Szarlotka bezglutenowa - przepis składniki i przygotowanie

Wszystkie osoby, które muszą przestrzegać diety bezglutenowej, polubią tę szarlotkę!
Weronika Kwaśniak / 05.09.2016 07:04
DRUKUJ PRZEPIS
Szarlotka bezglutenowa - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag masła
  • 45 dag mieszanki mąk bezglutenowych
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3/5 szklanki cukru (150 g)
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek (np. szara reneta lub antonówka)
  • sok z cytryny

Na lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szarlotkę bezglutenową! To idealna propozycja dla tych osób, które muszą z przyczyn zdrowotnych przestrzegać specjalnej diety.

  1. Do miski wsyp mąkę bezglutenową, dodaj proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, jajka i pokrojone w kosteczkę masło.
  2. Miksuj, aż utworzona kruszonka zacznie się lekko kleić. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolej kilka łyżek wody. Uważaj jednak, aby nie wlać jej zbyt dużo - zepsuje całą konsystencję.

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia?

  1. Ciasto przełóż na podsypany mąką bezglutenową stół i szybko zagnieć w kulę.
  2. Podziel na 2 części, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną porcję ciasta.
  4. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i obierz.
  5. Każdą ćwiartkę pokrój na plasterki.

Szarlotka z kaszą manną - przepis

  1. Na cieście połóż w rzędach obok siebie pocięte ćwiartki i dopiero teraz lekko rozsuń plasterki jabłka.
  2. Drugą porcję ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia.
  3. Delikatnie przenieś je i przykryj nim jabłka.
  4. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
  5. Cukier puder utrzyj z barwnikiem spożywczym (jeśli trzeba z odrobiną wody) na gładki, gęsty lukier.
  6. Przełóż go do szprycy cukierniczej i wyciśnij na cieście lukrowe kwiatuszki.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA