Oponki drożdżowe bez sera - sprawdzony przepis

Oponki przygotowywane na bazie ciasta drożdżowego to tradycyjny przysmak, który gości niemal na każdym świątecznym stole.
Małgorzata Machnicka / 28.11.2019 13:59
DRUKUJ PRZEPIS
Oponki drożdżowe bez sera - sprawdzony przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 25 g drożdży świeżych,
  • 200 ml mleka,
  • 60 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:

Oponki, czyli pączki z dziurką mogą być przygotowane z ciasta drożdżowego lub z dodatkiem białego sera. W obu wersjach podawaj je posypane cukrem pudrem.

  1. Drożdże zalej odrobiną ciepłego mleka, dodaj jedną łyżkę cukru i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  2. Przesiej mąkę do miski, dodaj resztę mleka, żółtka, olej, cukier, sól oraz zaczyn z drożdży.
  3. Wyrób na jednolitą masę i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  4. Wyjmij ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość 1 cm i za pomocą dwóch różnych wielkości naczyń (n.p szklanki i kieliszka) wykrawaj oponki.
  5. Smaż na rozgrzanym oleju przez 3 minuty z każdej strony.
  6. Po usmażeniu wyjmuj je łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym.

Więcej przepisów na pyszne desery:
Pączki pieczone - prosty przepis
Pączki z serka homogenizowanego

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)