Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- sól
Obłożenie:
- 3–4 jabłka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżka rozpuszczonego masła
- łyżka marmolady morelowej
Przygotowanie:
- Mąkę posiekaj z cukrem, szczyptą soli. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Jabłka obierz, pokrój w plastry. Wymieszaj z cukrem, łyżką mąki i cynamonem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Posyp resztą mąki. Ułóż jabłka, do środka zawiń wolne kawałki ciasta. Jabłka posmaruj roztopionym masłem. Piecz 40 min (200 st.). Gorące posmaruj marmoladą.