczek połącz z rodzynkami i zasyp cukrem. Pozostaw na 24 godziny w suchym, chłodnym miejscu.
- Do moszczu wlej wodę i pozostaw na około 8 dni do fermentacji.
-
Wino z czarnej porzeczki bez drożdży przecedź i zlej do butelek. Pozostaw przynajmniej na 3 miesiące do leżakowania.
fot. Adobe Stock
Wino z czarnej porzeczki i wiśni
Składniki:
- 4 kg czarnej porzeczki,
- 3 kg wiśni,
- 8 l wody
- 2 kg cukru,
- drożdże winiarskie.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania matki drożdżowej. Wlej do buteleczki 200 ml wody o temperaturze 20 stopni Celsjusza i dosyp do niej jedną dawkę drożdży. Zostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej.
- Wiśnie wydryluj, a czarną porzeczkę oczyść z szypułek. Owoce umyj, przełóż do naczynia i rozgnieć za pomocą tłuczka. Całość zalej gorącą wodą tak, aby przykryła owoce.
- Po 4-5 godzinach odsącz moszcz.
- Moszcz zasyp cukrem, połącz z matką drożdżową i odstaw na około 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie przefiltruj wino z czarnej porzeczki i wiśni i przelej do butelek. Pozostaw przynajmniej na 3 miesiące do leżakowania.
Odpowiednie proporcje do wina z czarnej porzeczki
W zależności jak mocny trunek planujemy przygotować, proporcje odpowiednio się zmieniają:
- Do 12 % - 4 kilo owoców na 5 litrów wody
- Do 20% - 6 kilo owoców na 5 litrów wody
Wino z czarnych porzeczek najczęściej jest winem jednoowocowym. Doskonale nadaje się do mieszania z innymi owocami i winami, w przypadku poprawienia walorów kolorystycznych i smakowych trunku. Taki proces nazywa się kupażowaniem. W przypadku produkcji wina na większa skalę, miesza się te młodsze ze starszymi oraz z różnych beczek.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na domowe alkohole: