
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 25 g drożdży świeżych,
- 200 ml mleka,
- 60 g masła,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Oponki, czyli pączki z dziurką mogą być przygotowane z ciasta drożdżowego lub z dodatkiem białego sera. W obu wersjach podawaj je posypane cukrem pudrem.
- Drożdże zalej odrobiną ciepłego mleka, dodaj jedną łyżkę cukru i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
- Przesiej mąkę do miski, dodaj resztę mleka, żółtka, olej, cukier, sól oraz zaczyn z drożdży.
- Wyrób na jednolitą masę i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Wyjmij ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość 1 cm i za pomocą dwóch różnych wielkości naczyń (n.p szklanki i kieliszka) wykrawaj oponki.
- Smaż na rozgrzanym oleju przez 3 minuty z każdej strony.
- Po usmażeniu wyjmuj je łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym.
Więcej przepisów na pyszne desery:
Pączki pieczone - prosty przepis
Pączki z serka homogenizowanego