Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • kilogram jabłek rozgotowanych z cukrem (lub 1 l gotowego musu jabłkowego)
  • 2 duże jabłka
  • galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 15 dag cienkich biszkoptów
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić szarlotkę bez pieczenia!

  1. Żelatynę namocz w 1/2 szklance zimnej, przegotowanej wody i odstaw, by napęczniała.
  2. 2 jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w spore kawałki. Włóż do rondla, podlej odrobiną wody i praż pod przykryciem, aż zmiękną.
  3. Mus jabłkowy przełóż do rondla i zagotuj. Jeśli nie masz przygotowanego musu ani dżemu jabłkowego, gotuj kilogram jabłek z cukrem, aż owoce całkowicie się rozgotują.
  4. Do gorącego musu wsyp galaretkę truskawkową i napęczniałą żelatynę.
  5. Mieszaj, aż galaretka się rozpuści.
  6. Dodaj uprażone kawałki jabłek i wymieszaj.
  7. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż biszkoptami i połóż na nie cienką warstwę masy jabłkowej.
  8. Tortownicę włóż na chwilę do zamrażarki, aby masa stężała.
  9. Gdy warstwa na dnie tortownicy stężeje, powciskaj w nią na brzegach formy biszkopty, aby utworzyły płotek.
  10. W środek włóż lekko tężejącą masę jabłkową i ponownie odstaw do lodówki.
  11. Gdy szarlotka stężeje, wyjmij ją z tortownicy i podawaj samą lub z dodatkiem bitej śmietany.
Reklama

Zobacz inne przepisy z jabłkami:

Szarlotka z bezą - przepis
Co zrobić z jabłek - 50 przepisów na ciasta i desery z jabłkami
Dżem jabłkowy z kiwi - przepis

Reklama
Reklama
Reklama