Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag zimnego masła
- 40 dag mąki
- łyżeczka cukru pudru
- ok. 1/3 szklanki lodowatej wody
- szczypta soli
- łyżka mleka
Nadzienie:
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki mąki
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 duże jabłka
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szarlotkę Apple Pie!
- Mąkę posiekaj z masłem i szczyptą soli.
- Zagniatając wlej tyle wody, by powstało elastyczne ciasto.
- Uformuj z niego kulę, zawiń w folię, chłodź 40 minut.
- Jabłka obierz, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, pokrój w plastry.
- Skrop sokiem z cytryny.
- Mąkę połącz z cukrem, cynamonem i gałką.
- Wymieszaj z jabłkami.
- 3/4 ciasta rozwałkuj, wylep formę o średnicy 24 cm.
- Nałóż jabłka.
- Resztę ciasta rozwałkuj, wytnij w nim mały otworek, przykryj jabłka.
- Boki dociśnij. Posmaruj mlekiem.
- Piecz 40 minut w temperaturze 200°C.