Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag masła
- 45 dag mieszanki mąk bezglutenowych
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3/5 szklanki cukru (150 g)
- 2 jajka
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 1,5 kg jabłek (np. szara reneta lub antonówka)
- sok z cytryny
Na lukier:
- szklanka cukru pudru
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szarlotkę bezglutenową! To idealna propozycja dla tych osób, które muszą z przyczyn zdrowotnych przestrzegać specjalnej diety.
- Do miski wsyp mąkę bezglutenową, dodaj proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, jajka i pokrojone w kosteczkę masło.
- Miksuj, aż utworzona kruszonka zacznie się lekko kleić. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolej kilka łyżek wody. Uważaj jednak, aby nie wlać jej zbyt dużo - zepsuje całą konsystencję.
Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia?
- Ciasto przełóż na podsypany mąką bezglutenową stół i szybko zagnieć w kulę.
- Podziel na 2 części, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
- Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną porcję ciasta.
- Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i obierz.
- Każdą ćwiartkę pokrój na plasterki.
Szarlotka z kaszą manną - przepis
- Na cieście połóż w rzędach obok siebie pocięte ćwiartki i dopiero teraz lekko rozsuń plasterki jabłka.
- Drugą porcję ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia.
- Delikatnie przenieś je i przykryj nim jabłka.
- Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Cukier puder utrzyj z barwnikiem spożywczym (jeśli trzeba z odrobiną wody) na gładki, gęsty lukier.
- Przełóż go do szprycy cukierniczej i wyciśnij na cieście lukrowe kwiatuszki.