Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- kilogram jabłek rozgotowanych z cukrem (lub 1 l gotowego musu jabłkowego)
- 2 duże jabłka
- galaretka truskawkowa
- 2 łyżki żelatyny
- 15 dag cienkich biszkoptów
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić szarlotkę bez pieczenia!
- Żelatynę namocz w 1/2 szklance zimnej, przegotowanej wody i odstaw, by napęczniała.
- 2 jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w spore kawałki. Włóż do rondla, podlej odrobiną wody i praż pod przykryciem, aż zmiękną.
- Mus jabłkowy przełóż do rondla i zagotuj. Jeśli nie masz przygotowanego musu ani dżemu jabłkowego, gotuj kilogram jabłek z cukrem, aż owoce całkowicie się rozgotują.
- Do gorącego musu wsyp galaretkę truskawkową i napęczniałą żelatynę.
- Mieszaj, aż galaretka się rozpuści.
- Dodaj uprażone kawałki jabłek i wymieszaj.
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż biszkoptami i połóż na nie cienką warstwę masy jabłkowej.
- Tortownicę włóż na chwilę do zamrażarki, aby masa stężała.
- Gdy warstwa na dnie tortownicy stężeje, powciskaj w nią na brzegach formy biszkopty, aby utworzyły płotek.
- W środek włóż lekko tężejącą masę jabłkową i ponownie odstaw do lodówki.
- Gdy szarlotka stężeje, wyjmij ją z tortownicy i podawaj samą lub z dodatkiem bitej śmietany.