Reklama
Czas przygotowania: 120 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 12-15 herbatników albo sporych biszkoptów,
  • 2 jajka,
  • 3/4 puszki masy makowej,
  • 5 łyżek płatków migdałowych.
Reklama

Na masę serową:

  • 2 jajka,
  • 500 g sera twarogowego,
  • żółtko,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka aromatu waniliowego,
  • łyżka śmietany 18%,
  • opcjonalnie: odrobina cynamonu.
Przygotowanie:

Sernik z makiem to idealna kombinacja 2 najpopularniejszych świątecznych ciast - już nie musisz przygotowywać osobno sernika i makowca.

Przy korzystaniu z tego przepisu, warto zerknąć również na domową masę makową do wypieków. Nie trzeba wcale kupować gotowej z puszki, bo przyrządzenie własnej jest dziecinnie proste.

  1. Formę o wymiarach 20x25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Na spód wyłóż herbatniki lub biszkopty - lepiej użyć biszkoptów, bo sernik będzie później łatwiej się kroić.
  3. Masę makową połącz z 2 jajkami, dodaj też migdały w płatkach. Dobrze wymieszaj.
  4. Przygotuj osobno masę serową - w misce umieść jajka, twaróg, żółtko, cukier puder, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, aromat waniliowy i cynamon. Utrzyj razem na gładką masę.
  5. Na biszkopty wykładaj na przemian masę serową i makową. Wyłóż je pasami. Potem wykładaj drugą warstwę, pamiętając o tym, że na masie serowej musi znaleźć się makowa, a na makowej serowa. Dzięki temu osiągniesz efekt szachownicy.
  6. Sernik z makiem z puszki piecz w 170 stopniach C przez około 80 minut.
Reklama

Sprawdź więcej przepisów na serniki:
Sernik krakowski
Szybki sernik
Sernik ze śmietaną

Reklama
Reklama
Reklama