Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 25 dag masła,
- szklanka cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
-
łyżka śmietany 18%.
Składniki na masę: - 2 kg winnych jabłek,
- 1/4 szklanki cukru,
- łyżeczka cynamonu (opcjonalnie),
- 5 dag zmielonych migdałów (opcjonalnie),
- 10 dag rodzynek (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Oto prosty przepis na szarlotkę z bezą!
- Z mąki, masła, 3/4 szklanki cukru, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zagnieć ciasto.
- Oderwij kulkę wielkości jabłka i odłóż do zamrażarki.
- Jabłka obierz, pokrój na kawałki, przesmaż z cukrem, odlej nadmiar soku.
- Ostudź, dodaj cynamon, migdały i rodzynki.
- Blachę wyłóż pergaminem.
- Dno i boki wylep ciastem.
- Nałóż jabłka.
- Białka ubij z pozostałym cukrem, wyłóż na jabłka, posyp odłożonym, startym ciastem.
- Piecz 75 minut w 190°C.
- Przed wyjęciem z foremki szarlotkę z bezą dobrze ostudź.
Sprawdź inne przepisy:
Przepisy na ciasta z gruszkami
Przepisy na szarlotkę z kruszonką
Przepisy na jabłecznik