Szarlotka z bezą: przepis na proste i efektowne ciasto z jabłkami

Szarlotkę z bezą piecz 75 minut w 190 stopniach C. Warto dodać do niej migdały, rodzynki i cynamon. Pamiętaj, żeby ciasto dobrze wystudzić przed wyjęciem z foremki!
Weronika Kwaśniak / 29.08.2014 10:00
DRUKUJ PRZEPIS
Szarlotka z bezą: przepis na proste i efektowne ciasto z jabłkami fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 szklanki mąki,
  • 25 dag masła,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • łyżka śmietany 18%.
    Składniki na masę:
  • 2 kg winnych jabłek,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • łyżeczka cynamonu (opcjonalnie),
  • 5 dag zmielonych migdałów (opcjonalnie),
  • 10 dag rodzynek (opcjonalnie).
Przygotowanie:

Oto prosty przepis na szarlotkę z bezą!

  1. Z mąki, masła, 3/4 szklanki cukru, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zagnieć ciasto.
  2. Oderwij kulkę wielkości jabłka i odłóż do zamrażarki.
  3. Jabłka obierz, pokrój na kawałki, przesmaż z cukrem, odlej nadmiar soku.
  4. Ostudź, dodaj cynamon, migdały i rodzynki.
  5. Blachę wyłóż pergaminem.
  6. Dno i boki wylep ciastem.
  7. Nałóż jabłka.
  8. Białka ubij z pozostałym cukrem, wyłóż na jabłka, posyp odłożonym, startym ciastem.
  9. Piecz 75 minut w 190°C.
  10. Przed wyjęciem z foremki szarlotkę z bezą dobrze ostudź.

Sprawdź inne przepisy:
Przepisy na ciasta z gruszkami
Przepisy na szarlotkę z kruszonką
Przepisy na jabłecznik

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)