Gdy na straganach pojawiają się tak upragnione i długo wyczekiwane pierwsze młode warzywa, ochoczo trafiają na nasze talerze. Jemy je zarówno na kanapkach, w postaci sałatek, surówek, jak i jako dodatek do drugiego dania obiadowego. Możemy z nich również przyrządzać rozmaite zupy. Wiosenne zupy są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Bogactwo witamin i składników mineralnych, pomoże szybko zregenerować organizm po długiej zimie. Poza tym wiosenne zupy idealnie wpływają na nasze sylwetki, bowiem są lekkie, nietuczące, zawierają mnóstwo błonnika i zazwyczaj po zjedzeniu talerza pysznej zupy, nie ma już ochoty na drugie danie.
Spis treści:
- Zupa szczawiowa
- Botwinka
- Chłodnik litewski
- Krem ze szparagów
- Zupa z młodej kapusty
- Zupa z ogórków małosolnych
- Zupa ze świeżych pomidorów
- Krem z kalarepy
Wiosenne zupy: zupa szczawiowa
Szczaw zawiera bardzo dużo witaminy C, pomaga na wzdęcia, zatrucia pokarmowe, łagodzi kaszel i katar, goi trudno gojące się rany. Szczaw zawiera bardzo dużo kwasu szczawiowego, który w nadmiarze usuwa z organizmu wapń.
Składniki:
- 250 g posiekanego szczawiu,
- 2 l bulionu,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- 6 ziemniaków,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 3 łyżki śmietany,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki pokrój w kostkę.
- Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż lekko pokrojony drobno szczaw z odrobiną soli i pieprzu.
- Podsmażony szczaw dodaj do bulionu i gotuj około 15 minut.
- Gdy warzywa będą miękkie, zabiel zupę śmietaną z dodatkiem mąki. Przypraw do smaku, podawaj wiosenną zupę ze szczawiu z ugotowanym na twardo jajkiem.
fot. Wiosenne zupy: zupa szczawiowa/Adobe Stock, Dar1930
Botwinka
Botwina zawiera wiele składników odżywczych, witamin, żelaza, wapnia. Jest również cennym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i oczyszcza organizm.
Składniki:
- 2 l wody,
- kość ze schabu,
- pęczek botwinki,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- kawałek seler,
- 5 ziemniaków,
- 4 jajka,
- sól, pieprz, przyprawa do zup,
- łyżeczka octu,
- śmietana do zupy.
Sposób przygotowania:
- Kości zalej wodą i ugotuj, zdejmując co jakiś czas szumowiny.
- Pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki dodaj do wywaru.
- Następnie dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. godziny na wolnym ogniu, aż bulion będzie gotowy.
- Botwinkę dokładnie wypłucz i pokrój, ale niezbyt drobno. Dodaj do bulionu.
- Gdy warzywa będą miękkie dopraw całość solą, pieprzem, przyprawą do zup i octem. Zabiel wiosenną zupę z botwiny śmietaną.
fot. Wiosenne zupy: botwinka/Adobe Stock, Dar1930
Wiosenne zupy: chłodnik litewski
Botwina to młode buraczki wraz z nacią. Jest bogata w witaminę C, wapń, niacynę, kwas foliowy, oraz cynk. Sprawdza się idealnie nie tylko do tradycyjnej zupy z botwinki, ale także do chłodnika.
Składniki:
- 1,5 l maślanki,
- pęczek boćwiny,
- 100 ml kwaśnej gęstej śmietany,
- pęczek koperku,
- 4 ogórki gruntowe,
- 3 ugotowane na twardo jajka,
- pęczek rzodkiewek,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 2 łyżki cukru,
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Botwinę oczyść i pokrój. Zalej wrzącą wodą z dodatkiem soku z cytryny, gotuj do miękkości, a następnie odcedź.
- Rzodkiewki pokrój w plasterki, ogórki zetrzyj na tarce i odciśnij sok.
- Maślankę połącz ze śmietaną. Dodaj botwinkę, rzodkiewkę i ogórki, posiekany koperek i szczypiorek.
- Wiosenną zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem. Ochłodź. Podawaj z drobno pokrojonym jajkiem.
fot. Wiosenne zupy: chłodnik litewski/Adobe Stock, Justyna
Wiosenne zupy: krem ze szparagów
Szparagi zawierają mnóstwo witaminy C. Dzięki krótkiemu gotowaniu podczas przygotowania nie pozbawia się ich składników mineralnych, takich jak potas, cynk i żelazo oraz błonnik.
Składniki:
- 1 kg szparagów,
- szklanka bulionu warzywnego,
- pęczek młodej pietruszki,
- pęczek koperku,
- szklanka mleka,
- szklanka słodkiej śmietanki,
- 2 żółtka,
- 4 łyżki posiekanego koperku,
- sól,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyj, oczyść, opłucz i odkrój główki.
- Odłóż je na bok, a pozostałe części szparagów wrzuć do osolonej wody z łyżką cukru i ugotuj.
- Pietruszkę i koperek dodaj do gotujących się szparagów, gotuj do miękkości, przelej przez sito, a następnie zblenduj na gładko.
- Oddzielnie ugotuj w bulionie główki szparagów. Zmiksowany krem połącz z mlekiem i połową śmietanki, podgrzej.
- Pozostawioną śmietankę wymieszaj z żółtkami, wlej do gorącej zupy.
- Mieszając, podgrzewaj chwilę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gorącą zupę połącz z ugotowanymi główkami szparagów, dodaj posiekany koperek, dopraw solą.
fot. Wiosenne zupy: krem ze szparagów/Adobe Stock, Comugnero Silvana
Wiosenna zupa z młodej kapusty
Kapusta zawiera wiele witaminy C i substancji przeciwnowotworowych, których nie mają inne warzywa. Podnosi odporność organizmu, posiada właściwości bakteriobójcze, poprawia pracę serca i jelit. Poza tym wpływa na wygląd paznokci, włosów i cery.
Składniki:
- 1/2 kg młodej kapusty,
- 1,5 l bulionu,
- 2 młode cebule,
- 50 g masła,
- łyżka mąki,
- koperek,
- cytryna,
- sól, pieprz, liść laurowy,
- śmietana,
- młode ziemniaki.
Sposób przygotowania:
- Kapustę posiekaj, sparz wrzątkiem, a następnie gotuj ok. 5 minut. Odcedź, zalej bulionem i gotuj ok. 30 minut.
- Cebule drobno pokrój, podsmaż na maśle, oprósz mąką i dodaj do zupy.
- Dodaj posiekany koperek i liść laurowy. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotuj przez 5 minut, a na koniec zabiel śmietaną. Podawaj z młodymi ziemniakami, pokrojonymi w kostkę lub łódeczki i ugotowanymi.
fot. Wiosenne zupy: zupa z młodej kapusty/Adobe Stock, olgavolodina
Wiosenne zupy: zupa z ogórków małosolnych
Ogórek należy do najstarszych warzyw spożywanych przez człowieka. Zawiera bardzo mało kalorii, a mnóstwo składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, wapń. Ogórki kiszone natomiast mają jeszcze więcej sodu, wapnia i fosforu, ale za to mniej witaminy C. Sok z ogórków oczyszcza i wybiela skórę twarzy.
Składniki:
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- 2 cebule,
- 6 ziemniaków,
- 6 ogórków małosolnych,
- ziele angielskie,
- listki laurowe,
- 1,5 łyżki masła,
- śmietana,
- mąka,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jarzyny zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w większą kostkę. Wszystko wrzuć do wody, dopraw solą i pieprzem, a także wrzuć kilka sztuk ziela angielskiego i listków laurowych. Gotuj ok. godziny.
- Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zeszklij na maśle, dodaj do zupy.
- Gdy warzywa będą miękkie, zabiel je śmietaną i odrobiną mąki. Dopraw wiosenną zupę ogórkową do smaku.
fot. Wiosenna zupa z ogórków małosolnych/Adobe Stock, Monika
Wiosenne zupy: zupa ze świeżych pomidorów
Jedzenie pomidorów gwarantuje zdrowie i urodę. Zawierają całe mnóstwo witamin i składników mineralnych. Chronią organizm przed chorobami serca, wątroby, nerek. Działają uspokajająco i poprawiają nastrój.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 duże łyżki sera mascarpone,
- sól, pieprz, słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz wrzątkiem, pozostaw w gorącej wodzie kilka minut, a następnie przelej zimną wodą. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Wrzuć do garnka, dodać oliwę, czosnek i przyprawy.
- Gotuj ok. 40 minut. Po tym czasie całość zmiksuj blenderem i dopraw do smaku.
- Dodaj serek mascarpone (może być też poszarpana mozzarella), wymieszaj.
fot. Wiosenne zupy: zupa ze świeżych pomidorów/Adobe Stock, Анна Скворцова
Wiosenne zupy: krem z kalarepy
Kalarepa bogata jest w potas, wapń, magnez, fosfor, witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, błonnik pokarmowy.
Składniki:
- 2 litry rosołu,
- 6 kalarep,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- kawałek selera,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/2 szklanki śmietany kremówki,
- 2 łyżki siekanego koperku.
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz, pokrój w kostkę, zalej wodą, dopraw zielem angielskim i liściem laurowym. Gotuj do miękkości. Możesz także użyć gotowego bulionu, przygotowanego wcześniej.
- Miękkie warzywa odcedź i zmiksuj z odrobiną bulionu (nie za dużo, by krem nie był za rzadki) i dopraw do smaku.
- Dodać śmietanę i delikatnie zamieszaj. Podawaj z koperkiem.
fot. Wiosenne zupy: krem z kalarepy/Adobe Stock, Monika
Zobacz pozostałe przepisy na wiosenne zupy: