Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg winnych jabłek
- sok z cytryny
- 30 dag cukru
- cynamon
- 20 dag masła lub margaryny
- 2 jajka
- 30 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
Na kruszonkę:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić szarlotkę!
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z 1/3 cukru i cynamonem.
- Masło utrzyj z pozostałym cukrem.
- Zmiksuj z jajkami, mąką przesianą z proszkiem i śmietaną.
- Ciasto przełóż do prostokątnej formy.
- Wyłóż na nie osączone jabłka.
- Przygotuj kruszonkę - masło pokrój na kawałki, dodaj do niego mąkę i cukier. Rozcieraj między palcami, aż osiągnie pożądaną konsystencję i będzie można przygotować z niej "grudki".
- Posyp jabłka kruszonką.
- Piecz przez około godzinę w 180°C.