Idealne ciasto z truskawkami to odpowiednia proporcja między masą a owocami. Jeśli dasz za dużo truskawek, możesz uzyskać zakalca, a jeśli za mało - tzw. ciasto-dusiciela, czyli wypiek bardzo suchy. Owoce te nie potrzebują dużych ilości cukru, bo same w sobie są bardzo słodkie.
Spis treści:
- Ciasto ucierane z truskawkami
- Tarta z truskawkami na kruchym cieście
- Sernik na zimno z truskawkami
- Ciasto ze świeżych czy mrożonych truskawek?
Ucierane ciasto z truskawkami i mascarpone
Truskawki uwielbiają towarzystwo aksamitnych kremów na bazie mascarpone lub słodkiej śmietanki. To idealna propozycja na pyszne ciasto na lato - świetnie smakuje z mrożoną kawą lub orzeźwiającą nalewką.
Składniki:
- 300 g świeżych truskawek,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 1/4 szklanki oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie serka mascarpone,
- 1/2 szklanki gęstej śmietany kremówki,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj i dokładnie obierz, pozbywając się szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż do miksera mąkę pszenną i miksuj razem z jajkami i olejem.
- Dodaj proszek do pieczenia.
- Masę na ciasto z truskawkami przełóż do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
- Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
- Następnie ubij kremówkę razem z mascarpone, odrobiną cukru i soli.
- Ułóż masę na wierzchu ciasta i delikatnie powciskaj w nią pokrojone wcześniej truskawki.
fot. Ciasto z truskawkami i mascarpone/Adobe Stock, Pixel-Shot
Tarta z truskawkami na kruchym cieście
Słodka i krucha tarta to świetny pomysł na letnią przekąskę. Możesz przygotować ją z kremem albo galaretką - w obu wersjach będzie smakować doskonale. W ten sam sposób możesz przygotować także ciasto z czereśniami czy śliwką.
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- jajko,
- 250 g masła,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- ok. 700 ml mleka,
- 2 łyżki mascarpone,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 300 g truskawek,
- mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Mąkę zagnieć razem z cukrem i masłem (cukier puder będzie potrzebny dopiero do masy budyniowej). Dodaj szczyptę soli.
- Kulkę z ciasta odłóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.
- Zagotuj budyń na mleku. Na opakowaniu zazwyczaj jest podana proporcja 500 ml mleka na paczuszkę budyniu - warto zmniejszyć tę ilość, żeby masa stała się gęstsza.
- Dodaj mascarpone i dokładnie zmiksuj z cukrem pudrem.
- Ciasto rozwałkuj i umieść w formie do tarty nasmarowanej tłuszczem.
- Przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut do zbrązowienia.
- Na wystudzone ciasto nałóż krem budyniowy. Ułóż pokrojone i umyte truskawki według upodobania.
- Udekoruj ciasto z truskawkami listkami mięty lub posiekanymi pistacjami.
fot. Oszałamiające ciasto z truskawkami: tarta na kruchym cieście/Adobe Stock, Jérôme Rommé
Ciasto ze świeżymi truskawkami: sernik na zimno
Świeże truskawki idealnie nadają się jako dodatek do sernika na zimno. Ten pyszny deser na lato idealnie sprawdza się podczas bardzo upalnych dni. Możesz uzupełnić go kawałkami czekolady lub bakaliami.
Składniki:
- kilogram twarogu na sernik,
- 500 g truskawek + kilka do udekorowania,
- opakowanie galaretki truskawkowej,
- ok. 120 g biszkoptów,
- 250 ml mleka,
- 150 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%,
- 60 g cukru pudru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 15 g żelatyny w proszku lub przezroczystej galaretki.
Sposób przygotowania:
- Galaretkę truskawkową przygotuj według instrukcji na opakowaniu, jednak użyj ok. 60 ml wody mniej, a następnie odstaw do wystudzenia.
- W tym czasie blachę wyłóż na dnie biszkoptami (możesz je najpierw rozgnieść), a truskawki opłucz i pokrój na kawałki.
- Mleko zagotuj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Kiedy będzie już gorące, rozpuść w nim żelatynę lub przezroczystą galaretkę. Bardzo dokładnie wymieszaj, aż wszystko się połączy. Odstaw do wystudzenia.
- Do miski wrzuć twaróg, dodaj śmietankę oraz oba cukry. Wszystko wymieszaj silikonową łopatką albo zmiksuj na niewielkich obrotach.
- Następnie stopniowo przełóż masę po jednej łyżce do wystudzonego mleka. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grud.
- Dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj łopatką, a następnie przelej do formy z biszkoptami i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Po tym czasie wlej truskawkową galaretkę i ułóż resztę truskawek. Wstaw do lodówki aż do całkowitego stężenia.
fot. Ciasto z truskawkami: sernik na zimno/Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Do jakiego ciasta wykorzystać świeże, a do jakiego mrożone truskawki?
Świeżych truskawek możesz użyć praktycznie do każdego ciasta - zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mrożone owoce najlepiej sprawdzą się w sernikach na zimno, jogurtowcach lub galaretkowcach.
W przypadku ciast ucieranych, kruchych lub drożdżowych najlepiej uprzednio rozmrozić truskawki, aby uniknąć zakalca. Później trzeba odsączyć nagromadzoną wodę.
W ciastach z dodatkiem musów jogurtowych wystarczy zmiksować całość. Ciasto z truskawkami i budyniem lub kremem, należy wykonać dzień wcześniej, aby masy zgęstniały i stężały.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.05.2020.
Zobacz więcej przepisów na ciasta z truskawkami: