Fot. Fotolia
Tym, którzy boją się kalorii, jakie tradycyjnie smażony pączek "wypija" wraz z tłuszczem, polecamy przepis na pączki pieczone. Przepis jest wyjątkowo prosty – właściwie wystarczy dokładnie wymieszać składniki.
Składniki:
- 180 ml mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1 duża łyżka sproszkowanych drożdży
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 320 g mąki
dodatkowo:
- konfitura do nadziewania
- cukier puder
Wykonanie:
- Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj łyżeczkę cukru. Przykryj i odstaw na kilka minut
- Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem, dodaj rozczyn drożdżowy, jajko, mleko i rozpuszczone masło
- Dokładnie wymieszaj ciasto, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość
Nadziewanie i pieczenie pączków
Ciasto na stolnicy rozpłaszczamy palcami – wałek pozbawi ciasto pęcherzyków powietrza, przez co pączki nie wyrosną na puszysto.
- Ciasto przełóż na stolnicę i delikatnie rozpłaszcz na desce (na grubość około 2 cm.
- Szklanką wycinaj ciasto i układaj na wyłożonej papierem blasze, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia
- Piecz w temperaturze 200 °C przez 8 - 10 minut.
Pieczone pączki nadziewamy dopiero po upieczeniu – najwygodniej jest użyć szprycy z wąską, metalową końcówką.
Zobacz także: Najłatwiejszy przepis na pączki