Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- ok. 1,5 kg winnych jabłek
- cytryna
- mielony cynamon
- 20 dag mąki
- 25 dag kaszy manny
- 20 dag cukru pudru
- cukier wanilinowy
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag schłodzonego masła
- masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szarlotkę przesypywaną!
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczach.
- Skrop sokiem z cytryny, dopraw cynamonem.
- Mąkę wymieszaj z kaszą, cukrem pudrem i wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia.
- Prostokątną formę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką.
- Wsyp do niej 1/3 sypkich składników.
- Przykryj połową startych jabłek, połową sypkich składników, pozostałymi jabłkami i resztą sypkich składników.
- Wierzch posyp wiórkami masła.
- Piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Jeszcze ciepłą oprósz cukrem pudrem i cynamonem.