Zupa lekkostrawna – 9 prostych przepisów na aromatyczne i lekkie zupy

Zupa lekkostrawna fot. Adobe Stock, New Africa
Zupa lekkostrawna nie powinna zawierać cebuli ani czosnku, nie można też jej zabielić śmietaną ani użyć zasmażki. Ważne jest, aby znajdujące się w niej produkty spożywcze były mocno rozdrobnione, dlatego często podaje się zupy kremy lub z tartymi warzywami. Lekkostrawna zupa nie może też być gorąca ani bardzo zimna.
Ewa Cwil / 27.03.2023 08:08
Zupa lekkostrawna fot. Adobe Stock, New Africa

Lekkostrawna zupa może być zarówno wegetariańska jak i tradycyjna. Pożywne i lekkostrawne zupy zwykle zawierają wywary z mięsa i warzyw, a także rozdrobnione chude, np. drobiowe mięso. Nie można ich za mocno przyprawiać. Całkowicie wykluczone są przyprawy ostre: ocet, duże ilości pieprzu, papryka, curry, chili, ziele angielskie, liść laurowy, kminek czy gorczyca. Bezpiecznie można za to przyprawiać zupy sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym, solą, koperkiem, majerankiem czy natką pietruszki. Poniżej podajemy przepisy na zupy dietetyczne lekkostrawne. Mogą być samodzielnym posiłkiem lub pierwszym daniem lekkostrawnego obiadu.

Spis treści:

  1. Lekki chłodnik arbuzowy z makaronem
  2. Lekkostrawna zupa ogórkowa
  3. Lekki rosół
  4. Lekkostrawna zupa pomidorowa
  5. Lekki barszcz czerwony
  6. Lekkostrawna zupa dyniowa
  7. Przecierowa zupa jarzynowa
  8. Lekkostrawny krupnik
  9. Lekkostrawna zupa krem z cukinii

Lekki chłodnik arbuzowy z makaronem

Ta zupa posmakuje dzieciom i dorosłym, a najsmaczniejsza wydaje się latem. Świetnie nawadnia i dostarcza energii, ale ponieważ jest mało sycąca, najlepiej podawać ją w ramach pełnego obiadu lekkostrawnego po daniu głównym.

Składniki:

  • drobny zwykły makaron, np. gwiazdki,
  • 2 kg arbuza,
  • 2 banany,
  • łyżka cukru pudru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • jogurt naturalny,
  • listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron do miękkości.
  2. Arbuza obierz i oczyść z pestek. Obierz banany.
  3. Zmiksuj arbuza z bananem, dodając cukier i sok z cytryny.
  4. Na talerzach zalewaj makaron chłodnikiem. Dodaj kleksy jogurtu i listki mięty.

Zupa lekkostrawna z arbuza

fot. Zupa lekkostrawna z arbuza/ Adobe Stock, Eduardo López

Lekkostrawna zupa ogórkowa

Najważniejsze w jej przygotowaniu jest obranie ogórków kiszonych ze skórki. Im drobniej będą warzywa pokrojone lub starte, tym łatwiej będzie je strawić. Ogórkową można zabielić jogurtem naturalnym.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • ¼ selera,
  • 5 ogórków kwaszonych,
  • 1/3 szklanki soku z kwaszonych ogórków,
  • 3 ziemniaki,
  • łyżka masła,
  • koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchew, pietruszkę i selera i zetrzyj na tarce. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  2. Wrzuć do bulionu starte warzywa i ziemniaki. Gotuj do miękkości (ok. 5 minut).
  3. Obierz ze skórki ogórki i zetrzyj na tarce.
  4. Dodaj do zupy, wlej sok z ogórków, dodaj masło i gotuj 10 minut.
  5. Zabiel zupę jogurtem, jeśli chcesz, i dodaj posiekany koperek.

Lekkostrawny rosół

To częsty posiłek w diecie lekkostrawnej po operacji, ale wtedy podaje się sam bulion, bez warzyw, klusek czy makaronu. Taki lekkostrawny rosół można też podawać przy wszelkiego rodzaju infekcjach i podczas rekonwalescencji po nich.

Składniki:

  • 1 kg mięsa drobiowego,
  • 2-3 litry wody,
  • 3-4 marchewki,
  • 1/2 selera,
  • 1 pietruszka,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • łyżka majeranku,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i włóż do dużego garnka. Zalej wodą i postaw na dużym ogniu.
  2. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i usuń powstającą pianę.
  3. Marchewki, seler i pietruszkę umyj, obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do garnka.
  4. Wrzuć ziarna pieprzu i sól do smaku. Gotuj rosół na małym ogniu przez około 2 godziny. W międzyczasie usuwaj powstającą pianę.
  5. Po 2 godzinach odcedź rosół przez sitko.
  6. Pokrój marchewkę w plasterki i dodaj o zupy. Gotowy rosół dopraw solą do smaku.
  7. Podawaj z ryżem lub makaronem, możesz też wrzucić do rosołu kawałki ugotowanego mięsa drobiowego i posypać zupę natką pietruszki.

Zupa lekkostrawna: rosół

fot. Zupa lekkostrawna: rosół/ Adobe Stock, nesavinov

Lekkostrawna zupa pomidorowa

Zamiast ryżu możesz przygotować drobne grzanki z suchego białego pieczywa lub podawać zupę z groszkiem ptysiowym i dodatkiem jogurtu naturalnego. Tę zupę możesz podać na ciepło, ale też w temperaturze pokojowej, jako chłodnik. Może więc stać się ciekawym elementem jadłospisu lekkostrawnej diety.

Składniki:

  • skrzydło z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 litr passaty,
  • pół szklanki zwykłego ryżu, suchego,
  • koperek,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj skrzydło kurczaka z obranymi warzywami. Ugotuj ryż do miękkości.
  2. Wyjmij z wywaru skrzydełko, pietruszkę i selera. Wlej passatę, dodaj masło i gotuj na wolnym ogniu 15-20 minut.
  3. Ostudź nieco, zmiksuj i dopraw.
  4. Na talerzach zalewaj ryż zupą. Posyp koperkiem.

Lekki barszcz czerwony

Barszcz czerwony jest lekkostrawny, ale też pożywny i zdrowy. Jego kwaśność można regulować, dodając sok z cytryny, natomiast nie należy używać octu. Jeśli buraczki są mało słodkie, można zupę nieco dosłodzić.

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • obrane i pokrojone w kostkę,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • ¼ selera,
  • jabłko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki wyszoruj, osusz i zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku 60 min. w temp. 190-200 stopni.
  2. W międzyczasie obierz marchew, pietruszkę i selera. Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  3. Obierz jabłko, wydrąż, pokrój w kawałki.
  4. Włóż warzywa i jabłko do garnka z wodą i ugotuj do miękkości. Wyjmij pietruszkę i selera.
  5. Buraczki ostudź, a następnie obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach.
  6. Ugotuj osobno w małej ilości wody obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  7. Dodaj buraczki do wywaru warzywnego i gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut.
  8. Pod koniec gotowania dodaj ziemniaczki, dopraw solą i pieprzem.
  9. Zdjętą z ognia zupę zabiel jogurtem i podawaj, gdy nie będzie już bardzo gorąca.

Zupa lekkostrawna: barszcz czerwony

fot. Zupa lekkostrawna: barszcz czerwony/ Adobe Stock, Piotr Krzesiak

Lekkostrawna zupa dyniowa

Bardzo prosty przepis na szybką i łatwostrawną zupę dyniową. Jej słodkość można regulować za pomocą jabłek – im ich więcej, tym będzie słodsza. Zupę dyniową można podawać z makaronem, ale tez czystą lub z groszkiem ptysiowym.

Składniki:

  • 1,5 kg dyni,
  • 3 jabłka,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • jogurt naturalny,
  • natka pietruszki,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz i pokrój w kostkę.
  2. Wrzuć na patelnię z rozgrzana oliwą wymieszaną z 3 łyżkami wody. Przykryj i duś 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Obierz jabłka i wydrąż gniazda nasienne.
  4. Wrzuć do bulionu dynię z patelni razem z resztkami oliwy oraz jabłka. Gotuj 15 minut na wolnym ogniu.
  5. Gdy zupa ostygnie, zmiksuj ją na gładką masę.
  6. Dopraw i podawaj ciepłą z kleksami jogurtu i natką pietruszki.

Przecierowa zupa jarzynowa

Pożywna zupa w typie zup przecieranych, ale tak naprawdę nie wymaga tarcia na sicie. Zastąpi je blendowanie. Aby była bardziej sycąca, przed zblendowaniem można do niej dodać trochę mięsa z wywaru, ale bez skóry – tak jak to proponujemy w przepisie.

Składniki:

  • udko kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • pół selera,
  • 4 pomidory obrane ze skórki,
  • 3 ziemniaki,
  • żółtko,
  • sól, pieprz do smaku,
  • jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

  1. Włóż udko do garnka z zimną wodą (1,5 litra). Gotuj do miękkości, a następnie wyjmij i ostudź.
  2. Włóż do wywaru obrane marchewki, pietruszkę, pół selera, pomidory bez skórki i obrane ziemniaki. Gotuj do miękkości.
  3. Obierz udko kurczaka ze skóry, oddziel mięso od kości i wrzuć do zupy. Całość nieco ostudź.
  4. Zmiksuj zupę na gładką masę, dodając żółtko i jogurt naturalny.
  5. Podawaj z grzankami z białego pieczywa. Jedz, gdy namokną.

Zupa lekkostrawna: przecierowa jarzynowa

fot. Zupa lekkostrawna: przecierowa jarzynowa/ Adobe Stock, Georg Dolgikh

Lekki krupnik

Krupnik podany z kawałkami mięsa będzie bardzo pożywny. Jeśli będzie do tego gęsty, z powodzeniem może stać się jednodaniowym obiadem. Jednak można podawać go także w wersji bez mięsa – co kto lubi.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu z kurczaka,
  • 200 gramów kaszy jęczmiennej,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • pietruszka,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka lub koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jęczmienną dokładnie opłucz w zimnej wodzie i odcedź. Ugotuj ją na wolnym ogniu (ok. 40 minut).
  2. Obierz marchew, pietruszkę i ziemniaki i pokrój je w drobną kosteczkę.
  3. Do garnka z bulionem dodaj kaszę oraz umyte i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i ziemniaki.
  4. Dodaj majeranek, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj 5 minut.
  5. Pod koniec gotowania dodaj masło i gotuj jeszcze kilka minut.
  6. Podawaj mocno ciepły, ale nie gorący.
  7. Na talerzach posyp natką pietruszki lub koperkiem.

Lekkostrawna zupa krem z cukinii

Aby nadać zupie bardziej świeżego, lekko ostrawego smaku, można listki mięty zmiksować w nieco większej ilości z warzywami. Zamiast grzanek można podać pół kajzerki z masłem do pojadania z zupą. Możesz przygotować też inne fit zupy krem z cukinii.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości cukinie,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka listków świeżej mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść cukinie i ziemniaki, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W garnku zagotuj bulion warzywny lub wodę. Dodaj cukinie i ziemniaki, gotuj na średnim ogniu około 15-20 minut lub aż warzywa będą miękkie.
  3. Zblenduj warzywa z bulionem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Dodaj jogurt i wymieszaj.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Przed podaniem, posyp zupę listkami świeżej mięty i grzankami z czerstwego białego pieczywa.

Zupa lekkostrawna z cukinii

fot. Zupa lekkostrawna z cukinii/ Adobe Stock, nata_vkusidey

Czytaj także:
Lekkostrawny obiad bez mięsa – kilka fajnych propozycji
Pomysły na lekkostrawne śniadanie
Które warzywa i owoce są lekkostrawne?

 

Redakcja poleca

REKLAMA