Pączki pieczone - przepis na pączki "light"

Przeraża cię kaloryczność tradycyjnie smażonego pączka? Wypróbuj przepis na lekkie pączki pieczone! Ich smak cię zaskoczy, a jeśli nie przepadasz za tradycyjnymi pączkami - docenisz lekkość pączka "light"!
/ 25.02.2014 10:23

Pączki

Fot. Fotolia

Tym, którzy boją się kalorii, jakie tradycyjnie smażony pączek "wypija" wraz z tłuszczem, polecamy przepis na pączki pieczone. Przepis jest wyjątkowo prosty – właściwie wystarczy dokładnie wymieszać składniki.

Składniki:

  • 180 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 duża łyżka sproszkowanych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 320 g mąki

dodatkowo:

  • konfitura do nadziewania
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj łyżeczkę cukru. Przykryj i odstaw na kilka minut
  2. Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem, dodaj rozczyn drożdżowy, jajko, mleko i rozpuszczone masło
  3. Dokładnie wymieszaj ciasto, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość

Nadziewanie i pieczenie pączków

Ciasto na stolnicy rozpłaszczamy palcami – wałek pozbawi ciasto pęcherzyków powietrza, przez co pączki nie wyrosną na puszysto.

  1. Ciasto przełóż na stolnicę i delikatnie rozpłaszcz na desce (na grubość około 2 cm.
  2. Szklanką wycinaj ciasto i układaj na wyłożonej papierem blasze, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia
  3. Piecz w temperaturze 200 °C przez 8 - 10 minut.

Pieczone pączki nadziewamy dopiero po upieczeniu – najwygodniej jest użyć szprycy z wąską, metalową końcówką.

Zobacz także: Najłatwiejszy przepis na pączki

Redakcja poleca

REKLAMA