Lekkostrawna zupa może być zarówno wegetariańska jak i tradycyjna. Pożywne i lekkostrawne zupy zwykle zawierają wywary z mięsa i warzyw, a także rozdrobnione chude, np. drobiowe mięso. Nie można ich za mocno przyprawiać. Całkowicie wykluczone są przyprawy ostre: ocet, duże ilości pieprzu, papryka, curry, chili, ziele angielskie, liść laurowy, kminek czy gorczyca. Bezpiecznie można za to przyprawiać zupy sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym, solą, koperkiem, majerankiem czy natką pietruszki. Poniżej podajemy przepisy na zupy dietetyczne lekkostrawne. Mogą być samodzielnym posiłkiem lub pierwszym daniem lekkostrawnego obiadu.
Spis treści:
- Lekki chłodnik arbuzowy z makaronem
- Lekkostrawna zupa ogórkowa
- Lekki rosół
- Lekkostrawna zupa pomidorowa
- Lekki barszcz czerwony
- Lekkostrawna zupa dyniowa
- Przecierowa zupa jarzynowa
- Lekkostrawny krupnik
- Lekkostrawna zupa krem z cukinii
Lekki chłodnik arbuzowy z makaronem
Ta zupa posmakuje dzieciom i dorosłym, a najsmaczniejsza wydaje się latem. Świetnie nawadnia i dostarcza energii, ale ponieważ jest mało sycąca, najlepiej podawać ją w ramach pełnego obiadu lekkostrawnego po daniu głównym.
Składniki:
- drobny zwykły makaron, np. gwiazdki,
- 2 kg arbuza,
- 2 banany,
- łyżka cukru pudru,
- łyżka soku z cytryny,
- jogurt naturalny,
- listki mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron do miękkości.
- Arbuza obierz i oczyść z pestek. Obierz banany.
- Zmiksuj arbuza z bananem, dodając cukier i sok z cytryny.
- Na talerzach zalewaj makaron chłodnikiem. Dodaj kleksy jogurtu i listki mięty.
fot. Zupa lekkostrawna z arbuza/ Adobe Stock, Eduardo López
Lekkostrawna zupa ogórkowa
Najważniejsze w jej przygotowaniu jest obranie ogórków kiszonych ze skórki. Im drobniej będą warzywa pokrojone lub starte, tym łatwiej będzie je strawić. Ogórkową można zabielić jogurtem naturalnym.
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- ¼ selera,
- 5 ogórków kwaszonych,
- 1/3 szklanki soku z kwaszonych ogórków,
- 3 ziemniaki,
- łyżka masła,
- koperek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Obierz marchew, pietruszkę i selera i zetrzyj na tarce. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
- Wrzuć do bulionu starte warzywa i ziemniaki. Gotuj do miękkości (ok. 5 minut).
- Obierz ze skórki ogórki i zetrzyj na tarce.
- Dodaj do zupy, wlej sok z ogórków, dodaj masło i gotuj 10 minut.
- Zabiel zupę jogurtem, jeśli chcesz, i dodaj posiekany koperek.
Lekkostrawny rosół
To częsty posiłek w diecie lekkostrawnej po operacji, ale wtedy podaje się sam bulion, bez warzyw, klusek czy makaronu. Taki lekkostrawny rosół można też podawać przy wszelkiego rodzaju infekcjach i podczas rekonwalescencji po nich.
Składniki:
- 1 kg mięsa drobiowego,
- 2-3 litry wody,
- 3-4 marchewki,
- 1/2 selera,
- 1 pietruszka,
- kilka ziaren pieprzu,
- łyżka majeranku,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i włóż do dużego garnka. Zalej wodą i postaw na dużym ogniu.
- Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i usuń powstającą pianę.
- Marchewki, seler i pietruszkę umyj, obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do garnka.
- Wrzuć ziarna pieprzu i sól do smaku. Gotuj rosół na małym ogniu przez około 2 godziny. W międzyczasie usuwaj powstającą pianę.
- Po 2 godzinach odcedź rosół przez sitko.
- Pokrój marchewkę w plasterki i dodaj o zupy. Gotowy rosół dopraw solą do smaku.
- Podawaj z ryżem lub makaronem, możesz też wrzucić do rosołu kawałki ugotowanego mięsa drobiowego i posypać zupę natką pietruszki.
fot. Zupa lekkostrawna: rosół/ Adobe Stock, nesavinov
Lekkostrawna zupa pomidorowa
Zamiast ryżu możesz przygotować drobne grzanki z suchego białego pieczywa lub podawać zupę z groszkiem ptysiowym i dodatkiem jogurtu naturalnego. Tę zupę możesz podać na ciepło, ale też w temperaturze pokojowej, jako chłodnik. Może więc stać się ciekawym elementem jadłospisu lekkostrawnej diety.
Składniki:
- skrzydło z kurczaka,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 litr passaty,
- pół szklanki zwykłego ryżu, suchego,
- koperek,
- łyżka masła,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj skrzydło kurczaka z obranymi warzywami. Ugotuj ryż do miękkości.
- Wyjmij z wywaru skrzydełko, pietruszkę i selera. Wlej passatę, dodaj masło i gotuj na wolnym ogniu 15-20 minut.
- Ostudź nieco, zmiksuj i dopraw.
- Na talerzach zalewaj ryż zupą. Posyp koperkiem.
Lekki barszcz czerwony
Barszcz czerwony jest lekkostrawny, ale też pożywny i zdrowy. Jego kwaśność można regulować, dodając sok z cytryny, natomiast nie należy używać octu. Jeśli buraczki są mało słodkie, można zupę nieco dosłodzić.
Składniki:
- 1 kg buraków czerwonych,
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- obrane i pokrojone w kostkę,
- marchewka,
- pietruszka,
- ¼ selera,
- jabłko,
- sól i pieprz do smaku,
- jogurt naturalny.
Sposób przygotowania:
- Buraki wyszoruj, osusz i zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku 60 min. w temp. 190-200 stopni.
- W międzyczasie obierz marchew, pietruszkę i selera. Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Obierz jabłko, wydrąż, pokrój w kawałki.
- Włóż warzywa i jabłko do garnka z wodą i ugotuj do miękkości. Wyjmij pietruszkę i selera.
- Buraczki ostudź, a następnie obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach.
- Ugotuj osobno w małej ilości wody obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Dodaj buraczki do wywaru warzywnego i gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj ziemniaczki, dopraw solą i pieprzem.
- Zdjętą z ognia zupę zabiel jogurtem i podawaj, gdy nie będzie już bardzo gorąca.
fot. Zupa lekkostrawna: barszcz czerwony/ Adobe Stock, Piotr Krzesiak
Lekkostrawna zupa dyniowa
Bardzo prosty przepis na szybką i łatwostrawną zupę dyniową. Jej słodkość można regulować za pomocą jabłek – im ich więcej, tym będzie słodsza. Zupę dyniową można podawać z makaronem, ale tez czystą lub z groszkiem ptysiowym.
Składniki:
- 1,5 kg dyni,
- 3 jabłka,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 3 łyżki oliwy,
- jogurt naturalny,
- natka pietruszki,
- cukier, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz i pokrój w kostkę.
- Wrzuć na patelnię z rozgrzana oliwą wymieszaną z 3 łyżkami wody. Przykryj i duś 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Obierz jabłka i wydrąż gniazda nasienne.
- Wrzuć do bulionu dynię z patelni razem z resztkami oliwy oraz jabłka. Gotuj 15 minut na wolnym ogniu.
- Gdy zupa ostygnie, zmiksuj ją na gładką masę.
- Dopraw i podawaj ciepłą z kleksami jogurtu i natką pietruszki.
Przecierowa zupa jarzynowa
Pożywna zupa w typie zup przecieranych, ale tak naprawdę nie wymaga tarcia na sicie. Zastąpi je blendowanie. Aby była bardziej sycąca, przed zblendowaniem można do niej dodać trochę mięsa z wywaru, ale bez skóry – tak jak to proponujemy w przepisie.
Składniki:
- udko kurczaka,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- pół selera,
- 4 pomidory obrane ze skórki,
- 3 ziemniaki,
- żółtko,
- sól, pieprz do smaku,
- jogurt naturalny.
Sposób przygotowania:
- Włóż udko do garnka z zimną wodą (1,5 litra). Gotuj do miękkości, a następnie wyjmij i ostudź.
- Włóż do wywaru obrane marchewki, pietruszkę, pół selera, pomidory bez skórki i obrane ziemniaki. Gotuj do miękkości.
- Obierz udko kurczaka ze skóry, oddziel mięso od kości i wrzuć do zupy. Całość nieco ostudź.
- Zmiksuj zupę na gładką masę, dodając żółtko i jogurt naturalny.
- Podawaj z grzankami z białego pieczywa. Jedz, gdy namokną.
fot. Zupa lekkostrawna: przecierowa jarzynowa/ Adobe Stock, Georg Dolgikh
Lekki krupnik
Krupnik podany z kawałkami mięsa będzie bardzo pożywny. Jeśli będzie do tego gęsty, z powodzeniem może stać się jednodaniowym obiadem. Jednak można podawać go także w wersji bez mięsa – co kto lubi.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu z kurczaka,
- 200 gramów kaszy jęczmiennej,
- 2 marchewki,
- 4 ziemniaki,
- pietruszka,
- 2 łyżki masła,
- łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- natka lub koperek.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jęczmienną dokładnie opłucz w zimnej wodzie i odcedź. Ugotuj ją na wolnym ogniu (ok. 40 minut).
- Obierz marchew, pietruszkę i ziemniaki i pokrój je w drobną kosteczkę.
- Do garnka z bulionem dodaj kaszę oraz umyte i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i ziemniaki.
- Dodaj majeranek, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj 5 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj masło i gotuj jeszcze kilka minut.
- Podawaj mocno ciepły, ale nie gorący.
- Na talerzach posyp natką pietruszki lub koperkiem.
Lekkostrawna zupa krem z cukinii
Aby nadać zupie bardziej świeżego, lekko ostrawego smaku, można listki mięty zmiksować w nieco większej ilości z warzywami. Zamiast grzanek można podać pół kajzerki z masłem do pojadania z zupą. Możesz przygotować też inne fit zupy krem z cukinii.
Składniki:
- 3 średniej wielkości cukinie,
- 2 ziemniaki,
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka listków świeżej mięty.
Sposób przygotowania:
- Oczyść cukinie i ziemniaki, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku zagotuj bulion warzywny lub wodę. Dodaj cukinie i ziemniaki, gotuj na średnim ogniu około 15-20 minut lub aż warzywa będą miękkie.
- Zblenduj warzywa z bulionem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Dodaj jogurt i wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przed podaniem, posyp zupę listkami świeżej mięty i grzankami z czerstwego białego pieczywa.
fot. Zupa lekkostrawna z cukinii/ Adobe Stock, nata_vkusidey
Czytaj także:
Lekkostrawny obiad bez mięsa – kilka fajnych propozycji
Pomysły na lekkostrawne śniadanie
Które warzywa i owoce są lekkostrawne?