Wiosenne zupy: wykorzystaj te przepisy i poczuj się rześko

wiosenne zupy fot. Adobe Stock, sveta_zarzamora
Wiosenne zupy są orzeźwiające, lekkie i pysznie smakują, szczególnie w upalne dni. Możesz wybrać gęsty krem, wykorzystać nowalijki, takie jak botwina czy szczaw, a także zużyć zeszłoroczne zapasy, np. ogórki małosolne. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie lekkiego chłodnika, który sprawi, że nawet w gorący dzień poczujesz się rześko.
/ 13.05.2022 09:20
wiosenne zupy fot. Adobe Stock, sveta_zarzamora

Gdy na straganach pojawiają się tak upragnione i długo wyczekiwane pierwsze młode warzywa, ochoczo trafiają na nasze talerze. Jemy je zarówno na kanapkach, w postaci sałatek, surówek, jak i jako dodatek do drugiego dania obiadowego. Możemy z nich również przyrządzać rozmaite zupy. Wiosenne zupy są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Bogactwo witamin i składników mineralnych, pomoże szybko zregenerować organizm po długiej zimie. Poza tym wiosenne zupy idealnie wpływają na nasze sylwetki, bowiem są lekkie, nietuczące, zawierają mnóstwo błonnika i zazwyczaj po zjedzeniu talerza pysznej zupy, nie ma już ochoty na drugie danie.

Spis treści:

  1. Zupa szczawiowa
  2. Botwinka
  3. Chłodnik litewski
  4. Krem ze szparagów
  5. Zupa z młodej kapusty
  6. Zupa z ogórków małosolnych
  7. Zupa ze świeżych pomidorów
  8. Krem z kalarepy

Wiosenne zupy: zupa szczawiowa

Szczaw zawiera bardzo dużo witaminy C, pomaga na wzdęcia, zatrucia pokarmowe, łagodzi kaszel i katar, goi trudno gojące się rany. Szczaw zawiera bardzo dużo kwasu szczawiowego, który w nadmiarze usuwa z organizmu wapń.

Składniki:

  • 250 g posiekanego szczawiu,
  • 2 l bulionu,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 6 ziemniaków,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki pokrój w kostkę.
  2. Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż lekko pokrojony drobno szczaw z odrobiną soli i pieprzu.
  4. Podsmażony szczaw dodaj do bulionu i gotuj około 15 minut.
  5. Gdy warzywa będą miękkie, zabiel zupę śmietaną z dodatkiem mąki. Przypraw do smaku, podawaj wiosenną zupę ze szczawiu z ugotowanym na twardo jajkiem.

wiosenne zupy zupa szczawiowafot. Wiosenne zupy: zupa szczawiowa/Adobe Stock, Dar1930

Botwinka

Botwina zawiera wiele składników odżywczych, witamin, żelaza, wapnia. Jest również cennym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i oczyszcza organizm.

Składniki:

  • 2 l wody,
  • kość ze schabu,
  • pęczek botwinki,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek seler,
  • 5 ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • sól, pieprz, przyprawa do zup,
  • łyżeczka octu,
  • śmietana do zupy.

Sposób przygotowania:

  1. Kości zalej wodą i ugotuj, zdejmując co jakiś czas szumowiny.
  2. Pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki dodaj do wywaru.
  3. Następnie dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. godziny na wolnym ogniu, aż bulion będzie gotowy.
  4. Botwinkę dokładnie wypłucz i pokrój, ale niezbyt drobno. Dodaj do bulionu.
  5. Gdy warzywa będą miękkie dopraw całość solą, pieprzem, przyprawą do zup i octem. Zabiel wiosenną zupę z botwiny śmietaną.

wiosenna zupa z botwinyfot. Wiosenne zupy:  botwinka/Adobe Stock, Dar1930

Wiosenne zupy: chłodnik litewski

Botwina to młode buraczki wraz z nacią. Jest bogata w witaminę C, wapń, niacynę, kwas foliowy, oraz cynk. Sprawdza się idealnie nie tylko do tradycyjnej zupy z botwinki, ale także do chłodnika.

Składniki:

  • 1,5 l maślanki,
  • pęczek boćwiny,
  • 100 ml kwaśnej gęstej śmietany,
  • pęczek koperku,
  • 4 ogórki gruntowe,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżki cukru,
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Botwinę oczyść i pokrój. Zalej wrzącą wodą z dodatkiem soku z cytryny, gotuj do miękkości, a następnie odcedź.
  2. Rzodkiewki pokrój w plasterki, ogórki zetrzyj na tarce i odciśnij sok.
  3. Maślankę połącz ze śmietaną. Dodaj botwinkę, rzodkiewkę i ogórki, posiekany koperek i szczypiorek.
  4. Wiosenną zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem. Ochłodź. Podawaj z drobno pokrojonym jajkiem.

wiosenne zupy chłodnik litewskifot. Wiosenne zupy: chłodnik litewski/Adobe Stock, Justyna

Wiosenne zupy: krem ze szparagów

Szparagi zawierają mnóstwo witaminy C. Dzięki krótkiemu gotowaniu podczas przygotowania nie pozbawia się ich składników mineralnych, takich jak potas, cynk i żelazo oraz błonnik.

Składniki:

  • 1 kg szparagów,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • pęczek młodej pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • szklanka mleka,
  • szklanka słodkiej śmietanki,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki posiekanego koperku,
  • sól,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyj, oczyść, opłucz i odkrój główki.
  2. Odłóż je na bok, a pozostałe części szparagów wrzuć do osolonej wody z łyżką cukru i ugotuj.
  3. Pietruszkę i koperek dodaj do gotujących się szparagów, gotuj do miękkości, przelej przez sito, a następnie zblenduj na gładko.
  4. Oddzielnie ugotuj w bulionie główki szparagów. Zmiksowany krem połącz z mlekiem i połową śmietanki, podgrzej.
  5. Pozostawioną śmietankę wymieszaj z żółtkami, wlej do gorącej zupy.
  6. Mieszając, podgrzewaj chwilę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gorącą zupę połącz z ugotowanymi główkami szparagów, dodaj posiekany koperek, dopraw solą.

wiosenne zupy krem ze szparagówfot. Wiosenne zupy: krem ze szparagów/Adobe Stock, Comugnero Silvana

Wiosenna zupa z młodej kapusty

Kapusta zawiera wiele witaminy C i substancji przeciwnowotworowych, których nie mają inne warzywa. Podnosi odporność organizmu, posiada właściwości bakteriobójcze, poprawia pracę serca i jelit. Poza tym wpływa na wygląd paznokci, włosów i cery.

Składniki:

  • 1/2 kg młodej kapusty,
  • 1,5 l bulionu,
  • 2 młode cebule,
  • 50 g masła,
  • łyżka mąki,
  • koperek,
  • cytryna,
  • sól, pieprz, liść laurowy,
  • śmietana,
  • młode ziemniaki.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę posiekaj, sparz wrzątkiem, a następnie gotuj ok. 5 minut. Odcedź, zalej bulionem i gotuj ok. 30 minut.
  2. Cebule drobno pokrój, podsmaż na maśle, oprósz mąką i dodaj do zupy.
  3. Dodaj posiekany koperek i liść laurowy. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotuj przez 5 minut, a na koniec zabiel śmietaną. Podawaj z młodymi ziemniakami, pokrojonymi w kostkę lub łódeczki i ugotowanymi.

wiosenne zupy zupa z młodej kapustyfot. Wiosenne zupy: zupa z młodej kapusty/Adobe Stock, olgavolodina

Wiosenne zupy: zupa z ogórków małosolnych

Ogórek należy do najstarszych warzyw spożywanych przez człowieka. Zawiera bardzo mało kalorii, a mnóstwo składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, wapń. Ogórki kiszone natomiast mają jeszcze więcej sodu, wapnia i fosforu, ale za to mniej witaminy C. Sok z ogórków oczyszcza i wybiela skórę twarzy.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • 6 ziemniaków,
  • 6 ogórków małosolnych,
  • ziele angielskie,
  • listki laurowe,
  • 1,5 łyżki masła,
  • śmietana,
  • mąka,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jarzyny zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w większą kostkę. Wszystko wrzuć do wody, dopraw solą i pieprzem, a także wrzuć kilka sztuk ziela angielskiego i listków laurowych. Gotuj ok. godziny.
  3. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zeszklij na maśle, dodaj do zupy.
  4. Gdy warzywa będą miękkie, zabiel je śmietaną i odrobiną mąki. Dopraw wiosenną zupę ogórkową do smaku.

wiosenne zupy zupa z ogórków małosolnychfot. Wiosenna zupa z ogórków małosolnych/Adobe Stock, Monika

Wiosenne zupy: zupa ze świeżych pomidorów

Jedzenie pomidorów gwarantuje zdrowie i urodę. Zawierają całe mnóstwo witamin i składników mineralnych. Chronią organizm przed chorobami serca, wątroby, nerek. Działają uspokajająco i poprawiają nastrój.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 duże łyżki sera mascarpone,
  • sól, pieprz, słodka papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, pozostaw w gorącej wodzie kilka minut, a następnie przelej zimną wodą. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Wrzuć do garnka, dodać oliwę, czosnek i przyprawy.
  3. Gotuj ok. 40 minut. Po tym czasie całość zmiksuj blenderem i dopraw do smaku.
  4. Dodaj serek mascarpone (może być też poszarpana mozzarella), wymieszaj.

wiosenne zupy krem z pomidorówfot. Wiosenne zupy: zupa ze świeżych pomidorów/Adobe Stock, Анна Скворцова

Wiosenne zupy: krem z kalarepy

Kalarepa bogata jest w potas, wapń, magnez, fosfor, witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, błonnik pokarmowy.

Składniki:

  • 2 litry rosołu,
  • 6 kalarep,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • kawałek selera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki,
  • 2 łyżki siekanego koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz, pokrój w kostkę, zalej wodą, dopraw zielem angielskim i liściem laurowym. Gotuj do miękkości. Możesz także użyć gotowego bulionu, przygotowanego wcześniej.
  2. Miękkie warzywa odcedź i zmiksuj z odrobiną bulionu (nie za dużo, by krem nie był za rzadki) i dopraw do smaku.
  3. Dodać śmietanę i delikatnie zamieszaj. Podawaj z koperkiem.

wiosenne zupy krem z kalarepyfot. Wiosenne zupy: krem z kalarepy/Adobe Stock, Monika

Zobacz pozostałe przepisy na wiosenne zupy:

Zupa z rzodkiewki. Wiosenny przepis, który skradnie twoje serce
Zupa z rzodkiewki. Wiosenny przepis, który skradnie twoje serce
Zupa z rzodkiewki to nietypowy pomysł na zupę krem - bazą przepisu oprócz samych rzodkiewek, są również ziemniaki, które łagodzą posmak rzodkiewki i idealnie go balansują. Zupa z rzodkiewki jest banalnie prosta w przygotowaniu, a jej smak warto wzbogacić dodatkiem śmietany oraz ziół. Serwuj na ciepło, np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa miso - prosty przepis na tradycyjne japońskie danie
Zupa miso - prosty przepis na tradycyjne japońskie danie
Zupa miso, a właściwie miso shiru, to jedna z najbardziej znanych zup kuchni japońskiej. Robi się ją z bulionu dashi oraz ze specjalnej pasty ze sfermentowanej soi.
Kwaśnica. Przepis na tradycyjną góralską zupę
Kwaśnica. Przepis na tradycyjną góralską zupę
Kwaśnicę podaje się z chlebem lub ziemniakami. Gotuję się ją zwykle na wędzonych żeberkach lub kiełbasie.
Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem
Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem
Zupa marchewkowa to lekkostrawne, sycące i zdrowie danie. Poznaj prosty przepis na pyszną zupę z marchwi.
Kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz przepis na pyszną zupę
Kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz przepis na pyszną zupę
Kapuśniak z młodej kapusty to pozycja obowiązkowa, gdy w sklepach i na targach pojawiają się pierwsze młode warzywa.
Zupa z fasolką szparagową - przepis na zupę z fasolki
Zupa z fasolką szparagową - przepis na zupę z fasolki
Zupa z fasolki szparagowej to propozycja na lekki, ale apetyczny obiad! Zobacz sama - to idealny pomysł na letni dzień!
Zupa z bobu - przepis na zupę z bobem
Zupa z bobu - przepis na zupę z bobem
Kremowa zupa z bobu i szpinaku jest po prostu pyszna, a do tego bardzo zdrowa!
Zupa ogórkowa - przepis video
Zupa ogórkowa - przepis video
Przygotuj ją razem z nami - pyszna zupa ogórkowa!
Zupa jarzynowa - przepis video na zupę z młodych warzyw
Zupa jarzynowa - przepis video na zupę z młodych warzyw
Do zupy jarzynowej warto wykorzystać bogactwo warzyw sezonowych, zależnie od pory roku. Zimą bazuj na mrożonkach - są równie zdrowe!
Zupa szczawiowa - przepis video
Zupa szczawiowa - przepis video
Czy znacie kogoś, kto jej nie lubi? Oto pyszna zupa szczawiowa!

Redakcja poleca

REKLAMA