Zupy dla dzieci powinny być delikatniejsze niż te, które lubią dorośli. Nie znaczy to, że trzeba je dla dziecka oddzielnie gotować. Wystarczy przygotować ją w wersji dla dzieci, a dorośli przyprawią potrawę na talerzu. To 10 zup, które ma szansę polubić twoje dziecko.
Spis treści:
Zupy dla dzieci: jak i jakie gotować?
Zupy dla niemowląt należy dopasować do wieku dziecka i etapów rozszerzania diety niemowlaka. Po 12. miesiącu życia dzieci mogą jeść już prawie wszystkie zupy, z wyjątkiem grzybowej z grzybów leśnych.
Dla dzieci niewskazane są ciężkostrawne zupy gotowane na ciężkich bulionach mięsnych. Najkorzystniejsze są delikatne zupy na wywarach warzywnych i drobiowo-warzywnych, ale też zupy rybne.
Warzywa użyte do gotowania powinny być świeże, ostatecznie mogą być mrożone. Najlepiej gotować je al dente – ugotowane, ale nie rozpadające się. Wtedy będą dostarczały wszystkich składników odżywczych i będą smaczniejsze. Jeśli dysponujesz szybkowarem, korzystaj z niego gotując zupy dla dziecka. Oszczędzasz czas, pieniądze i zatrzymujesz w warzywach więcej cennych składników.
Nie gotuj dla dziecka zup na kostkach rosołowych. Pamiętaj – w przypadku zup dla dzieci korzystaj tylko ze świeżych produktów lub mało przetworzonych, np. przecierów pomidorowych czy warzyw w naturalnych zalewach.
Funkcję dodatkowego „wypełniacza” w zupie dla dzieci mogą pełnić:
- ziemniaki,
- ryż,
- makarony,
- kasze,
- lane kluseczki.
Starszym dzieciom można podać grzanki czy groszek ptysiowy. W przypadku młodszych najlepiej zaczekać, aż namokną.
Do zup dla dzieci lepiej nie dodawać zasmażki. Do zbędna porcja tłuszczu zwierzęcego i zbędna porcja kalorii z mąki. Najlepiej zabielać zupy jogurtem naturalnym, rzadziej śmietaną i nie za tłustą. Pamiętaj, że warzywa dostarczają witamin, także tych rozpuszczalnych w tłuszczach, więc odrobina oliwy czy śmietany w zupie może zwiększać przyswajanie witamin, ale też poprawić jej smak.
Do ukończenia 1. roku życia dziecka, zup nie należy solić. Później już można, ale z umiarem. Dozwolone jest używanie przypraw korzennych i ziołowych, ale też z umiarem.
10 pomysłów na zupy dla dzieci
Oto zestaw 10 sprawdzonych przepisów na zupy dla dzieci. 3 znajdziesz poniżej, resztę w galerii – wystarczy przewijać materiał.
Zupa brokułowa dla dzieci
Składniki:
- skrzydełko kurczaka,
- 1 marchewka,
- 1 średni ziemniak,
- 1 nie za duży brokuł,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 ziarenka pieprzu,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- listek laurowy.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj 1,5 litra wody.
- Umyj skrzydełko i wrzuć do wrzątku razem z przyprawami. Gotuj 25 minut. Po tym czasie wyjmij i ostudź skrzydełko.
- W międzyczasie obierz i opłucz marchew i ziemniaka. Pokrój je w kosteczkę.
- Brokuła opłucz i podziel na małe różyczki. Wrzuć warzywa do wywaru i gotuj jeszcze 5 minut.
- Skrzydełko obierz ze skóry i oddziel mięso od kości. Pokrój lub zblenduj w małej ilości zupy i wlej do niej (jeśli twoje dziecko nie lubi kawałków mięsa w zupie, tak je przemycisz).
- Zupę zdejmij z ognia i zabiel na talerzu jogurtem.
- Jeśli twoje dziecko lubi zupy-kremy, możesz całość zblendować.
fot. Zupa brokułowa dla dzieci/ Adobe Stock, FomaA
Zupa dyniowa dla dzieci (zupa-krem)
Składniki:
- 0,5 kg dyni (po obraniu),
- 3 ziemniaki,
- łyżka masła,
- 1 cebula,
- 1 duży pomidor, lub 2-3 łyżki passaty,
- 2 szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego,
- mały kubeczek jogurtu naturalnego,
- szczypta kurkumy,
- szczypta imbiru.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, posiekaj. Dynię i ziemniaka obierz i pokrój w kosteczkę.
- Obsmaż je krótko na maśle z dodatkiem kurkumy i imbiru, i zalej bulionem. Jeśli twoje dziecko lubi bardziej słodkie smaki, możesz do zupy, na etapie obsmażania, dodać obrane słodkie jabłko.
- Wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut.
- Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój i wrzuć do zupy. Pogotuj kolejne 5 minut.
- Zdejmij zupę z ognia i zblenduj, dodając jogurt.
- Podawaj zupę z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
fot. Zupa dyniowa dla dzieci/ Adobe Stock, M.studio
Zupa pomidorowa dla dzieci
Składniki:
- 0,5 kg przecieru pomidorowego,
- 1,5 l wody,
- 2 małe marchewki,
- 3 ziemniaki,
- kawałek selera i pora,
- niewielka pietruszka,
- mała cebula,
- listek laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 4 ziarenka pieprzu,
- 2 łyżeczki siekanego świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego,
- 3 łyżki kaszy jaglanej,
- łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę. W tym czasie posiekaj cebulę i obsmaż ją na łyżce oliwy.
- Obierz warzywa. Wrzuć do wrzątku przyprawy (bez tymianku), marchew, pietruszkę, selera, kaszę i dodaj obsmażoną cebulę. Gotuj je 15 minut. W międzyczasie pokrój ziemniaka w kosteczkę.
- Wyjmij z wywaru warzywa, a wrzuć ziemniaki. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Pokrój marchewkę w kosteczkę i wrzuć do zupy.
- Dodaj do zupy przecier pomidorowy i tymianek. Zamieszaj, zgotuj i podawaj.
fot. Zupa pomidorowa dla dzieci/ Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Pozostałe przepisy niżej. Znajdziesz tam:
- Zupa dla rocznych dzieci - z soczewicy
- Zupa dla dzieci niejadków – zupa koperkowa
- Zupa jarzynowa dla dzieci – zupa cebulowa
- Zupa marchewkowa dla dzieci - marchwianka
- Zupa rybna dla dzieci
- Rosół dla dzieci
- Barszcz z jabłkiem dla dzieci
Zupa dla rocznych dzieci: z soczewicy
Składniki:
- szklanka soczewicy czerwonej
- 4 pomidory
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 cebule
- 1,5 litra wody
- natka pietruszki
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie: cebulę obierz, posiekaj, podduś na patelni z oliwą i wodą. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Do garnka włóż soczewicę, cebulę, pokrojone pomidory, sól, wodę i sok z cytryny. Gotuj ok. 20 minut. Posyp natką.
Zupy dla dzieci niejadków: zupa koperkowa
Po 11. miesiącu
Składniki:
- 2 ziemniaki
- pół marchewki
- pół pietruszki
- plasterek selera
- łyżka oliwy
- żółtko
- koperek
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Przygotowanie: warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka i zalej wodą z dodatkiem oliwy. Ugotuj do miękkości. Koperek
i natkę drobno posiekaj. Dodaj do zupy i pogotuj jeszcze kilka minut. Gorącą zupę zmiksuj i wymieszaj z żółtkiem.
Zupa jarzynowa dla dzieci: zupa cebulowa
Po 12. miesiącu
Składniki:
- marchew
- pietruszka
- por
- kawałek selera
- litr wody
- 400 g cebuli
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
Przygotowanie: marchew, pietruszkę, selera obierz ze skórki, umyj, pokrój, włóż do garnka. Dodaj pokrojonego w kostkę pora. Następnie gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij je z wywaru. Cebulę obierz ze skórki, pokrój, podduś na rozgrzanym maśle. Dodaj do bulionu. Gotuj kilka minut, a następnie zmiksuj. Dodaj żółtka rozmieszane z niewielką ilością gorącej zupy i siekaną natkę pietruszki.
Zupa marchewkowa dla dzieci
Po 6. miesiącu
Składniki:
- 2-3 marchewki
- ziemniak
- łyżeczka masła
- łyżeczka kleiku ryżowego
Przygotowanie: marchew oskrob, ziemniaka obierz i dokładnie umyj. Pokrój warzywa w kostkę, zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj kleik i masło, wymieszaj. Ostudź zupę, zmiksuj na papkę.
Zupa rybna dla dzieci
Po 10. miesiącu
Składniki:
- 500 g filetu z ryby
- włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka)
- 2 ziemniaki
- 1,5 litra wody
- jogurt naturalny
- 2 łyżki mąki
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- siekany koperek
Przygotowanie: ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włoszczyznę obierz, zetrzyj na tarce. Warzywa gotuj 15 minut. Zmniejsz gaz, dodaj filety, gotuj jeszcze 10 minut. Mąkę wymieszaj z jogurtem, dodaj do zupy. Zagotuj. Posyp koperkiem i pokruszonym żółtkiem.
Zupy dla dzieci: rosół
Po 11. miesiącu
Składniki:
- 2 ziemniaki
- marchew
- mała cebula
- 3 kalarepy
- kawałek selera
- natka pietruszki i selera
- 250 g piersi z indyka
- litr wody
Przygotowanie: mięso umyj, pokrój na kawałki. Włóż do rondla z zimną wodą, gotuj bez przykrycia. Następnie obierz warzywa, pokrój na kawałki i dodaj. Całość gotuj, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj natkę.
Zupy dla dzieci: barszczyk
Po 10. miesiącu
Składniki:
- 2 buraczki
- marchew
- pietruszka
- pół pora
- 1,5 l wody
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sok z jabłka
Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i pora umyj, obierz i włóż do gotującej się wody. Dodaj pokrojone obrane buraczki i przyprawy. Gotuj ok. 30 minut. Odcedź, dodaj sok z jabłka. Podawaj z kluseczkami.
Artykuł pierwotnie opublikowano 3.02.2015 r.
Czytaj także:
Zupy kremy dla dzieci i dorosłych – 33 przepisy
Przepis na zupę jarzynową bez śmietany
Lekkostrawne zupy – nadają się też dla dzieci