To dziecinnie proste ciasto możesz robić nawet codziennie! Nie ma ani grama cukru, a kasza jaglana w nim zawarta doskonale wpływa na cały organizm, ponieważ zawiera sporo błonnika, syci i oczyszcza ciało z nagromadzonych toksyn. Chcesz wiedzieć, jak je przygotować? Poznaj ten przepis!
Przepis na dietetyczną szarlotkę
Składniki na ciasto:
- garść płatków migdałowych
- 1,5-2 szklanki kaszy jaglanej
- łyżeczka cynamonu
- 6 dużych jabłek, najlepiej odmiany szara lub złota reneta
- 2 łyżki masła (opcjonalnie)
- 5 łyżek rodzynek
- garść orzechów dowolnego rodzaju
Sposób przygotowania:
- Płucz kaszę jaglaną przez kilka minut pod zimną bieżącą wodą.
- 4 jabłka obierz i utrzyj na grubej tarce. 2 pozostałe pokrój na połówki, a później na plastry. Rodzynki sparz, orzechy dość drobno posiekaj.
- Wsyp do miski kaszę, dodaj utarte jabłka, rodzynki, orzechy i płatki migdałowe, wymieszaj.
- Wyłóż płaską blachę papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie masę jabłkowo-jaglaną. Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka i posyp cynamonem. Możesz też dodać wiórki masła.
- Wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Gdyby jabłka na wierzchu zbytnio się rumieniły, przykryj je papierem do pieczenia.
Dowiedz się:
6 rad, by dietetyczne jedzenie było smaczniejsze 5 pomysłów na dietetyczne dania z jarmużem Poznaj listę węglowodanów, przez które tyjesz!
na podstawie tekstu autorstwa Marzeny Bartoszuk/Vita