Pączki bez drożdży fot. Adobe Stock

Pączki bez drożdży - deser, który zawsze się udaje

Ciasto na pączki bez drożdży, czyli pączki kładzione łyżką, zrobisz w kilka minut i błyskawicznie je usmażysz. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki. Wykładaj je na mocno rozgrzany tłuszcz.
/ 31.12.2020 14:30
Pączki bez drożdży fot. Adobe Stock

Pączki bez drożdży nie mogą się nie udać. Są łatwe w przygotowaniu, ciasto nie musi rosnąć, nie ma więc ryzyka, że nie nabierze pożądanej puszystości.

Pączki bez drożdży kładzione łyżką nie mają nadzienia, za to są wyjątkowo smaczne. Do ciasta możesz dodać waniliowy serek homogenizowany lub naturalny.

Przepis na szybkie pączki bez drożdży

Pączki smaż przez kilka minut – im mniejsze, tym krócej. Pączki kładzione łyżką bez drożdży, nieformowane w dłoniach mają charakterystyczny, nieregularny kształt. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (gęstość serków homogenizowanych różni się między sobą) dodaj więcej mąki.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki.
  • 3 jaja,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 350 g serka homogenizowanego (smak waniliowy),
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Olej rozgrzej w garnku.
  2. Jajka utrzyj z serkiem homogenizowanym i cukrem wanilinowym.
  3. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy.
  4. Ciasto na pączki bez drożdży nabieraj łyżką małymi porcjami i wykładaj na rozgrzany tłuszcz.
  5. Smaż na jasnobrązowy kolor.
  6. Osączaj pączki bez drożdży na ręczniku papierowym i przesyp cukrem pudrem.

Artykuł pierwotnie został opublikowany 25.02.2014 na zlecenie Edipresse.

Zobacz inne przepisy na pączki:
Prosty przepis na pączki pieczone
Pączki drożdżowe, które zawsze się udają
Oponki z serem - tradycyjny przepis