konfitura z czarnej porzeczki przepis, przepis na dżem z czarnej porzeczki fot. Fotolia

Konfitura z czarnych porzeczek - przepis składniki i przygotowanie

Czarna porzeczka to najzdrowszy owoc na świecie!
Weronika Kwaśniak / 15.07.2014 15:38
konfitura z czarnej porzeczki przepis, przepis na dżem z czarnej porzeczki fot. Fotolia
Przygotowanie 30 min * gotowanie 50 min * 1 słoik – ok. 950 kcal

Składniki na 5 słoików konfitury z czarnych porzeczek:

(każdy słoik po 0,25 l)

  • 1 kg czarnych porzeczek, dużych, dojrzałych, ale twardych
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki wody

Sposób wykonania konfitury z czarnej porzeczki:

  1. Z cukru i wody ugotuj syrop.
  2. Owoce umyj, usuń szypułki, suche resztki kwiatowe możesz pozostawić, wrzuć porzeczki do wrzącego syropu, następnie odstaw, aby przestygły.
  3. 3 razy w kilkugodzinnych odstępach doprowadzaj je tylko do wrzenia i zdejmuj wytwarzającą się na powierzchni pianę. Nie przedłużaj gotowania, bo wtedy porzeczki tracą sok, stają się twarde i niesmaczne.
  4. Przygotowane konfitury przełóż do wyjałowionych słoików, zamknij je i przechowuj w chłodnym miejscu.
Przepis z "Przyjaciółki"

Sprawdź inne przepisy na przetwory:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/30.06.2018 10:15
Jak doprowadzisz konfiturę do wrzenia to NICI z witamin. Znikają we wrzątku!!!!!
/03.01.2017 15:29
Zdecydowanie moją ulubioną konfiturą jest pomarańczowa z Eterno :)