Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 duże jabłka
- łyżka płynnego miodu
- łyżka brązowego cukru
- szczypta cynamonu
- miąższ z 1/2 laski wanilii
- masło do wysmarowania foremek
Kruszonka:
- 10 dag mąki (można użyć krupczatki)
- 5 dag masła
- 5 dag cukru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szarlotkę "crumble"!
- Foremki wysmaruj masłem.
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę, połącz z miąższem wanilii, cynamonem, cukrem oraz miodem.
- Rozłóż do foremek.
- Z podanych składników przygotuj kruszonkę.
- W palcach formuj grudki i rozsyp na jabłkach.
- Piecz około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
- Podawaj gorące.